De gezondheidsvoordelen van Chaga thee


Chaga thee

Eerder schreven we al over de gezondheidsvoordelen van de Reishi paddenstoel en de Lion’s Mane. Chaga is het relatief onbekende broertje van de Reishi paddenstoel. Net als de Reishi en de Lion’s mane brengt het drinken van Chaga thee vele voordelen met zich mee. In dit artikel lees je alles over de effecten en bijwerkingen van Chaga thee. Ook delen we onze eigen ervaringen met Chaga.

Wat is Chaga

De Chaga paddenstoel staat in Nederland ook wel bekend als de Berkenweerschijnzwam. Van oorsprong komt deze paddenstoel veel voor in Scandinavië, Siberië en in delen van Azië. De naam Chaga is afgeleid van de russische benaming van deze paddenstoel. 

De Chaga groeit eigenlijk vooral aan de binnenkant van berken. De myceliumdraden van de paddenstoel bevinden zich in de boom en de kenmerkende zwarte klomp is een ophoping van de myceliumdraden. Dit is het deel dat uiteindelijk geoogst wordt.

Medicinaal gebruik van Chaga thee

De paddenstoel wordt waarschijnlijk al eeuwen gebruikt in de oosterse geneeskunde. Rond de 16de eeuw werd Chaga thee in Noord-Europa vaak gebruikt als geneesmiddel tegen kwaadaardige tumoren. Het afgelopen decennium wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar deze toepassing van de Chaga paddenstoel.

Ook in de Chinese traditionele geneeskunde wordt Chaga thee gebruikt bij het tegengaan van infecties en andere klachten. Ook wordt Chaga gebruikt ter bevordering van een gebalanceerde levensenergie (chi). 

Het gebruik van paddenstoelen als supplementen is de laatste jaren ook in West-Europa en de Verenigde Staten enorm toegenomen. Dit komt door een nieuwe stroming binnen de wetenschap die zich bezighoud met de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen.

Paddenstoelen zijn de oudste organismen op de planeet en ze hebben vele toepassingen binnen de geneeskunde. Zo was de ontdekking van penicilline een doorbraak in de geneeskunde. Oorspronkelijk is penicilline ook afkomstig uit schimmels en paddenstoelen en veel paddenstoelen hebben ook antibacteriële eigenschappen.

Eén van de bekendste wetenschappers op het gebied van medicinale paddenstoelen is Paul Stamets. Hij is onder andere bekend van onderstaande TED talk en hij is groot voorstander van het dagelijks gebruik van Chaga en Lion’s mane paddenstoelen.

Paul Stamets heeft meerdere boeken geschreven waarin hij pleit voor het gebruik van paddenstoelen in bijvoorbeeld de behandeling van kanker. 

De gezondheidsvoordelen van Chaga thee

Chaga thee heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo bevorderd het het immuunsysteem en kan het mogelijk helpen bij het genezen van kanker. Het is goed om te bedenken dat veel onderzoeken naar Chaga redelijk recent zijn en dat ze daarom nog niet bij het grote publiek bekend zijn.

Natuurlijk antibioticum

Chaga staat bekend als natuurlijk antibioticum. Het bevat vele stoffen die helpen om je immuunsysteem te versterken. Anders dan bij synthetische antibiotica hoef je je bij Chaga thee geen zorgen te maken dat er bacteriën in je lichaam muteren wanneer ze in contact komen met het antibioticum. Hierdoor raak je ook niet immuun voor antibiotica. 

Bron van antioxidanten

Chaga zit bomvol antioxidanten. In één kopje Chaga thee zitten ongeveer net zoveel Antioxidanten als in een halve kilo wortelen! Antioxidanten zijn essentieel om oxidatie stress tegen te gaan. Oxidatie stress is de onderliggende oorzaak van veel ziektes zoals ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten.

Chaga thee bevat de zogenaamde SOD antioxidanten. SOD staat voor Super Oxide Dismutase, deze antioxidanten worden veel genoemd als potentiële remmer van Alzheimer. Bovendien spelen ze een grote rol bij het tegengaan van ouderdomsklachten. Het is algemeen bekend dat alle antioxidanten je helpen om je lichaam en geest jong te houden.

Diabetes

De onderzoeken naar het gebruik van Chaga thee ter verlaging van de bloedsuikerspiegel zijn relatief nieuw. Toch zijn de eerste resultaten positief. Bij muizen is al aangetoond dat Chaga de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Diabetespatiënten zouden dus eventueel gebaat zijn bij het drinken van Chaga thee.

Chaga en kanker 

Er is in de laatste tien jaar veel onderzoek gedaan naar Chaga thee als supplement bij behandeling van kanker. In de Oosterse wetenschap wordt deze paddenstoel al eeuwen gebruikt om tumoren te behandelen en ook het westen komt nu in aanraking met deze behandelmethode. 

De werkzame stof in Chaga thee is betulinezuur. Deze stof komt oorspronkelijk uit de berk waar de Chaga in groeit. De Chaga neemt deze stof op en wanneer je er thee van zet krijg je deze dus ook binnen. Uit onderzoek blijkt dat betulinezuur helpt om de kankercellen te doden. Dit onderzoek is relatief nieuw en daarom is het ook nog niet aangemerkt als officieel medicijn. 

Onderzoek suggereert dat Chaga thee niet alleen helpt bij mensen waarbij kanker al is vastgesteld, maar dat het ook kan helpen met het voorkomen van de ziekte. Daardoor is het ook als dagelijks supplement aan te raden. 

In Japan en Zuid-Korea wordt chaga thee sinds de jaren 80 als officieel kanker medicijn aangemerkt. De Chaga zorgt ervoor dat de kankercellen zich niet verder kunnen uitbreiden. Toch is het altijd belangrijk om niet zomaar Chaga thee te gebruiken in plaats van chemotherapie. Het is enkel bedoeld als supplement op de behandeling en het is ook aan te raden om je dokter te raadplegen wanneer je dit supplement voor deze reden gebruikt.

Gezonde huid

Chaga thee bevat veel melanin. Melanin is een belangrijke stof voor het behoud van een gezonde huid. Bovendien zorgt het ervoor dat je huid jong blijft. Je kan daarom beter elke dag een kopje Chaga thee drinken dan dat je allerlei dure zalfjes gaat kopen die uiteindelijk weinig effect hebben.

Chaga thee maken

De paddenstoel groeit niet in de Nederland, dus zelf plukken gaat helaas niet. Bovendien moet de Chaga eerst geëxtraheerd worden voordat je het kunt gebruiken als thee. Er zijn meerdere merken verkrijgbaar en de meeste merken geven een goede kwaliteit. Chaga is verkrijgbaar in pilvorm en als poeder om thee van te maken. 

Zowel de capsule als poeder vorm is geschikt om te gebruiken, hoewel wij zelf de poedervorm preferen. Het is wel aan te raden om biologische chaga te kopen. Zelf gebruiken we graag de Chaga van NIO

Gebruik 1 theelepel en voeg 250 milliliter kokend water toe. Ook is het mogelijk om 1 theelepel toe te voegen aan een kopje koffie. Het smaakt een beetje “aards” en veel mensen vinden dat het een fijne smaak toevoegt aan koffie.

Wanneer je Chaga poeder koopt is het belangrijk dat de Chaga uit Siberië komt. De Siberische variant heeft meer werkzame stoffen in vergelijking met Chaga uit Scandinavië.

Chaga bijwerkingen

Op dit moment zijn er nog maar weinig bijwerkingen bekend van het gebruik Chaga thee. Ook hier wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan en het lijkt een relatief veilig supplement. Er zijn op dit moment nog geen ernstige bijwerkingen bekend. 

Bij het gebruik van andere medicijnen is het echter altijd aan te raden om wat terughoudender te zijn met het gebruik van Chaga thee. Dit heeft als reden dat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de mogelijke effecten in combinatie met andere medicatie. 

Met name als het gaat op bloedverdunners of anti diabetes medicatie is het verstandig om eerst een dokter te raadplegen voordat je het supplement gaat gebruiken. Ook voor mensen met auto-immuunziekten is het aan te raden om niet met Chaga thee te beginnen voordat zij hierover een dokter hebben geraadpleegd.

Chaga thee ervaringen

Onze eigen ervaringen met Chaga zijn erg positief. We hebben het supplement een maand lang getest en het beviel enorm. Over het algemeen voelden we ons goed en merkten we geen bijwerkingen. 

Het is natuurlijk moeilijk om alle gezondheidsvoordelen van Chaga thee te ervaren. Toch hebben we het idee dat we ons beter voelde toen we elke ochtend een kopje Chaga thee dronken. 

Op het internet zijn vele ervaringen te lezen van mensen die zeggen dat Chaga hun leven heeft veranderd. Sommige mensen beweren dat Chaga hun heeft geholpen bij het genezen van kanker. Anderen gebruiken het vooral bij allerlei huidproblemen. 

Een ander veelgehoorde tip van anderen is om de Chaga niet in capsulevorm te nemen, maar om het als poeder in water op te lossen. Veel gebruikers ervaren betere effecten wanneer zij de capsules open maakte en oploste in water. 

Veel vrouwelijke gebruikers prijzen de Chaga vanwege de effecten die het heeft tijdens de overgang. Zo stellen veel vrouwen dat het aantal opvliegers verminderd en de intensiteit daarvan wat afneemt.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Veel gestelde vragen over Chaga thee

Is te veel Chaga gevaarlijk?

Er is op dit moment nog niet bekend of er schadelijke bijwerkingen zijn wanneer je veel Chaga tegelijk gebruikt. De paddenstoel zelf is niet toxisch, dus je kan er geen vergiftiging van krijgen. Toch is het aan te raden om niet meer te gebruiken dan dat op de gebruiksaanwijzing staat. 

Hoe lang duurt het voordat ik de effecten van de Chaga thee voel?

Houdt er rekening mee dat de effecten van Chaga thee niet direct voelbaar zijn. Over het algemeen wordt aangenomen dat bij dagelijks gebruik de eerste effecten na vijf dagen merkbaar zijn. Het ligt dan echter wel aan de klachten die je ervaart. In sommige gevallen kan het dus langer duren dan anders. 

Als Chaga zoveel voordelen heeft, waarom ken ik het dan niet?

Voor oorsprong komt Chaga niet voor in Europa en heeft daarom van oorsprong weinig bekendheid hier. Toch hoor je de laatste tijd steeds meer over Chaga. Dit heeft te maken met de onderzoeken die er op dit moment lopen naar de effecten van Chaga thee en betulinezuur ter behandeling van kanker. 

Welke Chaga moet ik kopen?

Zelf koop ik altijd de chaga poeder van NIO. Maar er zijn verschillende merken die ook goede reviews hebben. Als je Chaga liever als capsule neemt is Mushrooms4life bijvoorbeeld een merk dat vele goede recensies heeft en bovendien actief is met vele andere paddenstoelen supplementen. 

Conclusie

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van Chaga thee. Uiteindelijk kunnen we alleen maar aanraden om zelf de proef op de som te nemen om te kijken of het voor jou het gewenste effect heeft. Als het om ernstige gezondheidsklachten gaat is het altijd verstandig om eerst naar een dokter te gaan.

Recent Content