Sporten en stress: voorkom spanning door voldoende lichaamsbeweging


Sporten

Zit jij voor je werk de hele dag achter de computer? Dan ben je niet alleen! Veel beroepen vereisen tegenwoordig dat je de hele dag stil zit, hierdoor krijgen veel mensen te weinig lichaamsbeweging. Dat voldoende lichamelijke beweging goed is voor je fysieke gezondheid is bij de meeste mensen wel bekend. Over de mentale voordelen van sporten zijn veel mensen zich minder bewust. Zo komen er tijdens lichamelijke inspanning een aantal stofjes vrij zoals serotonine, endorfine en testosteron. Deze stofjes zorgen ervoor dat de hoeveelheid stress en spanning afnemen.

Om je optimaal te wapenen tegen spanning, stress en zorgen is een goede balans tussen lichaam en geest van belang. Bovendien kunnen supplementen helpen om je lichaam net dat extra beetje te geven dat het nodig heeft.

sport en stress

De fysieke voordelen van sport?

Door je lichamelijk in te spannen zorg je ervoor dat er zuurstof naar je spieren moet worden gepompt, dit zorgt voor een betere bloedcirculatie en houdt je hart in goede conditie. Ook zorgt voldoende sporten voor meer spieropbouw, een betere conditie, verlaging van je cholesterol, lagere bloeddruk, vermindering van overgewicht en een betere weerstand. Regelmatig lichamelijke inspanning leveren zal er ook voor zorgen dat je er beter uit gaat zien en als gevolg zal je ook lekkerder in je vel zitten.

De mentale voordelen van sport?

Als je erg gestrest bent voel je vaak ook veel lichamelijke spanning. Door bijvoorbeeld een rondje hard te lopen kun je deze spanning als het ware van je af sporten. Voldoende lichamelijke inspanning zorgt voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters zoals serotonine. Serotonine heeft invloed op je geheugen, stemming, slaapritme, seksuele activiteit, eetlust en emotie. Een ander hormoon dat vrijkomt tijdens het sporten is endorfine, dit stofje helpt je pijn en stress te overwinnen. Endorfine geeft je bovendien een euforisch gevoel. Vooral tijdens duursporten als hardlopen wordt veel endorfine aangemaakt, het gelukzalige gevoel dat je krijgt na langdurig hardlopen wordt ook wel een “runners high” genoemd.

Welke sport werkt het best tegen stress?

Eigenlijk zijn bijna alle sporten goed om spanning los te laten, zolang je maar voldoende beweging krijgt. Welke sport je doet hangt af van persoonlijke voorkeuren. Kies een sport die je leuk vindt zodat het minder moeite kost om er aan te beginnen. Zeker in het begin kan regelmatig bewegen lastig zijn omdat je het nog niet gewend bent. Zorg ervoor dat je vaste tijden kiest zodat je er een routine van maakt, op deze manier is bewegen het makkelijkst vol te houden. Ook is het een goed idee om samen met een vriend of vriendin te sporten, dit maakt het gezelliger en je houdt elkaar gemotiveerd als het zwaar wordt.

Hardlopen

Eén van de meest voorkomende sporten is hardlopen. Het heeft als voordeel dat je er niet veel voor nodig hebt. Je kan bijna overal wel hardlopen en je kan het zelf zo zwaar maken als je wilt. Veel mensen houden ervan om na het werk een rondje hard te lopen om de spanning uit het lichaam te krijgen en je hoofd leeg te maken. Ook s ’ochtends hardlopen kan erg lekker zijn, zo begin je de dag actief en zal je de rest van de dag een stuk productiever zijn. Een ander voordeel van hardlopen is dat je het in de natuur kan doen. Woon je dicht bij de duinen, het bos of in de polder? Loop dan lekker een rondje in de natuur! De natuurlijke omgeving werkt erg rustgevend en helpt je te ontspannen.

Boksen/vechtsport

Een andere sport die goed kan werken tegen de stress is boksen. Heb je een zware baan? Een vervelende baas? Of andere dingen die je gestrest maken? Ga dan boksen en sla de frustratie van je af! Het kan heerlijk zijn om je energie af te reageren om een boksbal. Hierdoor blijf je kalm en rustig in het dagelijks leven.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Fitness

Het voordeel van fitness is dat er altijd wel een sportschool in de buurt is waar je terecht kan. Ook is fitness de ideale manier om aan je lichaam te werken. Wil je afvallen of meer spieren opbouwen? Dan is de sportschool de ideale plek.

Wandelen

Ook wandelen is goede lichaamsbeweging. Doordat je over een langere tijd in beweging blijft zal je efficiënter vet verbranden. Daarnaast kan het heerlijk zijn om een wandeling te maken in de natuur. Je kan dit alleen doen om je hoofd leeg te maken, of samen om het wat gezelliger te maken. Ook is wandelen makkelijk toe te passen tijdens het werk. Moet je even vergaderen met een collega? Doe dit dan tijdens een wandeling! Dan krijgen jullie allebei wat beweging en kom je gelijk weer van je bureau vandaan.

Yoga

Yoga is de ideale sport om een gezonde balans tussen lichaam en geest te creëren. Tijdens yoga zal er veel aandacht besteed worden aan het reguleren van de ademhaling. Het is wetenschappelijk aangetoond dat yoga helpt tegen stress, angst, moeheid en depressie doordat het de hoeveelheid cortisol in het lichaam vermindert.

supplementen

Supplementen bij het sporten

Bewegen is dus erg belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Hoewel het soms lastig is om wekelijks te sporten is het toch belangrijk om een routine op te bouwen. Als je soms niet genoeg beweging kan krijgen is het ook mogelijk om supplementen te gebruiken die de aanmaak van bepaalde hormonen te bevorderen. Hoewel de natuurlijke manier is aan te raden is het ook mogelijk om supplementen zoals 5-htp of CBD olie te gebruiken om de hormoonaanmaak te bevorderen.

Recent Content