Stress | Alles over stress symptomen, de stress test en stress verminderen


Stress

Stress is in onze samenleving heel gewoon. We werken allemaal hard en soms lopen we onszelf wel eens voorbij. Maar gelukkig weten veel mensen de stress symptomen te herkennen en gunnen ze zichzelf een beetje rust. Maar niet iedereen weet zomaar de symptomen van stress te herkennen. In dit artikel gaan we in op de stress symptomen en hoe je stress verminderen kunt.

Welke stress symptomen zijn er?

Er zijn tal van stress symptomen die je bij jezelf kunt herkennen. Herken je er een? Dan hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Maar herken je een groot gedeelte van de volgende lijst? Dan wordt het tijd om bij jezelf na te gaan waar die stress vandaan komt en hoe je deze stress kunt verminderen.

Hartkloppingen door stress

Bij hartkloppingen door stress is een ongewone hartslag het meeste herkenbare symptoom. Je hart kan uit het niets ineens sneller gaan kloppen of juist langzaam of onregelmatig. Dit is op zichzelf niet z’n probleem, maar je moet jezelf dan wel wat rust gunnen. Als je te lang door blijft gaan terwijl je hartkloppingen hebt kan dit resulteren in misselijkheid of zelfs hyperventilatie. Dit komt doordat je hart verantwoordelijk is voor het pompen van zuurstof. Gebeurt dit onregelmatig? Dan kan jij dit ook zo ervaren.

Maagpijn door stress

Wanneer je maagpijn of misselijkheid ervaart door stress kan dit vervelend aanvoelen. Je kunt de drang hebben om te eten, maar dit vervolgens niet naar binnen krijgen. Of je maag slaat zelfs helemaal dicht waardoor je je gammel kunt gaan voelen. Dingen die je zelf eenvoudig kunt doen om maagpijn door stress te voorkomen zijn het eten van groente/fruit, meer bewegen en jezelf afsluiten van alle elektronica. Door al deze prikkels kun je stress ervaren en dit kan zich uitten door maagpijn.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Rode vlekken op huid doos stress

Rode vlekken op de huid kunnen veroorzaakt worden wanneer je veel stress ervaart. De belangrijkste oorzaak van deze huiduitslag door stress is een overschot aan het hormoon Cortisol. Een teveel hiervan draagt bij aan ontstekingen, die zich uitten via rode plekken of huiduitslag op de huid. Het hormoon Histamine zorgt vaak voor de rode vlekken die ineens verschijnen. Belangrijke oplossingen om rode vlekken op de huid te voorkomen zijn het eten van veel groente/fruit. Maar houd er wel rekening mee dat je producten met veel Histamine laat liggen zoals Avocado’s.

Galblaas klachten door stress

Stress veroorzaakt veel symptomen bij de mens. Een van deze symptomen is een magnesium te kort in je lichaam. Dit tekort kan resulteren in problemen met je galblaas, zoals galstenen. Belangrijke oplossingen voor deze lichamelijke klachten zijn het eten van vezelrijk voedsel of het nemen van een zonnebank. Bij een bezoek aan de zonnebank wordt je lichaam blootgesteld aan UV straling, wat vitamine D met zich meebrengt.

Hoge bloeddruk door stress

Een hoge bloeddruk veroorzaakt druk op de slagaderwanden. Wanneer de slagaderwanden voor lange tijd hieraan blootgesteld worden, kan dit resulteren in hartziekten. Het is lastig te achterhalen of je last hebt van een hoge bloeddruk door stress, omdat je hier niet perse iets van hoeft te merken. Een hoge bloeddruk is te voorkomen of te genezen door goed op je voeding te letten. Zorg dat je let op de hoeveelheid suiker die je neemt en neem goede groenten en fruit. Groenten die reinigen zijn het beste, zoals watermeloen, wortel en komkommer.

Stress symptomen

Afvallen door stress

Sommige mensen zouden blij zijn wanneer ze een paar kilo’s verliezen. Maar doe je dit doordat je stress ervaart? Dan kan het wel eens heel ongezond zijn. Een keer wat gewicht verliezen kan geen kwaad, maar je moet ervoor waken dat het gewichtsverlies niet te snel gaat. Je moet altijd zorgen dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Maar soms wanneer je stress ervaart uit dit zich in een verlies van eetlust of een enorme toename van de eetlust. Een goede manier om deze wisselingen tegen te gaan is door het eten op vaste momenten. Ook is het verstandig tijdens deze momenten op te letten op de hoeveelheid die je eet. Zorg dat dit altijd ongeveer hetzelfde is zodat je een soort ritme/gewoonte opbouwt waarmee je altijd je minimale voedingsstoffen binnen krijgt.

Verhoogde leverwaarden door stress

Verhoogde leverwaarden door stress kunnen erg gevaarlijk zijn. De lever is belangrijk in je lichaam en wanneer dit verstoort wordt kan dit zorgen voor problemen. Zo kan bij langdurige stress je lever minder goed gaan functioneren. Het kan zelfs zorgen voor afweerproblemen wanneer je een levertransplantatie nodig blijkt te hebben. Belangrijke symptomen voor verhoogde leverwaarden door stress zijn huidproblemen zoals acne, vermindering van het libido en een afname van het afweersysteem. Dit kan resulteren in zowel kleine als grote kwaaltjes. Het is in deze gevallen belangrijk jezelf rust te geven, om je lever te laten herstellen. In dit boek kun je meer over de verschillende oorzaken van problemen met de lever lezen.

Flauwvallen door stress

Flauwvallen door stress kan enorm gevaarlijk zijn. De oorzaak van flauwvallen kan een lage bloeddruk zijn. Op momenten dat je hier niet bedachtzaam om bent kan dit zorgen voor problemen, omdat je je volledige bewustzijn kunt verliezen. Wordt je duizelig, begin je ineens enorm te zweten of begin je vlekken te zien voor je ogen? Zorg dan dat je rustig gaat zitten en alle prikkels om je heen even loslaat, bij voorkeur in de frisse lucht.

Slokdarm klachten door stress

Bij slokdarm klachten door stress wordt de doorvoer naar de slokdarm vernauwd. Dit betekent dat het voedsel en daarmee de voedingsstoffen die je nodig hebt niet goed je lichaam zullen betreden. In de slokdarm zorgt een sluitspier ervoor dat het voedsel niet weer omhoog kan, maar dit wordt tegengegaan wanneer je last hebt van je slokdarm. Belangrijke symptomen van slokdarm klachten zijn pijn in het borstbeen, slikproblemen en een benauwd gevoel. Wanneer je vermoedt dat je slokdarm klachten hebt is het verstandig naar de huisarts te gaan. Klachten aan de slokdarm worden ook vaak geassocieerd met hart problemen.

Stress symptomen

Wat te doen tegen stress?

Je hebt veel stress symptomen kunnen lezen. Wanneer je een symptoom hebt hoeft dit niet te betekenen dat je stress ervaart of zelfs overspannen bent. Maar heb je last van meerdere van deze symptomen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om je levensstijl (voorlopig) even wat aan te passen. Wil je stress verminderen en voorkomen dat je last krijgt van chronische stress? Lees dan de onderstaande tips tegen stress:

Vermijd cafeïne houdende dranken en sigaretten

Iedereen weet wel dat roken niet en koffie niet gezond voor je is. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je dit niet mag doen. Maar ervaar je veel van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig toch even rustig aan te doen. cafeïne en sigaretten zorgen voor een tijdelijke boost, doordat je je ‘fix’ even gehad hebt. Maar zorgen later voor een ‘inkakmomentje’. Het gevaar ligt erin dat je bij dit momentje weer opnieuw koffie neemt of een sigaret rookt. Op de lange termijn zal dit zorgen voor symptomen die niet meer terug te draaien zijn.

Ontspan na iedere bezigheid

Of je nu op je werk bent of thuis dingen aan het doen bent, het nemen van rust is heel belangrijk. Heb je de was opgevouwen? Neem even 5 minuten de tijd om een rondje door de tuin te lopen. Heb je net een lange vergadering gehad? Praat dan even met je collega’s in de kantine of het weekend. Zorg je dat niet altijd bezig bent met dingen waar je druk door kunt ervaren, maar neem ook de tijd om je hersenen even tot rust te laten komen. Dit is een goede methode symptomen van stress te voorkomen.

Lees eens een boek

Tegenwoordig zitten we altijd achter een scherm. Als het onze mobiele telefoon niet is, dan is het de computer of televisie wel. Het is goed je af en toe af te sluiten van al deze prikkels, door bijvoorbeeld een boek te lezen. Hiervan zal je tot rust komen en dit resulteert in een vermindering van de stress symptomen.

Oorzaken van stress ontdekken

Maar misschien wel de belangrijke manier om stress te voorkomen is het zoeken naar de oorzaken van stress. Wanneer je gevonden hebt waarvoor je vatbaar bent, kun je er iets aan gaan doen. Als je altijd te veel hooi op de vork neemt op het werk, wordt het misschien tijd om te delegeren. En wanneer je erachter komt dat je in het huishouden altijd alles zelf moet doen, wordt het tijd om met je partner in gesprek te gaan. Het zijn vaak hele eenvoudige oplossingen, maar omdat je in een sleur raakt doe je hier niets aan. Het is belangrijk om stil te staan bij de oorzaken van je stress, zodat je hier wat aan kunt doen.

De stress test

Weet je niet zeker of je stress ervaart of dat de symptomen een andere oorzaak hebben? Dan zijn er veel manieren om te achterhalen waar dit aan ligt. Je kunt natuurlijk altijd met de huisarts gaan praten, maar er zijn ook stress testen op het internet te vinden. Dit is natuurlijk niet zo betrouwbaar als een huisarts, maar je kunt het wel binnen enkele minuten doen op het internet. Deze Stress test is een van de vele op internet.

Recent Content