Wat is stress? “Zowel positieve als negatieve stress”


Stress

Stress is een vorm van spanning die optreedt als gevolg van externe prikkels. Het is een natuurlijke reactie die ook bij planten en dieren voorkomt.

Over het algemeen wordt stress gezien als iets negatiefs, maar het heeft ook positieve kanten. Zo heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid spanning nodig om optimaal te presteren, bijvoorbeeld bij een sportwedstrijd of een sollicitatie gesprek. Dit wordt dan ook positieve stress of eustress genoemd. Aan de andere kant is er ook negatieve stress, dit is de druk waar men het meestal over heeft als het over stress gaat. Van negatieve stress is sprake als er langdurig een grote hoeveelheid spanning wordt ervaren. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Stress curve

Wat zijn de oorzaken van stress?

Prikkels die spanningen veroorzaken worden ook wel stressoren genoemd. Er zijn fysiologische stressoren (bijvoorbeeld ziekte of pijn) en psychologische stressoren (gebeurtenissen zoals een hoge werkdruk). Er zijn veel verschillende oorzaken van stress. De meest bekende oorzaak is een hoge werkdruk maar ook andere situaties zoals relatieproblemen, ziekte of overlijden van een dierbare kunnen als erg stressvol worden ervaren.

De hoeveelheid stress die iemand aankan hangt af van de draagkracht van de persoon. Als de draagkracht van een persoon lager is dan de draaglast die hij of zij krijgt opgelegd of zichzelf oplegt dan ontstaan er klachten. Om optimaal te kunnen presteren moet er een balans zijn tussen de draagkracht die iemand heeft en de draaglast die deze persoon ervaart.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Sommige mensen zijn meer vatbaar voor stress dan anderen. Zo zijn mensen die erg perfectionistisch of ambitieus zijn sneller gestrest dan mensen die dat niet zijn. Ook spelen andere factoren zoals leefgewoonten een grote rol in de hoeveelheid druk die men aankan. Ongezonde leefgewoonten als slecht eten, veel alcohol drinken, weinig lichaamsbeweging en weinig ontspanning kunnen de draagkracht ernstig verminderen.

Deze dingen kunnen stress veroorzaken, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van te veel stress. Zo kan een stressvolle situatie ervoor zorgen dat je ongezonder gaat eten of meer gaat roken. Het is daarom belangrijk om tijdens een stressvolle periode voldoende te sporten en goed te eten, hiermee voorkom je dat je in een negatieve spiraal belandt.

Heb je last van een stressvolle periode? Dan kunnen supplementen je tijdelijk dat beetje extra geven dat je nodig hebt. Serotonine helpt je om een positieve stemming te ondersteunen.

Een groot gedeelte van je stress kan verholpen worden door lekker in je vel te zitten. Met een cursus mindfulness leer je hier alles over. Je zult beter in je vel zitten, hebt minder last van stress en zit niet meer de hele dag te piekeren. Een goede online cursus mindfulness vind je hier!

Recent Content