Wat is magnesium? Alles over magnesium, een magnesium tekort en meer


Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal in ons lichaam, vergelijkbaar met calcium en zink. We kunnen dit mineraal alleen binnenkrijgen door voedsel en daarom is het belangrijk goed te letten op je inname. Bij een magnesium tekort kan ons lichaam ernstige klachten krijgen wat een direct relatie heeft met stress. Magnesium wordt niet voor niets het antistress mineraal genoemd. Bij teveel magnesium kunnen er bijvoorbeeld darmklachten ontstaan.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium heeft direct invloed op onze bloedvaten, spieren en hersenen. Wanneer het magnesium niveau in ons lichaam op orde is zorgt dit ervoor dat de eerdergenoemde onderdelen van ons lichaam ontspannen waardoor we bijvoorbeeld beter kunnen slapen. Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel over vermoeidheid is dit een belangrijke factor van stress.

Daarnaast zorgt magnesium voor sterke botten en tanden. Het haalt het energie uit je voedsel, waardoor je minder vermoeid wordt en heeft het invloed op je metabolisme.

Kortom, een magnesium gebrek is iets waarvoor je waakzaam moet zijn. Maar wat zijn nou de symptomen van een magnesium tekort?

Symptomen magnesium tekort

Een magnesium te kort kan zich in veel verschillende symptomen laten merken. Hieronder volgt een opsomming van de magnesium tekort symptomen die je zou kunnen merken:

 • Je kunt je vermoeid en lusteloos voelen
 • Je kunt hoofdpijn of zelfs migraine krijgen
 • Spierkrampen zijn veelvoorkomend. Vaak uit dit zich in je nek of kuiten
 • Bij een magnesium tekort kunnen je botten beginnen met ontkalken
 • Je concentratie kan achteruit gaan
 • Je bent gevoeliger voor stress

Zoals je ziet zijn er tal van symptomen waaraan je kunt merken dat je een magnesium tekort hebt. Het is belangrijk hier dan wat aan te doen, want zoals je ziet kan het ernstige gevolgen met zich meebrengen. Maar hoe verhelp je dan je tekort aan magnesium?

Bronnen van magnesium

Magnesium kan verkregen worden op veel verschillende manieren. Zo kun je je lichaam meer magnesium laten opnemen door de juiste voeding te eten. Maar je kunt ook magnesium pillen of tabletten gebruiken om weer op het juiste niveau te komen.

Hoeveel magnesium per dag nodig?

Het advies van de gezondheidsraad is heel duidelijk over hoeveel magnesium per dag je nodig hebt. Voor vrouwen is dit vastgesteld op 300 mg per dag en voor mannen op 350 mg (Bron: gezondheidsraad). Zoals gezegd kun je dit op verschillende manieren binnen krijgen, namelijk via je voedsel of via magnesium pillen.

Magnesium voedsel

Magnesium zit in veel van ons voedsel, hoewel we dit misschien niet direct door hebben. Als vuistregel voor de inname van magnesium via ons voedsel geldt dat hoe meer magnesium er in het voedsel zit, hoe minder dit opgenomen wordt door ons lichaam. Belangrijke bronnen van magnesium in ons voedsel zijn:

 • Noten
 • Spinazie
 • Vis
 • Avocado
 • Zilvervliesrijst
 • Kipfilet
 • Halfvolle melk

Dit zijn producten die over het algemeen vaak gegeten worden. Maar door de opkomende trend van het gezond eten vallen veel van deze producten buiten het dieet van sommige mensen. Rijst bijvoorbeeld wordt tegenwoordig vaak overgeslagen omdat het rijk aan koolhydraten is. Ook zijn er steeds meer vegetariërs of veganisten, wat betekent dat ze geen kip of vis meer eten.

De mensen voor wie dit geldt doen er dan goed aan om te controleren of ze wel genoeg magnesium binnen krijgen via hun normale dieet. Krijg je niet genoeg binnen? Dan zijn magnesium pillen hier een oplossing voor.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Magnesium pillen

Magnesium pillen of magnesium supplementen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op het dieet van mensen die er te weinig van binnen krijgen. Door deze middelen kan je er gecontroleerd voor zorgen dat je altijd aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium zit.

Het is hierbij wel belangrijk te letten op de aanvaardbare bovengrens magnesium, namelijk 250 mg. Dit ligt onder de aanbevolen dagelijkste hoeveelheid magnesium van 300-350 mg. Maar teveel magnesium is ook niet goed voor je lichaam en daarom is de bovengrens voor magnesium pillen iets lager gesteld. Maar wat doet een teveel aan magnesium met je?

Teveel magnesium in mijn lichaam

Magnesium teveel in je lichaam kan ook voor nare effecten zorgen. En dit teveel aan magnesium ontstaat altijd door supplementen of magnesium pillen. Wanneer je magnesium binnen krijgt via je lichaam is dit niet mogelijk. Dit heeft ermee te maken dat wanneer je natuurlijke magnesium binnen krijgt via je voedsel dit door je lichaam gefilterd wordt. Hoe meer je binnen krijgt, hoe minder je opneemt. Met magnesium tabletten is dit anders.

Wanneer je te veel magnesium binnen gekregen hebt door supplementen kan dit zorgen voor klachten als misselijkheid en overgeven. Ook kan het ervoor zorgen dat je je zwak gaat voelen en heeft het hele schadelijke gevolgen wanneer je een nierziekte hebt. Kortom, houdt je aan de maximale bovengrens van 250 mg wanneer je gebruik gaat maken van magnesium pillen.

Recent Content