1 maaltijd per dag | Is het gezond of gevaarlijk?


1 maaltijd per dag eten

Het klinkt misschien gek, maar toch zijn er steeds meer mensen die zweren bij dit onconventionele dieet. Prominente zakenmensen als Jack Dorsey (CEO van twitter) en bekende gezondheidsgoeroes als Wim Hof eten al jaren 1 maaltijd per dag. Deze manier van vasten vindt ook steeds meer aanhang in Nederland. 

Voor veel mensen is het echter toch een vreemd idee dat je maar 1 maaltijd per dag eet. We worden namelijk opgevoed met het idee dat het normaal is om drie keer per dag een maaltijd te eten. Je hoort het je moeder nog zo zeggen: “het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”. Maar is dit wel zo? De recente wetenschap zet daar zijn vraagtekens bij. 

Wat is vasten?

We schreven al eerder over de voordelen van intermittent fasting. Wanneer je 1 maaltijd per dag eet is dat eigenlijk ook een vorm van intermittent fasting. Echter waar een gebruikelijk fasten schema een vastenperiode van 16 uur aanhoudt is deze bij 1 maaltijd ongeveer 23 uur. 

Hoewel we dus aangeleerd hebben om drie keer per dag een maaltijd te eten, is dit niet per se het beste voor ons lichaam. Van nature is de mens gebouwd om te leven als jager/verzamelaar. In de oertijd was het heel gebruikelijk dat er over een lange periode niet werd gegeten. 

Juist in de periode waarin niet werd gegeten was het belangrijk dat het lichaam optimaal kon functioneren, de mens moest namelijk fysiek en mentaal in staat zijn om te kunnen jagen. Eigenlijk functioneert het lichaam dus beter wanneer het minder eten binnenkrijgt. Veel mensen die 1 maaltijd per dag eten geven ook aan dat dit de voornaamste reden is dat ze het doen. 

Een after-dinner-dip of after-lunch-dip is voor veel mensen een veel voorkomend probleem. Met name op het werk kan de productiviteit snel dalen na de lunch. Om dit te voorkomen kan het dus een goed idee zijn om de lunch over te slaan. Zo is het niet alleen makkelijker om af te vallen, maar kan je er ook een stuk productiever van worden. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Voordelen van 1 maaltijd per dag 

Het eten van maar één maaltijd per dag heeft verschillende voordelen.

Afvallen

De twee voornaamste redenen om te doen aan intermittent fasting zijn afvallen en productiever zijn. Het klinkt natuurlijk logisch dat als je minder vaak eet je ook minder calorieën binnenkrijgt. Toch zit er iets meer achter dan alleen minder calorieën eten. 

Tijdens intermittent fasting is je lichaam in twee verschillende fases. De vaste-fase en de eet-fase. Simpel gezegd is je lichaam in de vaste-fase wanneer het niet eet en tegelijkertijd vet verbrand. in de eet-fase neemt het lichaam voedingsstoffen tot zich en slaat deze op. Om zo effectief mogelijk vet te verbranden is het dus voor het lichaam belangrijk om zo lang mogelijk in de vaste-fase te zitten. 

Toch is alleen vasten niet genoeg. Vaak wordt er bij intermittent fasting gezegd dat je in de eet-fase alles mag eten wat je wilt. In principe klopt dat ook, maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zeker als je maar 1 maaltijd per dag eet.

Zo is het belangrijk dat je voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten, vezels en andere bouwstoffen binnenkrijgt. Probeer bijvoorbeeld een dieet aan te houden met veel eiwitten en groenten en weinig koolhydraten als rijst en brood. Een goed voorbeeld van zo’n eetpatroon is het keto dieet.

Actiever en productiever voelen

Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om 1 maaltijd per dag te eten. Wanneer je eet neemt je lichaam voedingsstoffen op, je maag raakt vol en je lichaam begint met het verteren van het eten. Dit verteren kost energie en daardoor raak je moe. 

Een andere tip die kan helpen om een dip na de lunch te voorkomen is het beter kauwen van je voedsel. Veel mensen kauwen hun voedsel onvoldoende, waardoor het vervolgens meer moeite kost voor het lichaam om het effectief te verwerken. 

Bovendien zorgt het beter kauwen van het voedsel eerder voor een verzadigd gevoel. Hierdoor zul je ook merken dat je minder veel eet en minder snel opnieuw honger krijgt.

Door minder te eten kan je dus meer energie krijgen. Dit klinkt misschien paradoxaal, maar het is echt waar. Dit heeft alles te maken met de manier waarop het menselijk lichaam oorspronkelijk hoorde te functioneren. In de oertijd was het voor mensen juist belangrijk om optimaal te kunnen presteren wanneer het weinig voedingsstoffen binnen kreeg.

1 maaltijd per dag ervaringen

Persoonlijk de voornaamste reden om 1 maaltijd per dag te eten is het effect op de productiviteit. Normaal gesproken heb ik weinig energie na de lunch en kan ik mij moeilijk focussen op mijn werk. Nadat ik ben overgestapt op 1 maaltijd per dag voel ik me een stuk alerter dan normaal. 

Ik eet dus alleen nog maar een avondmaaltijd zodat ik overdag productiever ben. Aan het begin was het lastig, maar na een tijdje valt het gevoel van honger volledig weg. Bovendien geniet je een stuk meer van het avondeten wanneer je maar 1 maaltijd per dag eet. 

Aan het begin is het dus lastig om vol te houden, maar wanneer je het een tijdje doet zal het steeds makkelijker worden. Bovendien brengt het allerlei praktische voordelen met zich mee. Zo hoef je minder na te denken over wat je gaat eten met de lunch. Je kan ook meer eten tijdens het avondeten en je hoeft minder vaak naar de supermarkt. 

Bovendien merk ik dat ik een stuk beter gehumeurd ben wanneer ik maar 1 maaltijd per dag eet en ik haal meer voldoening uit het bereiden en opeten van mijn avondeten. Fysiek voel ik me ook prima, ik sport dan vaak aan het einde van mijn vaste-fase waardoor ik optimaal vet verbrandt. 

Wanneer je beter niet 1 maaltijd per dag kunt eten

Er zijn situaties waarin het beter is om aan een normaal eetpatroon aan te houden. Voor mensen met een zwakkere gezondheid is het allereerst een goede zaak om een normaal eetpatroon te volgen, of niet in langere periodes achter elkaar te vasten.  

Ook wanneer je zwanger bent is het goed om niet te vasten. Je lichaam heeft op dat moment alle voedingsstoffen nodig voor het kind. Ook mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn wanneer ze beginnen met vasten. Hoewel er ook onderzoek is dat aangeeft dat het positief kan zijn voor mensen met diabetes, is het altijd verstandig om een dokter te raadplegen wanneer je begint met vasten.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

1 dag niet eten

Een andere vorm van vasten is het niet eten voor 1 dag. Dit is een stuk extremer dan 1 maaltijd per dag eten, en het is aan te raden om het niet te vaak te doen. Deze vorm van vasten zorgt eigenlijk voor een complete reset van je lichaam. Je drinkt dan alleen water en eet verder niets. 

Opgeblazen gevoel

Met name voor mensen die chronisch last hebben van een opgeblazen gevoel zouden met name gebaat zijn bij deze extreme vorm van vasten. Een opgeblazen gevoel gaat vaak samen met lusteloosheid en weinig energie.

Met name voor vrouwen zou deze vorm van vasten effectief zijn tegen een opgeblazen gevoel wanneer dit 1 keer per maand gedaan wordt. 

Conclusie

Of je nu 1 maaltijd per dag eet, of aan een andere vorm van intermittent fasting doet. Er zijn talloze voordelen aan deze manier van eten. Je kunt er veel gewicht mee verliezen, je bent overdag productiever en energieker en het kan helpen om bepaalde kwalen te verhelpen. 

Het is belangrijk om wel gezonde maaltijden te eten wanneer je eet en niet te vasten wanneer je zwanger bent of diabetes hebt. Mocht je twijfelen om hieraan te beginnen, of je bent bang om van je ritme af te wijken, dan kun je het altijd een keer proberen om te kijken of het voor jou werkt. Heb je last van andere medische kwalen, ga dan eerst naar je huisarts of dokter voordat je begint met 1 maaltijd per dag eten.


Recent Content