Wat is mindfulness? “Leer te leven in het hier en nu”


Mindfullness

Kort gezegd: Mindfulness is leven in `het hier en nu`. Mindfulness is leven met focus en rust, waardoor je effectiever te werk gaat en minder stress ervaart. Mindfulness houdt in dat je met volle aandacht in het moment leeft.

Hoewel mindfulness voorheen nogal een geitenwollensokken-imago had is dat tegenwoordig een stuk minder. Sterker nog mindfulness lijkt op dit moment wel de nieuwste rage. Steeds meer mensen zeggen dagelijks te mediteren, er komen steeds meer yoga studio’s en ook de media besteedt steeds meer aandacht aan mindfulness. Maar wat is mindfulness ? En wat houdt het in om te leven met mindfulness?

Tegenwoordig is het leven voor de meeste mensen erg hectisch. Gedurende de hele dag staan we blootgesteld aan allerlei gedachten. Zowel kleine vragen als “wat zal ik vanavond eten?” tot grotere vragen als “ben ik nog wel gelukkig met mijn huidige baan?” houden ons dagelijks bezig. Veel van onze gedachten gaan over dingen die in het verleden zijn gebeurd of over dingen die nog in de toekomst staan te gebeuren. Door middel van mindfulness training leer je omgaan met die gedachten zodat deze niet je leven overnemen.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Mindfulness in de praktijk

De meeste mensen gaan op een manier door het leven op de automatische piloot. De dagelijkse routine is er zo ingesleten dat nadenken niet meer nodig is. Bijvoorbeeld: bijna iedereen wordt wakker, checkt zijn of haar telefoon, gaat dan even douchen en maakt daarna een ontbijtje en bakje koffie. Voor de meeste mensen gaan al deze handelingen terwijl ze met hun gedachten ergens anders zijn (bijvoorbeeld bij een berichtje dat ze daarvoor op hun telefoon hebben gezien).

Voor iemand die leeft met mindfulness kan zo’n ochtend er heel anders uitzien. Deze persoon is niet in gedachten verzonken maar is volledig bewust van de prikkels die op hem afkomen. Hij is zich volledig bewust van het water uit de douche en de smaak van het ontbijt en de koffie. Door je meer bewust te zijn van het moment blijf je beter gefocust en werk je effectiever.

Voordelen van mindfulness

Voordelen van mindfulness zijn onder andere:

  • Verlaging van stress
  • Beter slapen
  • Lekkerder in je vel zitten
  • Productiever werken
  • Genieten van de kleine dingen in het leven

Mindfulness toepassen

De basis van mindfulness is meditatie. Door dagelijks kort te mediteren kan je jezelf aanleren om meer mindful te zijn. Door even rustig te gaan zitten en je aandacht te focussen op je ademhaling leer je om je beter bewust te worden van het ‘’nu’’.

Tijdens je meditatie probeer je je bewust te worden van alles om je heen en in jezelf. Richt je aandacht op de geluiden om je heen, de geur van kamer, de stoel waarop je zit en het ritme van je ademhaling. Hierdoor word je bewust van je omgeving en maak je je hoofd leeg. Een cursus mindfulness is ook zeer geschikt om je op gang te helpen!

Recent Content