Wat is Vitamine B12? Lees hier over een Vitamine B12 tekort en meer


Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die we allemaal nodig hebben om te kunnen overleven. Een andere naam voor de vitamine is cobalamine. Het is een vitamine die we in een hoop verschillende soorten voedingsmiddelen kunnen vinden. In deze tekst gaan we kijken naar de verschillende voordelen van vitamine B12 en de redenen waarom je deze vitamine precies nodig hebt. Ook gaan we kijken in welke voedingsmiddelen we cobalamine vinden en wat er gebeurt wanneer je een tekort hebt aan de vitamine.

Wat zijn Vitamines?

Om te beginnen gaan we eerst even kijken naar vitamines zelf. Wat zijn vitamines precies? Vitamines zijn stoffen die het lichaam niet of onvoldoende uit zichzelf kan aanmaken. De vitamines leveren geen energie maar zijn wel nodig voor een goede gezondheid. In totaal zijn er dertien verschillende stoffen die zichzelf vitamines mogen noemen en elke hiervan hebben we ook nodig. Er zijn twee verschillende soorten vitamines. Er zijn vitamines die oplosbaar zijn in water en er zijn vitamines die oplosbaar zijn in vet. Van elk van deze vitamines hebben wij een minimaal aantal nodig per dag omdat er anders een vitaminetekort ontstaat. Door de gevarieerde voedingsmiddelen die wij in Nederland eten, komt een vitaminetekort bijna niet voor. Een bekend voorbeeld van vitaminetekort is de ziekte scheurbuik die vroeger veel voorkwam op schepen. Deze personen hadden vaak een vitamine C-tekort en kregen daardoor de ziekte scheurbuik.

Vitamine B12

Vitamine B12 en waar zit vitamine b12 in?

Een van deze dertien vitamines is de B12, ook wel cobalamine genoemd, maar wat is vitamine b12 nou precies? Het is een vitamine die oplosbaar is in water en daardoor dus bij de in water oplosbare vitamines hoort. De vitamine zorgt er voor dat rode bloedcellen aangemaakt worden en is daardoor dus onmisbaar. De rode bloedcellen zorgen er namelijk voor dat zuurstof door ons bloed getransporteerd wordt en dus ook terecht komt bij alle organen. Ook zorgt de vitamine voor een goede werking van het zenuwstelsel dat we hebben. Als laatste is het zo dat de vitamine zorgt voor een goede gemoedstoestand. Is er een verband tussen vitamine B12 en stress? Dat gaan we verderop in de tekst bekijken wanneer we de symptomen gaan bekijken van een vitamine B12 tekort.

Maar waar zit vitamine b12 in? De vitamine bevindt zich alleen in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis, melk, melkproducten (zoals yoghurt en andere zuivel) en eieren. Ook zijn er supplementen waar cobalamine in zit. Er zijn drie verschillende vormen van cobalamine die voorkomen in dierlijke producten. Dit zijn methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. In de supplementen wordt vaak hydroxycobalamine gebruikt. Ook kan in supplementen de synthetische versie gebruik worden. Deze heet cyanocobalamine.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor een volwassene ongeveer 2,8 microgram per dag. Wanneer iemand een normaal dieet volgt, en voldoende vlees, vis en zuivelproducten tot zich neemt, komt hij al gauw aan de 2,8 microgram op een dag en hoeven er geen supplementen genomen te worden. Er wordt ook aangeraden om niet meer dan 100% de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in te nemen omdat dit geen voordelen heeft voor de gezondheid. Het lichaam slaat vanzelf een bepaalde hoeveelheid op en heeft hier verder geen hulp bij nodig.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Vitamine B12 tekort symptomen

Het komt vrij weinig voor, maar er zijn dus genoeg manieren waarop iemand een vitamine b12 tekort kan hebben. De grootste doelgroep die niet aan de natuurlijke hoeveelheid cobalamine per dag kan komen, is de groep veganisten. Wanneer iemand veganistisch is, eet hij of zij geen dierlijke producen. Dit is dus anders dan een vegetariër. Iemand die vegetarisch is, eet alleen geen vlees en vis. Een veganist eet ook geen producten die van dieren af komen. Dit is dus melk wat van de koe af komt, kaas wat van melk af komt, eieren die van gevogelte afkomen, maar ook honing dat van bijen afkomt. De veganisten krijgen dus geen enkele vorm van cobalamine binnen via hun eigen dieet. Voor veganisten wordt het dan ook vooral aangeraden om supplementen te nemen zodat ook zij alsnog voldoende cobalamine binnenkrijgen. Wanneer iemand onvoldoende cobalamine binnenkrijgt, kunnen hier namelijk nadelige gevolgen aan zitten.

Symptomen

Er zijn verschillende vitamine B12 tekort symptomen. Wanneer iemand dus een langere tijd een stuk minder dan 2,8 microgram op een dag binnenkrijgt, ontstaat er een vitamine B12 tekort. Het lichaam slaat natuurlijk een hoop van de vitamine op en een tekort is dan ook voorlopig niet aan de orde. Dit is pas na een paar maanden te merken wanneer de symptomen intreden. Het bekendste symptoom van een tekort aan de vitamine is bloedarmoede.

Doordat er onvoldoende cobalamine is, worden er onvoldoende rode bloedcellen aangemaakt. Dan ontstaat er dus bloedarmoede. Bekende verschijnselen van bloedarmoede zijn ernstige vermoeidheid en zwakte. Het lichaam voelt letterlijk zwak aan. Er zijn verschillende soorten bloedarmoede, maar de gene die voor komt bij een tekort aan cobalamine is Pernicieuze bloedarmoede. Hierdoor kan zelfs het slijmvlies in de maag beschadigd worden. Daarnaast kan een tekort voor neurologische problemen zorgen. Dit uit zich in bijvoorbeeld geheugenverlies of coördinatie problemen. Tintelingen in de vingers kunnen ook een symptoom zijn van een tekort aan cobalamine.

Vitamine B12 en stress

Daarnaast wordt cobalamine vaak in dezelfde zin genoemd als stress, maar is er een verband tussen vitamine b12 en stress? Het korte antwoord: ja. Wanneer een mens stress heeft wordt de vit b12 voorraad gebruikt om adrenaline, noradrenaline en serotonine aan te maken. Wanneer iemand dus een langere tijd veel stress ervaart, wordt er veel gebruik gemaakt van de voorraad aan cobalamine die opgeslagen is in de lever. Op die manier kan er dus zeker een tekort ontstaan. Aan de andere kant is het zo dat voldoende cobalamine in het lichaam er voor zorgt dat iemand minder stress ervaart. Dit komt omdat de vitamine een gezonde werking heeft op het zenuwstelsel.

Wanneer het zenuwstelsel gezond is, zal er minder aangemaakt worden van het hormoon cortisol. Het hormoon cortisol wordt in de bijnieren geproduceerd wanneer een persoon stress ervaart. Voor zowel het voorkomen van stress, als het aanmaken van adrenaline, noradrenaline en serotonine is dus een gezonde hoeveelheid van vit b12 absoluut raadzaam. Natuurlijk ook voor de overige symptomen die we al genoemd hebben in deze tekst.

Tot slot

Wat is vitamine b12 dan precies? Bovenal een soort vitamine die onmisbaar is voor een mis om te functioneren. De vitamine is te vinden in de meeste voedingsstoffen die wij tot ons nemen en bij een normaal gevarieerd dieet zal een tekort aan de vitamine dan ook absoluut niet snel voorkomen. Een tekort van de vitamine kan ernstige gevolgen hebben. Vaak start dit bij bloedarmoede en kan het er zelfs voor zorgen dat iemand beschadigingen oploopt aan het slijmvlies in de maag. Wanneer iemand onvoldoende cobalamine binnen krijgt door zijn dieet, is de vitamine ook te krijgen in supplementen die er ook voor zorgen dat iemand alsnog voldoende cobalamine binnen krijgt en dus geen nadelige gevolgen zal hebben. De grootste doelgroep van deze supplementen zijn de veganisten. Zij krijgen geen dierlijke producten binnen en op die manier dus ook onvoldoende cobalamine.

Vitamine B12 kopen

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk om je Vitamine B12 aan te vullen met supplementen. Het is belangrijk geen Vitamine B12 deficiëntie op te lopen. Dus voorkom een Vitamine B12 tekort met supplementen. Een partij om deze supplementen aan te schaffen vind je hier. Het helpt bij het sporten, zorgt voor de normale vorming van rode bloedcellen en verminderd vermoeidheid en stress.

Recent Content