De gezondheidsvoordelen van kruidenthee


kruidenthee

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Het kan op ieder moment van de dag gedronken worden, zowel gekoeld als warm. Daarnaast is thee ook nog eens erg lekker. Maar wat veel mensen niet weten is dat het drinken van thee ook erg veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. In dit artikel vertellen we alles over de verschillende soorten (kruiden)thee en hoe deze kunnen helpen om je gezonder te leven.

Welke verschillende soorten thee zijn er?

Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten thee te onderscheiden. Allereerst is er thee die wordt getrokken uit gedroogde bladeren, zoals groene of zwarte thee.  Daarnaast heb je kruidenthee, deze thee wordt getrokken uit kruiden, zoals kamille thee of gemberthee. Beide soorten thee kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. 

Groene en zwarte thee komen allebei van dezelfde plant. Het grote verschil tussen de twee is dat zwarte thee volledig gefermenteerd is. Daarnaast heb je ook nog vruchtenthee, dit zijn vaak groene of zwarte thee bladjes waar een smaakje aan is toegevoegd. 

Zwarte en groene thee

Van alle theesoorten bevat zwarte thee de meeste cafeïne.  Ook heeft zwarte thee een veel sterkere smaak dan groene thee. Tijdens het fermentatie process worden er veel taninnes gevormd in de theebladeren, deze tannines kunnen werken als antioxidant. Daarnaast bevat zwarte thee ook bepaalde aminozuren die kunnen helpen het cholesterol te verlagen en het immuunsysteem te versterken. Met name het zogenaamde LDL-cholesterol kan aanzienlijk verlaagd worden door het drinken van groene of zwarte thee. 

Aan groene thee worden vaak het meeste gezondheidsvoordelen toegeschreven. Doordat de theebladeren niet worden gefermenteerd blijven meer van de gezonde stoffen behouden. Net als zwarte thee bevat groene thee belangrijke aminozuren en antioxidanten. Daarnaast bevat groene thee ook veel fluoride en mangaan. Groene en zwarte thee kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het wordt daarom aangeraden om minstens drie koppen groene thee per dag te drinken. Groene thee kun je hier aanschaffen.

Kruidenthee

Op veel plekken ter wereld wordt kruidenthee gedronken, in veel culturen speelt thee een belangrijke rol in het dagelijks leven of tijdens religieuze of spirituele rituelen. De laatste jaren is kruidenthee steeds populairder geworden in het westen en er komen steeds meer onderzoeken naar de helende werking van sommige kruidenthees. 

Toch is kruidenthee eigenlijk helemaal geen thee. Thee wordt namelijk getrokken uit theebladeren en kruidenthee uit uh……  kruiden. De meest gedronken kruidenthee is rooibosthee uit Zuid-Afrika, maar ook andere soorten kruidenthee worden steeds populairder in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld kamille thee, gemberthee en muntthee steeds geliefder geworden de laatste jaren. Dit komt aan de ene kant natuurlijk vanwege de smaak van de thee, maar ook de positieve effecten op de gezondheid spelen een grote rol. Hieronder vertellen we je meer over de positieve effecten van elke soort thee. In dit boek vind je meer informatie over alle verschillende soorten thee.

Rooibosthee

Zoals eerder al geschreven is dit de meest gedronken kruidenthee van Nederland. Veel mensen houden van de zoet-kruidige en fruitige smaak van de thee. Maar wat veel mensen niet weten is dat rooibosthee ook heel gezond is! Het grote voordeel van rooibosthee is dat het geen cafeïne bevat. 

Net als groene- en zwarte thee bevat rooibosthee veel antioxidanten die bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Ook kan rooibos bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten doordat het cholesterol verlagend werkt. Veel mensen ervaren rooibosthee bovendien als erg rustgevend, het is daardoor een goede thee om te drinken voor het slapen gaan. Je kunt hier rooibosthee aanschaffen.

gemberthee
gemberthee

Gemberthee 

Deze thee is met name populair onder zwangere vrouwen. De anti-inflammatoire eigenschappen van de thee werken goed tegen pijnlijke menstruatie klachten. Veel vrouwen gebruiken deze thee dagelijks tijdens hun menstruatiecyclus om de pijn te verlichten. Toch is deze thee niet alleen heilzaam voor vrouwen. 

Gemberthee kan namelijk ook goed werken tegen verkoudheid en verstopping van de neusholtes. Als je een beetje grieperig of verkouden bent, dan kan het nooit kwaad om een kop gemberthee te drinken. Bovendien bevat gemberthee stoffen die de verstopping van bloedvaten tegen kan gaan. Voor mensen die vaak last hebben van migraine kan gemberthee een oplossing bieden om de hoofdpijn te verlichten. Je kunt hier losse gemberthee vinden.

Pepermuntthee 

Een andere thee die recentelijk veel aan populariteit heeft gewonnen is pepermuntthee. De verse muntthee met honing wordt veelvuldig bij restaurants en terrassen besteld. En niet voor niets! Muntthee is namelijk hartstikke lekker en erg verfrissend. Bovendien is muntthee ook ontzettend gezond. 

Muntthee is met name erg goed voor de gesteldheid in je maag. Zo kan een kopje muntthee erg goed helpen tegen misselijkheid of brandend maagzuur. Ook kan een kopje muntthee bijdragen aan een betere spijsvertering. Verse muntthee kan dus ook bevorderlijk zijn voor de stoelgang. Dus als je snel last hebt van een onrustige maag of een opgeblazen gevoel dan zou een kopje muntthee een goede oplossing kunnen zijn. Hier kun je losse pepermuntthee vinden.

Brandnetelthee

Brandnetelthee is misschien onze favoriete thee op dit lijstje. Hoewel deze thee niet bekend staat om zijn fantastische smaak zit hij wel boordevol vitaminen, mineralen en micronutriënten. Brandnetelthee wordt al eeuwenlang door de mensheid gebruikt om allerlei kwalen mee te verhelpen en voorkomen. Brandnetels werden vroeger ook vaak gewoon als groente gegeten.  Brandnetelthee heeft dan ook wel een beetje een oubollig imago. 

Het grote voordeel van brandnetelthee is dat er erg veel vitaminen en mineralen inzitten die bij het maken van thee niet verloren gaan. Daarnaast zitten er in brandnetels ook veel antioxidanten, flavonoïden en carotenoïden. Deze stoffen helpen bij aan een betere gezondheid doordat ze bepaalde afvalstoffen goed verwerken en ze actief de zogenaamde vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen zijn kwaadaardige stofjes die vrijkomen tijdens bepaalde lichaamsprocessen. Op onze site kun je meer lezen over wat deze stofjes doen en hoe je ze kan voorkomen. 

Het tweede grote gezondheidsvoordeel van brandnetelthee is de vocht afdrijvende werking van de thee. De thee bevorderd de doorloop van urine en kan daardoor helpen de nieren schoon te houden. Af en toe een kopje brandnetelthee drinken kan daarom ook helpen om de nieren gezond te houden en om nierstenen te voorkomen. Ook tijdens een blaasontsteking is het aan te raden om brandnetel thee te drinken. Losse brandnetelthee vind je hier.

Brandnetelthee
Brandnetelthee

Rozebottelthee

Een wat minder bekende kruidenthee is de rozenbottel thee. Toch heeft deze thee veel te bieden op het gebied van gezondheid. Rozenbottel is de vrucht van de roos, van deze vrucht kan thee worden getrokken. 

Net als brandnetels zitten rozenbottels vol met vitaminen en mineralen. Voor mensen met een verminderde weerstand kan het misschien een oplossing zijn om rozenbottel thee te drinken. Dit is een gemakkelijke en natuurlijke manier om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Ook mensen die snel last hebben van verkoudheid of griep kunnen gebaat zijn bij een kopje rozenbottel thee. Je kunt hier losse rozebottel thee vinden.

Kamillethee

Van alle thees in dit lijstje is kamillethee waarschijnlijk de thee die wij zelf het meeste drinken. De reden hiervoor is de rustgevende en stress verlagende werking van de thee. Bovendien is de smaak van deze thee zeer aangenaam. 

Kamille is een bloem uit dezelfde plantenfamilie als de paardenbloem. Deze bloem kan worden gedroogd en vervolgens kan er thee van worden getrokken. Ook kan kamille olie als capsule worden ingenomen. Kamille supplementen worden steeds populairder als alternatief voor kamillethee.

Zoals al gezegd staat kamillethee bekend vanwege zijn rustgevende werking. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dan kamillethee kan bijdragen aan een goede nachtrust. Bovendien kan kamillethee helpen bij het verlagen van stress. Het is daarom ook de ideale thee om te drinken tijdens werk. Sommige werkgevers hebben daarom ook zakjes kamillethee liggen tussen de standaard groene en earl grey thee. Biologische kamillethee vind je hier.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Welke thee moet je nou echt drinken?

Er zijn veel kruidenthees die allerlei gezondheidsvoordelen te bieden hebben, maar welke thee je nou echt moet drinken hangt van veel dingen af. Voor iemand die last heeft van een opgeblazen gevoel kan pepermunt- of brandnetelthee een goede optie zijn. Terwijl iemand die last heeft van stress of slapeloosheid beter een kopje kamillethee kan drinken. 

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak, thee is vaak ook gewoon lekker. Een kopje verse muntthee met honing is ook gewoon een verwenning voor jezelf. Bedenk ook dat eigenlijk bijna alle thees wel goed voor je zijn. Een kopje groene of zwarte thee past in elke gezonde levensstijl en de meeste doktoren raden ook aan om minstens drie kopjes thee per dag te drinken.

Recent Content