Lion’s mane: alles over de voordelen van deze paddestoel


Lion's mane

Misschien dat je er wel eens van gehoord hebt: Lion’s mane. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor, en niet zonder reden! Lion’s mane is een paddenstoel die veel potentiële voordelen krijgt toegeschreven. In dit artikel vind je alle informatie over wat deze paddenstoel zo bijzonder maakt.
De lion’s mane paddenstoel heeft een beetje het uiterlijk van een oude druipkaars. De smaak van de paddenstoel word vaak vergeleken met die van kreeft of krab. In Aziatische landen is de lion’s mane al langer bekend er wordt hij gebruikt voor zijn smaak en medicinale toepassingen. De paddenstoel wordt vooral geprezen om zijn positieve effecten op het brein:

Voorkomt hersenaandoeningen zoals dementie en Alzheimer

Studies hebben aangetoond dat lion’s mane kan helpen om Alzheimer te voorkomen. Naarmate je ouder wordt, worden je hersenen steeds minder. Je verliest steeds meer focus en je raakt ook steeds vergeetachtiger. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat je zo weinig meer kan herinneren dat je je eigen dierbaren niet eens meer herkent. Alzheimer is een ziekte waar we nog steeds erg weinig over weten, hoewel het heel erg veel mensen treft. Voor mensen die dierbaren hebben met Alzheimer kan het heel erg zijn om te zien hoe hun geliefde, ouder of vriend steeds minder vat heeft op de realiteit. Nieuwe studies naar de Lion’s mane paddenstoel bieden echter hoop op een toekomst waarin Alzheimer minder voorkomt.

Lion’s mane bevat twee eiwitten die belangrijk zijn voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en het behoud van je huidige hersencellen. Studies bij muizen hebben al aangetoond dat Lion’s mane ziektes als Parkinson en Alzheimer kunnen genezen. Nieuwe studies moeten aantonen of dat ook bij mensen het geval is. Lion’s mane is ook een krachtig antioxidant dat ontstekingsremmend werkt, waardoor je hersenen langer fit blijven. Toch is Lion’s mane niet per se bedoeld voor dementerende ouderen, het is juist voor jongere mensen een goede manier om mentaal fit te blijven en te zorgen dat je in de toekomst nog steeds helder van geest bent.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Verbeterd geheugen

Studies hebben aangetoond dat dagelijkse dosis van een Lion’s mane concentraat kan helpen het geheugen te verbeteren. In een test waarin mensen bepaalde dingen uit een film moesten herinneren, deed de groep met het Lion’s mane supplement het aanzienlijk beter. Niet alleen het korte termijn geheugen, maar ook het lange termijn geheugen kan worden verbeterd met een dagelijkse dosis Lion’s mane concentraat. Op latere leeftijd kan het geheugen snel achteruit gaan, het is daarom belangrijk om nu alvast te doen wat je kan om dat te voorkomen.

Zorgt voor betere gemoedstoestand en focus

De eiwitten in de Lion’s mane zorgen voor een verbeterde bloedsomloop in je hersenen. Die zorgt voor een hogere focus in je werk of andere dagelijkse bezigheden. Het voordeel hiervan is dat je een stuk productiever bent tijdens je werk. Voor veel mensen met een stressvolle baan is Lion’s mane daarom ook een ideaal supplement. In een studie waarin de invloed van Lion’s mane op stress gevoelens getest is bleek dat mensen die het extract hadden genomen minder last hadden van stress en lekkerder in hun vel zaten.

Helpt tegen depressie en angststoornissen

Een recente studie onder 30 vrouwen heeft aangetoond dat Lion’s mane kan helpen bij het verbeteren van de gemoedstoestand en het verminderen van depressies. Na vier weken waren er significant minder depressieve gedachten onder de mensen die het Lion’s mane extract hadden genomen. Hoewel deze studie op relatief kleine schaal is gedaan, bevestigt het wel andere studies die onderzochten wat het effect was van Lion’s mane op het brein.

Overige potentiële voordelen van het gebruik van lion’s mane

Er zijn nog meer potentiële voordelen van Lion’s mane waar op dit moment nog veel onderzoek naar wordt gedaan. Zo word er op dit moment onderzoek gedaan naar de cholesterolverlagende eigenschappen van de paddenstoel. Onder muizen is er al vastgesteld dat het cholesterol kan verlagen. Ook is er op dit moment veel onderzoek naar de kanker genezende eigenschappen van de Lion’s mane. Paul Stamets, een vooraanstaand mycoloog (paddenstoelen deskundige) claimt dat de Lion’s mane bepaalde vormen van kanker kan genezen, bijvoorbeeld borstkanker. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat het ook daadwerkelijk de ziekte geneest. Ook is er veelbelovend onderzoek naar de toepassingen voor diabetes preventie.

Mogelijke bijwerkingen Lian’s mane

Tot nu toe zijn er weinig bijwerkingen bekend. Zelf bij extreem hoge dosering lijkt er weinig negatieve effecten te zijn. Overigens kan een hoge dosering wel een laxerend effect hebben.

Hoe gebruik je Lion’s mane

Je kan natuurlijk zelf de paddenstoelen kopen of kweken, maar dat is waarschijnlijk een tijdrovende of dure manier. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om Lion’s mane binnen te krijgen. Zo is het onder andere te verkrijgen in pilvorm of als concentraat. Als concentraat kan je het in de ochtend in de koffie doen, hierdoor proef je niet zo veel van de smaak van het concentraat. Ook is er een populaire instant coffee met Lion’s mane op de markt gebracht. Het Lion’s mane extract kun je hier aanschaffen.

Recent Content