Vrije radicalen en antioxidanten


Vrije radicalen

Misschien heb je er wel eens van gehoord, vrije radicalen. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor in de media, en ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar deze stofjes. Deze stofjes zijn eigenlijk bijproducten van ons lichaam en kunnen erg slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel vertellen we wat deze stofjes zijn, waarom ze zo slecht zijn  en hoe je ze kan voorkomen.

Wat zijn vrije radicalen?

Zoals eerder al gezegd zijn vrije radicalen bijproducten van het lichaam. Deze stofjes worden gevormd doordat het lichaam voedingsstoffen afbreekt. Als je lichaam voedingsstoffen afbreekt ontstaat er een chemische reactie die vrije radicalen veroorzaakt. 

Hoe zit dit precies? Je lichaam is opgebouwd uit allerlei cellen, deze cellen bestaan weer uit moleculen en deze bestaan weer uit atomen. Op dit atomisch niveau ontstaan dus de vrije radicalen. Een atoom is opgemaakt uit protonen, neutronen en elektronen. De protonen zijn positief geladen, neutronen zijn neutraal geladen en elektronen zijn negatief geladen. De schil van een atoom bestaat altijd uit een even aantal negatief geladen elektronen.

Door het afbreken van voedingsstoffen raken de atomen in je lichaam beschadigd. De elektron raakt los waardoor er een instabiel molecuul ontstaat. Doordat er een elektron mist is de molecuul te positief geladen waardoor hij opzoek gaat naar een andere cel om zich te stabiliseren. Deze chemische reactie zorgt er uiteindelijk voor dat er steeds meer cellen instabiel raken. Deze cellen worden dus de vrije radicalen genoemd.

Hoe slecht zijn vrije radicalen?

Al met al een vrij scheikundig verhaal, maar hoe slecht zijn deze stofjes nou eigenlijk? Als je lichaam te veel vrije radicalen bevat dan kan dat oxidatie stress veroorzaken. Oxidatie stress word onder andere veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, roken en overgewicht. Maar bovenal is de grootste oorzaak te veel stress. Door de gevolgen raak je bovendien sneller gestresst waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden.

Vrije radicalen vallen eigenlijk constant andere cellen aan waardoor je hoger risico hebt op verschillende ziekten en aandoeningen. Een aantal aandoeningen die worden veroorzaakt door oxidatieve stress zijn bijvoorbeeld:

  • Ontstekingen
  • Versneld ouder worden
  • Alzheimer 
  • Kanker
  • Oogziektes
  • Hart- en vaatziekten
  • Verminderd immuunsysteem

Vrije radicalen kunnen dus uiteenlopende soorten ziektes veroorzaken. Dit komt doordat ze allerlei goede cellen in je lichaam aanvallen. Eigenlijk zorgt het voor een versnelde afbraak van de lichaam, je wordt dus ook sneller ouder.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Wat kan je doen tegen oxidatie stress?

Vrije radicalen zijn natuurlijk erg slecht voor je lichaam. Toch kan je er iets tegen doen! Het goede nieuws is dat je lichaam automatisch de meeste vrije radicalen neutraliseert. Ook zijn een klein beetje kleine radicalen geen groot probleem, je hebt ze bijvoorbeeld ook nodig om bepaalde ziektes te bestrijden. Ze vallen namelijk ook bepaalde slechte cellen aan.

Toch is het verstandig om je lichaam af en toe een beetje te helpen. Dit kan je doen door te zorgen dat je genoeg antioxidanten binnen krijgt. Je hoort het al in de naam, antioxidanten zorgen ervoor dat de oxidatie stress verminderd. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt?

vrije radicalen

Antioxidanten zijn vooral te vinden in gezonde voeding. Natuurlijk is het goed om veel groenten en fruit te eten, met name bessen zijn een goede bron van antioxidanten. Maar ook  noten, pure chocolade en (kruiden)thee bevatten veel goede antioxidanten. Een andere optie die steeds populairder wordt is slowjuicen, waarbij je een gezonde shake maakt door groente langzaam te juicen hierdoor blijven de gezonde voedingsstoffen behouden.

Over het algemeen zorgt een gezonde levensstijl dus voor zo min mogelijk vrije radicalen. Dit is uiteindelijk ook een van de makkelijkste manieren om te leven met minder stress. Probeer daarom ook dagelijks genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Zo leef je langer en met minder stress.

Recent Content