Alles wat je moet weten over microdoseren


microdoseren

Een trend waar je de laatste tijd misschien wel veel van hebt gehoord is microdoseren of microdosing. Microdoseren is overgewaaid vanuit silicon valley en het wordt in Nederland ook door steeds meer mensen omarmt. Maar wat is microdoseren precies? Wat zijn de risico’s van microdoseren? En hoe begin je met microdoseren? Al deze vragen (en meer) zullen we in dit artikel beantwoorden.

Wat is microdoseren?

Microdoseren is het nemen van zeer kleine hoeveelheden psychedelische substanties volgens een vast protocol. Een normale hoeveelheid van een psychedelica kan sterke hallucinaties en diepe spirituele ervaringen oproepen. Echter wanneer je deze stoffen in zeer kleine dosering tot je neemt zijn er vele positieve effecten merkbaar, zonder dat je er ook van gaat hallucineren. 

Een microdosering is ongeveer 1/10 tot 1/20 van een normale dosering. De meest gebruikelijke psychedelica die gebruikt worden om te microdoseren zijn LSD en paddos of truffels. Maar ook andere minder bekende psychedelica als 2cb, mescaline, ketamine en iboga worden gebruikt voor microdoseren.

De term microdosing werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog James Fadiman. In zijn boek “The Psychedelics Explorers Guide” beschrijft Fadiman de voordelen van het therapeutisch gebruik van psychedelica. Ondertussen vormt zijn onderzoek de basis voor vele baanbrekende onderzoeken naar nieuwe behandelmethodes voor o.a depressie, PTSS en flow states. 

 Met name in silicon valley is microdoseren de laatste jaren een trend geworden. In dat gebied in californië zitten veel tech bedrijven waar veel jonge creatieve mensen werken. Veel van deze mensen claimen ook een enorm voordeel te hebben bij het gebruik van deze kleine hoeveelheden psychedelische drugs.

Toch hoef je geen hippe techneut te zijn om van de voordelen van microdoseren gebruik te maken. De laatste jaren is deze trend namelijk overgewaaid naar Europa en zijn er ook vooraanstaande wetenschappers die het microdoseren omarmen. Zo worden de eerste onderzoeken nu afgerond en zijn de resultaten zeer bemoedigend. 

Ook in de gerespecteerde media wordt microdoseren steed serieuzer genomen. De Volkskrant schreef al vele artikelen over de voordelen van microdoseren. Ook zijn er vele bekende artiesten en wetenschappers die de voordelen van het gebruik van psychedelica onderschrijven.

Veel mensen associëren microdoseren ook vaak met drugsgebruik en drugsverslaving. Toch is deze associatie verre van juist, psychedelische drugs zijn namelijk niet verslavend en er zijn vele mensen die er baat bij hebben. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

De voordelen van microdoseren

Er zijn dus steeds meer mensen die dagelijks een kleine hoeveelheid psychedelica tot zich nemen. Maar waarom? Over de voordelen van microdoseren wordt de laatste tijd steeds meer bekend. Naast alle recente onderzoeken naar microdoseren is er ook een enorme berg aan anekdotisch bewijs rondom microdoseren. Dit zijn vaak verhalen van mensen die geëxperimenteerd hebben met het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica. 

Creativiteit

Veel mensen ervaren een verhoogde mate van creativiteit wanneer zij aan het microdoseren zijn. Dit is niet verwonderlijk, wanneer mensen grotere hoeveelheden psychedelische drugs innemen ervaren zij vaak wonderlijke visioenen en visualisaties. Bij een kleine hoeveelheid bevorderd het de manier waarop mensen problemen benaderen en oplossen. 

In een onderzoek onder architecten, grafisch-ontwerpers en planologen bleek dat zij niet alleen sneller tot oplossingen kwamen, maar dat ze daar ook tevredener over waren. Microdoseren stelt mensen in staat om tot inzichten te komen waar ze normaal gesproken niet op komen. 

Flow

Het gevoel dat alles vanzelf gaat, niks kost moeite en je kan je concentratie uren lang vasthouden op dezelfde taak. Het concept heet flow en het werd voor het eerst beschreven door Mihaly Csikszentmihalyi. Deze man met de bijna onuitspreekbare naam, schreef een boek over dit wonderlijke fenomeen dat nog steeds door velen wordt gelezen. 

Voor iedereen die ernaar streeft om productief te zijn op werk is de flow state de absolute heilige graal. De meeste mensen vinden het echter lastig om een staat van flow te bereiken. Microdoseren kan hiermee helpen, met name wanneer men de microdoses combineert met dagelijkse meditatie. 

De combinatie van microdoseren en meditatie is essentieel en de positieve effecten van beide worden versterkt wanneer je deze combineert. Net als microdoseren stelt meditatie je in staat om bewuster in het leven te staan. Doordat je bewuster in het leven staat ben je ook meer gefocust op de dingen die je doet en ben je minder gestrest.

Depressie

Depressie is een steeds groter wordend probleem in Nederland, het aantal mensen dat kampt met depressie klachten groeit elke dag. Dit komt door de manier waarop we tegenwoordig leven en de toenemende emotionele en psychische druk op mensen. 

De precieze oorzaak van een depressie is vaak heel verschillend per persoon, maar de klachten zijn vaak hetzelfde. Een somber gevoel, geen energie en slecht slapen zijn klachten die gerelateerd zijn aan een depressie. Het kan erg lastig zijn om hieruit te komen. 

Microdoseren zal niet meteen alle depressie klachten wegnemen. Maar het kan zeker helpen deze te verminderen. Bovendien is microdoseren in combinatie met andere methoden als meditatie en sporten een fantastische methode om de depressie aan te pakken. Het werkt als het ware als een katalysator die het effect van andere methodes versterkt.

Onderstaande video geeft een goed beeld van de manier waarop microdoseren kan helpen bij mensen die een depressie hebben. Hierin geeft Ayelet Waldman een uitleg over wat microdosing is, en hoe het kan helpen met het oplossen van depressies. Ayelet Waldman is ook de schrijver van het book “A really good day” over microdoseren. 

Verbeterde sociale interactie

Sociale interactie is onmisbaar voor ieder mens, we zijn nu eenmaal sociale wezens. Dat betekent echter niet het ook gemakkelijk gaat voor iedereen. Zelfs mensen die van nature erg sociaal zijn, hebben wel eens moeite met de omgang met anderen. Iedereen heeft wel eens moeite om te communiceren met die ene lastige collega of familielid. 

Ook binnen de relationele sfeer kunnen soms conflicten ontstaan. Vaak gebeurt dit doordat mensen zich niet goed kunnen inleven in de situatie van de ander. Eén van de meest genoemde effecten van microdoseren is de verbeterde sociale interactie met mensen. Mensen geven aan dat ze zich makkelijker kunnen inleven in de ander en dat ook de verbondenheid met hun kinderen en geliefden enorm is toegenomen. 

De eerste studies geven ook een positief beeld bij het gebruik van micro doseringen bij aandoeningen als ADHD en ADD. Mensen met ADHD kunnen soms ook moeite hebben met het maken van connecties met anderen. Door microdoseren in het wekelijkse ritme in te bouwen, is het makkelijker voor mensen met ADHD om contacten te leggen en onderhouden.   

Minder stress

Bij Ontsnapaanstress schrijven we natuurlijk vaak over stress. Stress hangt ook vaak samen met heel veel van bovengenoemde factoren. Microdoseren moet ook niet worden gezien als dé oplossing tegen stress. Het is eerder een goede toevoeging aan een gezonde en bewuste levensstijl. 

Doordat microdoseren het bewustzijn over het hier en nu vergroot, is het een goede manier om stress tegen te gaan. Je bent namelijk minder geprikkeld door je omgeving het is makkelijker om je in andere in te leven, je hebt meer energie en je kan je volledig richten op datgene wat je op dat moment aan het doen bent. 

Een belangrijk aspect van microdoseren is het bijhouden van een logboek. Dit logboek is als het ware een dagboek waarin je bijhoudt hoe je je voelt en wat je ervaart. Door het bijhouden van de effecten is het makkelijker om de juiste dosis te vinden. Probeer elke dag een dagboek te schrijven waarin je bijhoudt hoe je voelt, specifieke dingen die je zijn opgevallen en wat je hebt gedaan.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

De risico’s van microdoseren

Veel mensen denken dat het gebruik van psychedelica verslavend is en schadelijk voor de gezondheid. Toch is dit niet het geval, er zijn bijna geen enkele gevallen bekend van mensen die verslaafd zijn aan LSD of andere psychedelica. Er zijn echter wel een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt beginnen met microdosing.

De juiste hoeveelheid

De bedoeling van microdoseren is natuurlijk wel dat de dosis ook “micro” zijn. Wanneer de dosis te groot is loop je het risico dat je lichte hallucinaties ervaart, dit kan gevaarlijk zijn wanneer je bijvoorbeeld moet autorijden. Wanneer je begint met microdoseren is het van essentieel belang dat je dit niet doet op een dag dat je nog moet autorijden, of wanneer je naar je werk moet. 

Wat de juiste dosis is verschilt per psychedelica. Wanneer je LSD gaat microdoseren is een microdoses ongeveer 10-20 uq, dit is ongeveer 1/20ste van een gebruikelijke dosis. In het geval van paddos of truffles is een microdoses ongeveer 0.2 tot 0.5 gram truffles of paddos.

Er zijn meerdere manieren om een microdoses te bemachtigen, zo is het in Nederland bijvoorbeeld gewoon mogelijk om een microdosing setje te kopen waarin de dosis al voor gemaakt zijn. Als je zelf een microdoses wilt maken dan is dat niet heel erg moeilijk.

Microdoses paddos maken

Wanneer je een microdosis paddos of truffels wilt maken dat kun je deze het beste vermalen en dan kleine porties afwegen tot het juiste gewicht, dit is ongeveer 0.2 tot 0.5 gram, afhankelijk van de soort paddenstoel die je hebt. Probeer meerdere hoeveelheden uit en probeer de juiste hoeveelheid te vinden voor jou.

Paddos zijn niet verkrijgbaar in Nederland, maar je kunt wel een growkit kopen en ze zelf verbouwen. Dit is niet heel ingewikkeld en het scheelt je veel geld wanneer je wilt microdoseren voor een langere tijd. Truffels zijn wel gewoon verkrijgbaar en bieden een goed alternatief. Er zijn zelfs voorverpakte microdosing kits beschikbaar. Zo hoef je niet zelf te vermalen en weet je zeker dat je de goede hoeveelheid inneemt

Volumetrisch microdoseren met LSD

Als je LSD wilt microdoseren dan kun je het beste eerst je LSD laten testen bij de GGD. Dan weet je hoe sterk ze zijn en hoeveel je ze moet verdunnen. Het verdunnen zelf kun je het beste doen door je LSD zegel op te lossen in gedestilleerd water of zware alcohol (bijvoorbeeld wodka). De reden hiervoor is dat in normaal water de LSD zijn werking verliest.

De meeste LSD zegels zijn tussen de 100 en 200 uq. Om deze succesvol te verdunnen moet je ze dus met een factor 20 verdunnen. Stel je hebt een zegel van 100 uq. Pak een flesje van 10ml, vul deze met wodka, en doe je zegel er in. Laat dit vervolgens 24 uur staan en je microdosis is klaar voor gebruik. Zorg ervoor dat je een injectiespuit hebt met 1ml inhoud en vul deze met de verdunde LSD, injecteer deze onder de tong voor optimaal resultaat. Je kunt de flesjes en de injectiespuit gewoon online aanschaffen en ze zijn redelijk goedkoop.

Hoe vaak moet je microdoseren?

Er zijn verschillede protocollen bekend van die mensen gebruiken om te microdoseren. Ze verschillen op bepaalde aspecten maar ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen. Het is namelijk belangrijk dat je niet dagelijks een microdosering inneemt maar af en toe een dag of een paar dagen rust neemt. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam na een tijdje gewend raakt aan de microdosering en het effect minder sterk wordt.

Er zijn twee vooraanstaande wetenschappers die allebei een protocol voor microdoseren hebben ontwikkeld. Paul Stamets staat bekend als een invloedrijke mycoloog (iemand die paddenstoelen en schimmels bestudeerd), en James Fadiman wordt gezien als de grondlegger van microdoseren. Bovendien heeft Fadiman veel onderzoek gedaan naar het gebruik van psychedelica voor de behandeling van psychische aandoeningen.

Paul Stamets protocol

Dit protocol is geschreven voor mensen die paddos willen gebruiken om mee te microdoseren. Maar het kan ook gebruikt worden voor andere psychedelica. Er wordt uitgegaan van 5 dagen achter elkaar microdoseren en dan 2 dagen rust. Dit doe je vervolgens voor 4 weken. Na deze 4 weken neem je nog een keer 2 weken rust voor je weer begint. 

Wat het Stamets protocol onderscheidt van het Fadiman protocol is dat er gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde “stacking” methode. Dit houdt in dat je naast psilocybine (de werkzame stof in paddos) ook andere supplementen neemt voor een optimaal effect. 

Naast een microdosering paddestoelen neem je ook een dosis pruikzwam, ook wel Lion’s Mane genoemd. Lees hier onze ervaringen met deze bijzondere paddenstoel. Er zijn vele voordelen aan het gebruik van Lion’s Mane, en in combinatie met microdoseren bevorderd het de neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit houdt de hersenen gezond en vermindert het risico op ziektes als Alzheimer. 

Het andere supplement dat Stamets aanraadt is Vitamine B3, oftewel Niacine. Vitamine B3 is een essentiële voedingsstof veel fysiologische processen. Zo zorgt het voor een gezond metabolisme en speelt het een grote rol in het voorkomen van neurologische aandoeningen als depressie en geheugen verlies.

Het Fadiman protocol

We noemde James Fadiman al eerder in dit artikel. Hij wordt namelijk gezien als de grondlegger van microdoseren en heeft een enorme reputatie op het gebied van psychedelica als behandelmethode voor neurologische aandoeningen. Hij schreef in 2011 het boek “The psychedelic explorers guide”, dit veelgeprezen boek heeft vele anekdotes van mensen wiens leven is veranderd door het gebruik van psychedelica.

Het protocol dat Fadiman beschrijft is gebaseerd op één keer microdoseren per drie dagen. De eerste dag neem je een microdosis, de tweede dag ervaar je de na-effecten, de derde dag ervaar je geen effecten en geef je de hersenen rust om gewenning te voorkomen. 

Het Fadiman protocol is geschikt voor zowel LSD als paddos en andere psychedilica. Dit protocol is ook het meest gebruikte protocol onder microdoseerders. Het voordeel van dit protocol is dat het de kleinste kans op gewenning geeft en het is redelijk makkelijk vol te houden. Zo maakt het bijvoorbeeld niet uit als je een dagje mist, je geeft je hersenen dan gewoon een dagje extra rust.

Is microdoseren legaal?

De grote vraag die veel mensen hebben is: is microdoseren legaal? Het antwoord op deze vraag verschilt per psychedelica. Officieel is LSD in Nederland illegaal en is het bezit hiervan strafbaar, ook in deze zeer kleine hoeveelheid. Het gebruik zelf is echter niet strafbaar, alleen het bezit. Er zijn overigens wel veel universiteiten die gewoon onderzoek mogen doen naar de effecten van het microdoseren van LSD.

Truffels zijn in Nederland gewoon legaal en je kunt online zelfs een geprepareerde microdoseerset kopen. Dit is wat duurder dan wanneer je het zelf maakt, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je een te grote dosis neemt. 

Recent Content