Wat zijn de meest extreme gevolgen van stress?


meest extreme gevolgen van stress

Stress komt in veel verschillende soorten en maten en heeft tal van symptomen zoals ook beschreven in dit artikel. Maar wat zijn de meest extreme gevolgen van stress? We gaan in dit artikel wat dieper in op een aantal van de gevolgen van stress die voor serieuze problemen kunnen zorgen.

Meest extreme gevolgen van stress

  • Constante spanning in lichaam
  • Stress in benen
  • Langdurige stress hersenbeschadiging
  • Stress symptomen ogen
  • Opgezette lymfeklieren hals door stress
  • Tintelende armen en benen door stress
  • Ziek van stress
  • Constante spanning in lichaam

Constante spanning in lichaam

Spanning in je lichaam hoeft geen probleem te zijn. Er zijn tal van redenen waneer een beetje spanning juist goed is, zoals bijvoorbeeld de spanning voor een sportwedstrijd of een tentamen. Maar wanneer je constante spanning in je lichaam ervaart wordt dit vervelend. Deze spanning kan veroorzaakt worden door stress.

Het kan bij deze constante spanning in je lichaam voor je omgeving soms ook vervelend zijn. Je bent bijvoorbeeld erg prikkelbaar of juist enorm emotioneel. Het kan zich echter ook uiten in paniekaanvallen. Het is zelfs mogelijk dat doordat je telkens stress ervaart zich dit uit in het aanspannen van delen van je lichaam. Je trekt bijvoorbeeld vaak je schouders op of fronst voortdurend met je wenkbrauwen.

Deze constante spanning in je lichaam kun je voorkomen met verschillende methodes en dit is voor niemand hetzelfde. Sommige mensen ‘vreten zichzelf op’ door zich druk te maken om dingen die er niet écht toe doen. Hierover is een goed boek beschreven die je hier kunt vinden.

Andere mensen werken bijvoorbeeld te hard of zitten te veel achter de computer. Ook dit zijn oorzaken die veel spanning kunnen veroorzaken, maar relatief eenvoudig op te lossen zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na ieder uur vijf minuten een rondje gaat lopen of even buiten gaat staan (bij voorkeur zonder sigaret). Je zult zien dat je door dit te doen even helemaal niets aan je hoofd hebt wat kan resulteren in minder spanning op dat moment.

Stress in benen

Mensen kunnen ook stress in benen ervaren. Een van de nadelen van stress is dat het het management van pijn verstoort. Het kan dus, bijvoorbeeld bij sporters met stress, voorkomen dat ze iets oplopen tijdens een training. Stress in dit geval zal ervoor zorgen dat de pijn (mentaal) een stuk zwaarder aan zal voelen. Daarnaast kan de stress er ook voor zorgen dat je, zoals hierboven genoemd, spanning ervaart in je benen door stress. Dit uit zich soms in pijn, maar kan ook een jeukend/irriterend gevoel opwekken. Vaak is even rustig liggen al een goede oplossing, dit geeft de benen rust en zorgt ervoor dat ze langzaam kunnen herstellen.

Langdurige stress hersenbeschadiging

Volgens de hersenstichting is er een verband tussen langdurige/chronische stress en hersenaandoeningen. Stress is een duidelijke factor bij bijna alle hersenaandoeningen, maar het is hierdoor moeilijk meetbaar wat het effect nou precies is. Maar één ding is wel zeker, loop nooit te lang door met stress want het is niet alleen mentaal slecht voor je maar ook lichamelijk en dus ook voor je hersenen.

Chronische stress zorgt namelijk voor een verhoogd niveau van Cortisol in je lichaam en dit heeft onder andere effect op je hersenen. Het heeft effect op meerdere hersenfuncties zoals bijvoorbeeld je emoties. Maar mensen verdenken stress in combinatie met een ongezonde levensstijl ook van het bijdragen aan een beroerte.

Stress symptomen ogen

Stress kan er zelfs voor zorgen dat je ogen minder goed gaan presteren. Veel stress zorgt bijvoorbeeld voor een verminderd zichtscherpte. De beelden die je van verder weg moet zijn worden hierdoor troebel of zelfs helemaal niet meer zichtbaar. Ook kun je hierdoor duizelig worden of zelfs helemaal zwart zien voor een korte tijd. Dit is met name gevaarlijk wanneer je je in het verkeer bevindt. Voel je iets ongewoons aan je ogen? Dan doe je er goed aan direct naar de kant van de weg te gaan om af te remmen.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Opgezette lymfeklieren hals door stress

Het is wetenschappelijk nooit met 100% bewezen dat stress een veroorzaker is van opgezette lymfeklieren in de hals. Wel is het duidelijk dat stress en angst kunnen zorgen voor een verminderd immuunsysteem en dit kan allerlei kleinere infecties de kans geven om huis te houden in je lichaam. Er wordt daarnaast aangenomen dat stress in ieder geval de ‘illusie’ kan wekken dat de lymfeklieren opgezet zijn en dit is zeer vervelend maar niet 100% zeker toe te wijzen aan stress.

Een andere reden waarom mensen aan zouden kunnen nemen dat ze opgezette lymfeklieren hebben in de hals door stress is omdat stress spierspanningen kan veroorzaken zoals eerder al genoemd. Dit ervaart iedereen anders en het zou voor kunnen komen dat een gespannen hals gezien wordt als opgezwollen lymfeklieren. Het raadplegen van een huisarts kan in dit geval nooit kwaad, want je wilt natuurlijk niet achter voor verassingen komen te staan.

Tintelende armen en benen door stress

Zodra je langdurig stress ervaart kan dit invloed hebben op je ademhaling. Dit kan hierdoor met mindere regelmaat gebeuren, waardoor je lichaam soms moet compenseren. Krijg je door deze onregelmatige ademhaling iets te weinig zuurstof binnen dan waar je lichaam aan gewend is? Dan kan dit zorgen voor tintelende armen en benen door stress.

Deze tintelingen kunnen echter ook veroorzaakt worden door hartkloppingen door stress. Mede door een onregelmatige ademhaling kan dit ervoor zorgen dat je lichaam soms vreemd reageert op dagelijkse bezigheden. Over het algemeen zijn tintelingen in je armen en benen voor eventjes niet erg. Maar blijft dit gebeuren of kom je er niet meer vanaf? Dan is het verstandig een professional te laten kijken zoals je huisarts. In dit boek vind je meer oorzaken van stress en de symptomen die hier bij komen kijken.

Recent Content