Wat is een burn out? Alles over burn out symptomen, burn out test en meer


burn out

Veel mensen ervaren wel eens druk of stress. Dit kan zowel in de privé sfeer als in de werksfeer zijn of beide. En hier is op zich niet zoveel mis mee. Het kan ook heel lekker en voldaan aanvoelen om een drukbezette dag te hebben en veel dingen te ondernemen, hoewel dit ook per persoon verschilt. Maar wanneer mensen deze druk voor een lange termijn ervaren kan er stress ontstaan. En als je dan niet op de noodrem trapt kan deze stress zelfs erger worden, en dit noemen we een burn out. Maar wat is een burn out nou precies?

Wat is een burn out?

Een burn out is eigenlijk een benaming voor de hoeveelheid druk of stress die iemand ervaart. Heb je een beetje stress? Dan is dit nog geen burn out. Maar voel je je al maanden enorm futloos en ervaar je voor langere tijd veel stress? Dan is er sprake van chronische stress en noemen we dit een burn out. Dit is een duidelijk teken van je lichaam dat het genoeg is geweest. Functioneer je niet meer op je werk en gaan dingen thuis ook moeizaam? Dan is de kans aanwezig dat je niet eventjes gestresst bent maar een burn out te pakken hebt en dit kan lang duren.

Burn out symptomen

Een burn out kan zich uitten in veel verschillende burn out symptomen of burn out klachten. Iedereen herkent zich vast wel in een van deze symptomen, maar heb je last van veel van onderstaande burn out symptomen? Dan doe je er goed aan dit serieus te nemen en er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Maar wat zijn burn out symptomen?

  • Je voelt je gespannen en onrustig
  • Je bent constant aan het piekeren
  • Je geniet bijna nergens meer van
  • Je bent constant moe
  • Je hebt een verminderde weerstand
  • Je voelt je schuldig om kleine dingen
  • Je hebt problemen met je geheugen
  • Je functioneert niet meer goed, thuis en/of op het werk
  • Je bent besluiteloos
  • Je kunt je moeilijk concentreren
  • Je libido is lager dan normaal
  • Je hebt minder behoefte aan sociale contacten
  • Je voelt je onzeker

Natuurlijk kunnen een aantal van deze burn out klachten ook ergens anders door veroorzaakt worden. Maar herken je een hoop van deze burn out symptomen en ervaar je ze voor een lange termijn? Dan doe je er verstandig aan eens met je huisarts of bedrijfsdokter te gaan praten. Deze kan dan vaststellen of je daadwerkelijk een burn out te pakken hebt en hoe je deze burn out klachten tegen kunt gaan.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Oorzaken burn out

De oorzaken van een burn out verschillen voor iedereen. Sommige mensen werken gewoon maanden achter elkaar veel te lang. Andere mensen werken hard op een baan waar ze eigenlijk geen plezier in hebben. Weer andere mensen zouden eigenlijk een beetje hulp in het huishouden moeten nemen of meer moeten ontspannen. Er is niet een oorzaak van een burn out. Maar wanneer je je voor een lange termijn enorm stressvol voelt om welke reden dan ook, is dit een duidelijke indicatie dat een burn out in de lucht hangt.

Mensen kunnen lang doorgaan met hun dagelijkse werkzaamheden terwijl ze veel stress ervaren. De een kan dit natuurlijk beter dan de andere. Maar hoe je het ook wendt of keert, eens is het genoeg. Na maanden en maanden rond te lopen met deze stress klachten heeft je lichaam er genoeg van en trekt het aan de noodrem. Het wordt je op dat moment allemaal te veel en je zult veel van de hierboven genoemde burn out symptomen kunnen ervaren.

Ook kan een oorzaak van een burn out een ingrijpende gebeurtenis zijn, zoals een ontslag, scheiding of financiële problemen. Dit zijn stressvolle situaties die je niet altijd direct tegen kunt gaan. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat dit situaties zijn waarvoor je waakzaam moet zijn. Je doet er in deze situaties goed aan met iemand te gaan praten, zoals bijvoorbeeld een vriend of familie lid. Deze persoon kan er dan samen met jou over waken dat de situatie niet uit de hand loopt.

Burn out voorkomen

Zoals verteld kan een burn out veel verschillende oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld druk ervaren op je werk of in je privé leven. Hoewel dit voor iedereen verschilt zijn er wel een aantal handige tips die voor iedereen gelden, of je nou een burn out hebt of niet.

Mobiele telefoon

Een mobiele telefoon staat altijd stand-by in je broekzak of tas. Bij iedere trilling wordt je bijna gedwongen even te kijken, ongeacht wat je aan het doen bent. Om meer rust te krijgen doe je er goed aan bijvoorbeeld in de avond je mobiel uit te zetten. Al is het maar voor de laatste twee uur van de dag. Zo wordt je niet gestoord tijdens het ‘ontspannen’ en voel je ook niet de prikkel om telkens weer naar je mobiel te grijpen. Dit kan in het begin lastig zijn, maar naarmate je er aan went zal dit goed bevallen.

Ook kan het verstandig zijn om een aantal applicaties van je telefoon te halen. Zo zijn applicaties van sociale media een enorme magneet voor je aandacht. Ditzelfde geldt voor nieuwssites. Zodra het normaal is geworden dat deze applicaties niet meer op je telefoon staan zul je veel meer rust ervaren. Je hoeft niet meer om de 15 minuten te swipen door je timeline. Laten we eerlijk zijn, vaak staat er toch niets nieuws.

Werk aan een ochtendritueel

Veel mensen haasten zich iedere ochtend weer naar het werk. Je kunt je voorstellen dat dit al als stressvol ervaren kan worden. Hoewel het niet voor iedereen even makkelijk is, kan iets eerder opstaan uitkomst bieden. Nog even rustig een bakje koffie drinken aan de ontbijt tafel en de krant lezen bijvoorbeeld. We noemen hier bewust het lezen van de krant in plaats van de verschillende applicaties van bijvoorbeeld de NOS en NU.nl. Deze applicaties zijn vaak erg druk, hebben reclames en staan vaak dicht in de buurt van applicaties als Facebook en Twitter. Voorkom zoveel mogelijk prikkels op de vroege ochtend door hier ver uit de buurt te blijven.

Durf nee te zeggen

Zeker wanneer je merkt dat het allemaal iets moeizamer gaat is het belangrijk dat je nee durft te zeggen. Je kunt maar een x aantal werkzaamheden doen op een dag en soms komt het helpen van een college gewoon simpel weg niet uit. Voel je daarom niet verplicht altijd maar te helpen. Door minder hooi op je vork te nemen voor een langere termijn zal dit zorgen voor meer rust. Af en toe eens iemand helpen is natuurlijk alleen maar goed, maar overdrijven is ook een vak.

Zorg dat je voldoende beweegt

Je hoeft geen marathons te lopen om een burn out te voorkomen. Maar voldoende bewegen is wel erg belangrijk. Werk je op twee hoog? Dan kun je prima de trap nemen in plaats van de lift. Het is maar een paar treden, maar zodra je dit structureel doet iedere dag maak je aanzienlijk meer meters. Je kunt je stappen bijvoorbeeld bijhouden in een applicatie op je telefoon. Nee, hier hoef je niet contant op te kijken maar check het een keer per dag. Probeer iedere dag bijvoorbeeld 10.000 stappen te zetten. Heb je het gevoel dat je achter loopt? Maak dan een klein rondje in de pauze of haal de kinderen op met de benenwagen in plaats van de auto.

Vergeet niet te ontspannen

Het kan heel druk zijn om te werken, kinderen op te voeden en het huishouden te doen. Maar het is ook belangrijk om af en toe een beetje te ontspannen om een burn out te voorkomen. Lees in de avond eens een boek of tijdschrift, ga een rondje wandelen of speel een bordspelletje. Het liefst zo min mogelijk digitale bezigheden zoals tv kijken of computeren. Maar natuurlijk kan een filmpje op zijn tijd geen kwaad. Door deze activiteiten kun je jezelf ontladen en wanneer je dit iedere dag doet zal dit bijdragen aan minder stress.

Burn out herstel

Een burn out kan enorme gevolgen hebben voor alle betrokkenen. Wanneer je een burn out te pakken hebt kan dit herstel lang duren. Volgens de GGZ verschilt de herstelduur voor een burn out sterk, variërend van drie tot twaalf maanden. Dit is natuurlijk voor jouw enorm vervelend. Maar ook voor je werkgever en je naasten. Het belangrijkste is daarom ook dat je je bewust bent van de symptomen en dat je aan de bel trekt wanneer je je herkent in deze symptomen. Een of twee hoeft nog niets te betekenen, maar herken je jezelf goed in de burn out symptomen? Dan is een bezoekje aan de huisarts de moeite waard.

Burn out test

Er staan op het internet ook tal van tests die je kunt doen om een eerste indicatie te krijgen van je burn out klachten. Onthoudt hierbij wel dat het testen op het internet net zijn en een bezoek aan de huisarts altijd betrouwbaarder is. Dit is bijvoorbeeld zo’n burn out test.

Recent Content