Depressie komt vaak voor in Nederland en is daarom ook niets om te verbergen of verlegen over te zijn. In Nederland krijgt ongeveer 20 procent van alle volwassenen in zijn of haar leven te maken met depressie, in welke vorm dan ook. Dit zijn ruim 500.000 mensen per jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen, maar ook de mannen en kinderen hebben hiermee te maken. Een depressie discrimineert niet en daarom kan letterlijk iedereen er mee te maken krijgen. Maar wat is een depressie precies?
Wat is een depressie?
Een depressie is de naam die gegeven is aan het langdurig extreem somber zijn, het is een gemoedstoestand waarin je je bevindt. In de regel heb je te maken met een depressie, niet te verwarren met een burn-out, wanneer je langer dan twee weken te maken hebt met de depressie symptomen die niet verdwijnen. Mensen die last hebben van een depressie voelen zich extreem somber. Ze hebben geen zin meer om hun dagelijkse dingen te doen, hebben geen energie meer om nieuwe dingen uit te proberen en ervaren minder plezier aan de dingen die ze normaal leuk vinden. Mensen die last hebben van een depressie denken vaak aan dingen die ze in het verleden anders hadden moeten doen en negatieve gebeurtenissen zijn nooit ver uit het geheugen. Je kunt je voorstellen dat al deze negatieve gedachten niet goed zijn voor je gesteldheid.
Symptomen depressie
Symptomen van depressie zijn belangrijk om vroegtijdig op te vangen zodat je actief aan de slag kunt om je depressie te bestrijden. Hieronder volgen een aantal symptomen van een depressie. Herken je jezelf in een of meerdere symptomen? Dan hoeft er nog niet zo nodig iets aan de hand te zijn. Maar herken je bijna alle symptomen? Dan doe je er goed aan je huisarts te raadplegen en te vertellen hoe je je voelt.
- Mensen met een depressie hebben vaak last van slaapproblemen. Niet kunnen slapen of juist veel te lang op bed blijven liggen
- Constante negatieve gevoelens beïnvloeden je stemming
- Je kunt je enorm waardeloos voelen of hebt (te veel) last van schuldgevoelens
- Je hebt weinig energie om je dagelijkse dingen te doen
- Mensen met een depressie kunnen moeite hebben met hun concentratie
- De negatieve gevoelens zijn zo erg dat je je geen raad meer weet. Gedachtes over zelfmoord komen hierdoor voor.
- Door je stemmingswisselingen kom je veel aan of val je juist veel af
- Het kan zijn dat je er heel gespannen door wordt. Je begint je nagels te bijten of bent enorm onrustig
Oorzaken van een depressie
Het is niet duidelijk wat ervoor zorgt dat iemand een depressie krijgt. Het kan met veel verschillende factoren te maken hebben, maar dat neemt niet weg dat er eenduidige depressie symptomen zijn zoals hierboven beschreven. Het is een gesteldheid van je psyche en mensen die aanleg hebben voor depressies kunnen deze aanleg eenvoudig overdragen aan hun kinderen. Het betekent natuurlijk niet dat je kinderen direct een depressie krijgen, maar ze zijn hier wellicht wel meer vatbaar voor.
Ook speelt de stofwisseling in je hersenen een rol bij een depressie. Deze stofwisseling gebeurt normaal gesproken automatisch in je hersenen, maar wanneer dit ontregeld is kun je klachten ervaren. Stoffen als serotonine zijn belangrijk voor je hersenen en als ze dit niet aangeleverd krijgen zoals de bedoeling is kan dit resulteren in slapeloosheid, een verminderde stemming of een verlaagd libido. Geneesmiddelen als antidepressiva pakken deze verstoring van de stofwisseling aan, maar dit zijn vaak zware medicijnen. Stoffen als serotonine worden ook los aangeboden, zodat je ze bijvoorbeeld in kunt nemen voor het slapen om weer een normaal ritme op te bouwen. Je kunt hier een ruim aanbod vinden van supplementen als Serotonine die je kunnen helpen om je stofwisseling weer in een normaal ritme te krijgen.
Traumatische gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn van je depressie. Als je constant loopt te malen over iets wat in het verleden is voorgevallen kun je hierdoor een verkeerd zelfbeeld opbouwen, wat kan resulteren in negatieve gevoelens. Ditzelfde geldt voor het verliezen van sociale contacten. Zodra je in een sociaal isolement raakt kunnen de depressieve gevoelens zich versterken en kan dit leiden tot meer symptomen.
Verschillende soorten depressie
Er zijn verschillende soorten depressies waar je mee te maken kunt krijgen. In principe lijken ze allemaal op elkaar in de zin dat de mensen die er last van hebben zich vaak enorm somber voelen. Maar er zijn ook duidelijke verschillen waarin de soorten depressies onderscheiden kunnen worden.
Unipolaire depressie
Dit is de naam die gegeven is aan de ‘normale’ depressie. Zoals eerder in dit artikel beschreven voelen mensen die last hebben van een unipolaire depressie zich veelal somber en hebben last van negatieve gedachtes. In de regel hebben ze hier al meer dan twee weken last van en lijkt het niet te verbeteren.
Manisch depressief
Mensen die last hebben van een manische depressie hebben last van een bipolaire stoornis oftewel een manisch depressieve stoornis. Dit betekent dat de perioden van depressief zijn en somber voelen worden afgewisseld met perioden van euforie. Mensen die last hebben van een manische depressie voelen zich vaak negatief, maar deze perioden worden afgewisseld met perioden van vrolijkheid en een verhoogde stemming. Daarnaast ervaren mensen met een manische depressie bij tijden ook gevoelens van zelfvertrouwen en prikkelbaarheid, vaak in extreme. Dit kan leiden tot een snelle ontvlambaarheid.
Dé receptenbijbel
Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.
Yoga Nidra
Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.
Meer zelfvertrouwen
Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.
Postnatale depressie
Een postnatale depressie oftewel postpartum depressie, is een depressie die vrouwen kunnen ervaren wanneer ze net bevallen zijn. Vaak ervaren ze dit in de eerste weken na de bevalling. Symptomen van een postnatale depressie zijn spontane huilbuien, een hoge prikkelbaarheid en soms ervaren vrouwen ook slaapproblemen met een postnatale depressie. Het is een veelvoorkomende vorm van depressie, want naar schatten krijgt meer dan de helft van de bevallen vrouwen hiermee te maken. De mate waarmee ze ermee te maken krijgen verschilt natuurlijk wel enorm. Sommige vrouwen hebben alleen last van slaapproblemen, maar andere vrouwen ervaren spontane huilbuien en een gevoel van oververmoeidheid.
Seizoensgebonden depressie
In de verschillende seizoenen kunnen mensen ook last hebben van een seizoensdepressie. De een heeft hier meer last van dan de ander. Een plotseling gebrek aan zonlicht kan de stemming veranderen in de winter of herfst, wat kan resulteren in ziekte van het werk, slaapproblemen of zelfs sociale problemen. Lichttherapie wordt hiervoor aangeraden. Met een speciale lichtbak stel je jezelf bloot aan licht dat je kunt vergelijken met daglicht om zo het mindere zonlicht te kunnen compenseren.
Depressie en stress
Depressie en stress kunnen veel met elkaar te maken hebben. Mensen die last hebben van een depressie kunnen soms verhoogde waarden in hun bloed vertonen van cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol je in je bloed hebt, hoe heftiger je reageert op bepaalde situaties. Ook resulteert een verhoogde cortisol waarde in je bloed in vrijwel dezelfde symptomen als een depressie. Je kunt namelijk last krijgen van een verminderde eetlust, een verlaagd libido en slaapproblemen. Een manier om deze verhoogde cortisol waarden in je bloed tegen te gaan is om je immuunsysteem te onderhouden. Hiervoor zijn veel verschillende producten bedacht, waaronder Shroom Tech.