Uitputtingsverschijnselen door stress


uitputtingsverschijnselen door stress

Op het moment dat je onder veel spanning en druk staat, kan dit leiden tot uitputtingsverschijnselen door de stress. Je bent vaak moe, hebt last van een onrustige slaap, bent prikkelbaar, kunt niet goed tegen drukte of herrie en hebt veel moeite je te concentreren. Wanneer je te lang doorloopt met dit soort uitputtingsverschijnselen is de kans groot dat dit uiteindelijk leidt tot een burnout. Hierdoor zul je niet alleen last krijgen van emotionele uitputting, maar ook fysiek zal dit zijn tol gaan eisen. 

Als je niet ingrijpt op het moment dat je uitputtingsverschijnselen hebt, kunnen de gevolgen groot zijn. Je kunt last krijgen van bepaalde angsten, je zou kunnen gaan hyperventileren en ook paniekaanvallen behoren tot de symptomen van emotionele uitputting. Vermoeidheid, slapeloosheid, verslechterde eetlust en lichamelijke pijnen zijn symptomen dat je lichamelijk uitgeput bent. Het vervelende is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en de uitputting steeds erger wordt.  

Als je steeds meer te verduren krijgt mentaal gezien en de emmer steeds voller wordt, komt het moment dat deze zal overlopen. Je zit dan op een gegeven moment niet meer goed in je vel en dit resulteert in uitputting. De klachten die hierop volgen zijn lastig om mee om te gaan en het is belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt voor het de verkeerde kant opgaat. Wanneer je namelijk echt in een burnout terecht komt, is de weg terug erg lang.

Emotionele uitputting gecombineerd met lichamelijke uitputting

Het is in veel gevallen helemaal niet erg om een keer moe te zijn, aangezien dit alleen maar een indicatie is dat je wat gedaan hebt. Wanneer er echter sprake is van emotionele uitputting in combinatie met moeheid, gaan de bijbehorende symptomen van dat je lichamelijk uitgeput bent niet zomaar meer weg. Je kunt dan emotioneel labiel worden en om het minste of geringste je al heel snel weer down voelen. Een negatief zelfbeeld is ook 1 van de dingen waar je snel last van zult krijgen en de kans dat je emotioneel instabiel wordt is ook zeer groot. 

In veel gevallen kunnen mensen niet goed uitleggen wat er aan de hand is als ze last hebben van uitputtingsverschijnselen. Dit wordt ook wel een emotionele blokkade genoemd en de symptomen ervan zijn onder meer dat je niet goed kunt beschrijven wat je voelt, je niet mee kunt voelen met anderen en bepaalde gevoelens niet durven te voelen. Zo’n blokkade kan optreden wanneer je zo in de knoop zit en zo in de put zit, dat je er zelf niet meer uit kunt komen. In dit soort gevallen is het heel verstandig om hulp in te roepen voordat je emotioneel instabiel wordt. 

Mensen die last hebben van uitputting om welke reden dan ook, zullen in veel gevallen ook emotioneel labiel zijn en in de extreme gevallen ook emotioneel instabiel. Iemand die emotioneel labiel is, huilt snel, voelt zich leeg, is vaak toch wat somber en heeft weinig tot geen zelfvertrouwen. Een emotioneel instabiel persoon is dan weer extreem wantrouwend, teruggetrokken en zal in sommige gevallen makkelijk en veel kunnen liegen. Dit zijn allemaal gevolgen wanneer je de verschijnselen van uitputting door laat woekeren zonder er wat aan te doen.    

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Zoek naar de juiste persoon voor hulp

Op het moment dat je last krijgt van een burnout en de symptomen zich mentaal, fysiek en emotioneel uiten, is het tijd om hier echt wat aan te doen. Er zijn verschillende mensen die je hierbij kunnen helpen, maar het is wel belangrijk dat je de stap zet naar zo’n iemand. Het heeft geen zin om jezelf af te zonderen en zo in een isolement terecht te komen. Dit maakt de situatie alleen maar erger en zul je ook de symptomen ervan alleen maar verergeren. 

Niet alleen jijzelf zult er last van hebben als je te maken krijgt met uitputtingsverschijnselen of een burnout. Ook de mensen om je heen zullen hier indirect door beïnvloed worden. Ze proberen je waarschijnlijk van alle kanten te helpen, maar weten misschien niet altijd hoe ze dit het beste kunnen doen. Als je zelf in zo’n situatie zit, kun je niet veel anders doen dan ondersteuning bieden en er zijn voor iemand die het moeilijk heeft. 

Wanneer je echt last krijgt van jezelf en je emotioneel instabiel wordt, is het enorm belangrijk een persoon op te zoeken die je echt vertrouwd. Alleen als je een therapeut vertrouwt, zal deze je ook echt kunnen helpen. Je moet leren over je gevoel te praten om zo stappen te maken richting weer een gezond leven. Dit is niet eenvoudig, maar met de juiste hulp is er heel veel mogelijk en kun je uiteindelijk weer gelukkiger door het leven gaan.

Ook je eetpatroon kan je helpen uitputtingsverschijnselen tegen te gaan. Daarover kun je hier meer lezen.

Recent Content