Trillende benen en handen door stress


trillende benen door stress

Misschien heb je het zelf een keer meegemaakt of je hebt het een keer gezien, maar stress kan ervoor zorgen dat benen en handen helemaal gaan trillen. Stress is iets heel raars en de uitwerking ervan is in veel gevallen nog vreemder. Stress uit zich in heel veel verschillende vormen. In dit artikel gaan we het hebben over trillende benen en handen door stress.

Verschillende vormen van stress

Stress is simpelweg spanning of druk. Het is niet altijd iets wat ongezond is. Als je namelijk goed wilt functioneren, heb je ook een beetje stress nodig om goed je best te doen. Dit geldt voor sporters, maar ook in het normale bedrijfsleven is dit het geval. Het helpt je om een doel te bereiken en wat gezonde spanning is altijd goed.  

Je kunt iemand zijn die regelmatig hoofdpijn heeft veroorzaakt door stress of juist heel erg moe is. Het kan ook zijn dat jij iemand bent waarbij stress zich uit in het trillen van handen en benen. Het is in het geval van stress dat je de waarschuwingssignalen niet zomaar weg moet wuiven. Bij stress gaat het misschien even goed, maar op een gegeven moment geeft je lichaam het toch echt op. 

Op het moment dat stress de overhand neemt, kan een burn-out het logische gevolg zijn. De accu is op dat moment compleet leeg en om hiervan te herstellen, heeft je lichaam veel tijd nodig. Voorkom dus dat dit je overkomt en luister naar je eigen lichaam. Herken wanneer er sprake is van stress en grijp in voordat het langdurige schade op je lichaam veroorzaakt. 

Trillende benen geven vaak stress aan

Je denkt misschien dat trillende benen bij een bepaalde ziekte horen of enkel voorkomen bij mensen die ouder worden. Dit is echter niet het geval. Wanneer je iets wilt pakken en je begint te trillen dan is dit inderdaad eerder ouderdom dan wat anders, maar ook jonge mensen kunnen trillingen in hun lichaam krijgen. Dit zorgt vaak voor een schrikreactie, helemaal als je geen idee hebt waar het door komt.

Mensen boven de 40 hebben eerder trillingen in het lichaam en dat kan verschillende oorzaken hebben. Dat wil echter niet zeggen dat mensen onder die leeftijdsgrens er geen last van kunnen hebben. Een grote reden waarom mensen bijvoorbeeld trillende benen kunnen krijgen, is veel stress. Het vervelende aan trillende benen is dat je het niet kunt stoppen. Het gebeurt gewoon of je dit nu wilt of niet.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

De aanhoudende bewegingen worden veroorzaakt door het aanspannen van spieren. Je hebt hier geen controle over en dat is dus waarom je soms met trillende benen zit zonder dat je er mee kunt stoppen. Dit is niet direct een indicatie dat je ziek bent, meestal is er een enigszins logische verklaring als teveel spanning of als je te maken hebt met een te hoog stresslevel.   

Stress uit zich door trillingen in je lichaam

Wanneer je onder veel druk staat, kan het zijn dat je lichaam hier vermoeid door raakt. Met dit soort stress zal iedereen in zijn of haar leven wel een keer te maken krijgen. Het soort stress dat je dan ervaart, is niet bepaald goed voor je lichaam. Je lichaam heeft wel manieren om met stress om te gaan, waar trillingen in je been een voorbeeld van kunnen zijn. 

Het is ook nog eens zo dat een vrouwenlichaam minder goed bestand is tegen stress dan een mannenlichaam. Dit is vooral omdat vrouwen veel gevoeliger zijn voor stress dan mannen en het effect ervan dus wat kleiner is bij een man. Als gevolg zal een stressreactie als trillingen in het been eerder optreden bij een vrouw dan bij een man.

Je lichaam kan stress op zich goed handelen en heeft verschillende mechanismen om hiermee om te gaan. Deze mechanismen treden vanzelf in werking wanneer nodig en dit is de manier van het lichaam om te herstellen na een stressvolle situatie. Een paar van deze mechanismen zijn trillingen in je been of hand en ook een trillende stem komt vaak voor. Je lichaam zorgt dan dat de stoffen en spanning die veroorzaakt wordt door stress uit je lichaam gaan.     

In dit boek kun je meer lezen over natuurlijke manieren om stress tegen te gaan.

Spiertrekkingen in je benen, ook in rust

Op het moment dat je ontspannen zit, kun je ook spiertrekkingen in je benen in rust krijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je die spiertrekkingen krijgt doordat je hard getraind hebt. Als je dan verzuring krijgt in je spieren, dan kan het zijn dat je trillende spieren in je benen krijgt. Dit kan ook als een afweermechanisme zijn die je lichaam inzet om bijvoorbeeld stress uit je lichaam te krijgen. 

Verder zijn er nog een aantal redenen voor spiertrekkingen in je benen in rust. Zo kan het ook zijn dat je gewoon teveel cafeïne gehad hebt. Je lichaam kan dan niet goed omgaan met het gehalte van cafeïne. Vervolgens probeert je lichaam dan door middel van trillende spieren in je benen onder andere te zorgen dat die stoffen afgevoerd worden. Je kunt hier even last van hebben, maar het kan ook een paar dagen aanhouden voor het wegtrekt. 

Het is misschien raar van die spiertrekkingen in je benen in rust, maar het is niet iets waar je je direct heel veel zorgen om moet maken. Dit verdwijnt vanzelf weer en is niet heel veel aan te doen. Waar sommigen trillende spieren in de benen hebben, hebben anderen dit weer in de armen of bijvoorbeeld in de nek. Het verschilt per persoon en gaat zoals gezegd vanzelf weer weg.   

Je kunt in dit boek lezen over je lichaam dat anders functioneert door stress.

Verschillende trillingen door stress

Zoals gezegd is een hele grote factor in het trillen van je lichaam stress. Dit kunnen bijvoorbeeld trillende handen zijn veroorzaakt door stress, maar ook inwendige trillingen kunnen hierbij optreden. Het trillen van je lichaam door stress is puur een manier om je uiteindelijk weer te laten ontspannen en is iets wat je gewoon op z’n beloop moet laten. Ook inwendig trillen door stress is iets waar je in feite niets aan kunt doen.

Als je iemand bent die gaat trillen door stress, is het misschien wel verstandig om hier eens hulp bij te zoeken. Te veel stress kan zorgen voor een burnout waarbij je lichaam het helemaal opgeeft. Inwendig trillen door stress is hier absoluut een indicatie van. Het is daarom een goed idee dat je om hulp vraagt hoe je met stress het beste om moet gaan. Voor een langdurige oplossing is Yoga zeer geschikt. Je vind hier een geschikte cursus die je maanden kunt volgen.

Recent Content