Een onrustig gevoel in lichaam | Dit zijn de symptomen


onrustig gevoel

Rusteloosheid of een onrustig gevoel komt veel voor. Zo veel zelfs dat we het vaak aan ons voorbij laten gaan zonder erbij na te denken. Negeer je het voor een lange termijn? Dan bouw je veel spanning op in je lichaam en dit kan vervelende gevolgen hebben. 

In dit artikel kijken we naar de symptomen voor een onrustig gevoel in je lichaam, de mogelijke gevolgen en oplossingen.

Wat is rusteloosheid?

Rusteloosheid is een soort van neurose. Het is een gevoel dat je hebt wat niet direct verbonden is aan een bepaalde ziekte. Het maakt je prikkelbaarder en zorgt onbewust voor veel stress. Vaak ligt aan een onrustig gevoel onopgeloste problemen ten grondslag.

Als je je rusteloos voelt voor een lange termijn kan dit depressie tot gevolg hebben. Een gevoel van hulpeloosheid komt hier vaak bij kijken. Zelfs als je op de bank zit en helemaal niets aan het doen bent voel je je opgejaagd en lukt het je niet om te ontspannen. 

Onrustig gevoel symptomen

Een onrustig gevoel in je lichaam kan zich uiten op veel verschillende manieren, zoals:

  • Veel woelen in je slaap
  • Altijd maar met nieuwe dingen bezig zijn
  • Altijd iets willen doen en nooit kunnen ontspannen
  • Snel geïrriteerd zijn en dit afreageren op anderen
  • Pijn en/ of een verdoofd gevoel in delen van je lichaam

Opvallend is het als we deze symptomen van een onrustig gevoel leggen naast de trends van de afgelopen jaren. We zien dan al snel overeenkomsten en oorzaken terug. Steeds meer wordt onze samenleving bijvoorbeeld materialistisch. Ieder jaar weer een nieuwe iPhone, je moet altijd de bekendste merken hebben en het wordt gestimuleerd om nieuwe dingen te kopen in plaats van het repareren van je oude producten.

Door de opkomst van social media wordt het uiterlijk steeds belangrijker en staat dit centraal voor veel mensen. Iedereen moet er goed uit zien en iedereen wordt beoordeeld aan de hand van een paar foto’s online. Bovendien wordt de informatie die we te verwerken krijgen steeds meer. De nieuwswebsite worden constant aangevuld en door de applicaties op onze telefoons is dit alles letterlijk binnen handbereik. 

Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen een onrustig gevoel hebben. We worden constant gebombardeerd met nieuwe informatie en het gevoel ‘erbij te MOETEN horen’.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Waarom ben je rusteloos?

Het belangrijkste bij een rusteloos gevoel is uitzoeken waarom je hier zoveel last van hebt. Je kunt hiervoor bovenstaande voorbeelden gebruiken. Voor mij persoonlijk merkte ik bijvoorbeeld dat ik constant het nieuws aan het bekijken was op mijn telefoon en aan het scrollen was op social media. Dit terwijl er niets nieuws op stond. 

Met het bekijken van het nieuws kan ik nog steeds verbeteren, dit bekijk ik nog veel te vaak per dag. Eens per dag het nieuws bekijken en ik zou nog steeds goed op de hoogte zijn. 

Wat betreft social media was het voor mij alleen duidelijk dat ik er niets uit haalde. Daarom heb ik toen de stap gezet om bijvoorbeeld Facebook te verwijderen. Ik merkte dat ik onbewust zo vaak door de feed aan het scrollen was en letterlijk mijn tijd aan het verdoen was. 

Het onrustige gevoel dat ik hierdoor kreeg verdween naar verloop van tijd en dit helpt behoorlijk tegen stress. Je bent niet meer constant bezig met de meningen van anderen en kunt hierdoor tijd vrij maken voor de dingen die je echt leuk vindt. 

Bekijk voor jezelf waar jij je tijd mee verdoet en waar je rusteloze gevoel vandaan komt en doe hier iets aan. Veel doktoren en psychologen zijn namelijk van mening dat een rusteloos gevoel vooral voorkomt bij mensen die hun potentie niet nastreven. Mensen die zichzelf constant blootstellen aan prikkels waar ze eigenlijk niks mee kunnen.

Gevolgen van een onrustig gevoel

Het is niet vreemd dat iedereen zo af en toe een onrustig gevoel heeft. Heb je dit echter voor een langere termijn? Dan kan dit ook gevolgen hebben voor je gezondheid en sociale leven. Mensen zoeken bij een onrustig gevoel namelijk vaak een toevlucht in andere zaken zoals eten, alcohol, drugs of het kopen van spullen.

Ook wordt er afleiding gezocht in dingen die je nog meer van de echte wereld afleiden, zoals het kijken van tv, porno of social media. 

Dit zijn allemaal uitingen die je alleen nog maar een groter gevoel van rusteloosheid geven. Het is geen oplossing voor het probleem en maakt het alleen nog maar erger. 

Oplossingen voor een onrustig gevoel

De oorzaak van een onrustig gevoel is voor iedereen anders. Het belangrijkste dat je kunt doen om deze gevoelens te verhelpen is uitzoeken waardoor je het krijgt. Sluit vervolgens deze factoren uit van je leven, zoals het verwijderen van Facebook of het stoppen met avonden achter elkaar tv kijken. Verder zijn er een aantal algemenere tips die we kunnen geven die voor iedereen opgaan.

Doe wat je gelukkig maakt

Je moet doen wat je gelukkig maakt. Vind je het leuk om te schilderen bijvoorbeeld? Stop met het kijken op social media en begin in die tijd te schilderen. Zet die tv uit en ga in plaats daarvan doen wat je echt gelukkig maakt. Het is heel makkelijk om na een dag werken neer te ploffen op de bank maar het maakt je niet gelukkig. 

Stel een duidelijke visie op voor jezelf

Ben je enthousiast over schilderen? Stel dan leuke doelen voor jezelfs. Bijvoorbeeld: Aan het einde van de maand wil ik een eigen schilderij boven de bank hebben hangen. Het is niet alleen leuk om het vervolgens uit te oefenen, maar je ziet ook nog eens iedere dag het resultaat. Het geeft je een voldaan gevoel en dit heb je bovendien voor elkaar gekregen door iets te doen wat je leuk vindt. 

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jezelf goed te voelen. Helemaal wanneer je een rusteloos gevoel hebt is het belangrijk om een goede nachtrust te pakken. Ga vroeg op bed, kijk geen tv / computer vlak voordat je gaat slapen en neem er vooral je tijd voor. Je lichaam kan zich herstellen gedurende de slaap. Mis je veel slaap? Dan zul je dit op termijn gaan merken aan je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. 

Een onrustig gevoel is erg vervelend en een teken dat er iets aan de hand is. Dit kan zijn doordat je je overwerkt voelt, dat je niet genoeg rust neemt of te veel bezig bent met bijzaken zoals social media. Het belangrijkste wat je kunt doen bij een onrustig gevoel in je lichaam is het bepalen van de oorzaken en hier actief iets aan te doen. Een cursus Yoga kan je helpen ontspannen!

Recent Content