Wat is meditatie? Alles over meditatie en mediteren | Ontsnap aan stress


Mediteren

Meditatie is de basis van mindfulness. Het zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kan maken en je volledig bewust bent van het moment. Het idee van meditatie is dat je de volledige aandacht hebt voor het huidige moment. Tijdens het mediteren zit (of lig) je stil en probeer je de aandacht te focussen op je ademhaling.

Mediteren natuur

Dit klinkt eenvoudig, maar je zult al snel merken dat er allerlei gedachten in je hoofd komen zonder dat je daar controle over hebt. Dit is niet erg! Sterker nog dit is de reden dat je mediteert. Het idee is om te herkennen wanneer deze gedachten opkomen om vervolgens je aandacht weer te richten op je ademhaling. Door dit dagelijks toe te passen zul je merken dat gedurende de rest van de dag je minder wordt beheerst door je gedachten (minder druk bent in je hoofd).

Het is bewezen dat dagelijks mediteren een significante verbetering kan zijn voor je leven. Onderzoek laat zien dat mensen die dagelijks mediteren minder stress ervaren en gelukkiger in het leven staan. Andere voordelen van meditatie zijn:

  • Sneller in slaap komen en dieper slapen
  • Vrijer en gelukkiger leven
  • Minder zorgen maken over dingen waar je je eigenlijk geen zorgen over hoeft te maken
  • Niet gecontroleerd worden door je gedachten
  • Productiever werken
  • Meer liefde hebben voor de mensen om je heen

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Verschillende manieren van meditatie

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Zo kun je liggend of zittend mediteren. Je kan met je ogen open of met je ogen dicht mediteren. Je kan lang mediteren of kort mediteren. De kern van mediteren blijft echter hetzelfde: richt je aandacht op je ademhaling en ontspan je lichaam.

De meest voorkomende manier van mediteren is zittend met je ogen dicht. Je kan dan in kleermakerszit zitten of op een stoel, zolang je rug maar recht is en je lichaam ontspannen. Iedereen heeft andere voorkeuren wat betreft de positie waarin ze mediteren. Als je begint met mediteren is het daarom verstandig om te kijken wat voor jou het beste werkt.

Voor een dagelijkse meditatie sessie is 10 tot 15 minuten aan te raden. Echter als je begint met mediteren is het ook mogelijk om 5 tot 10 minuten aan te houden. Hierdoor houdt je het langer vol en haak je niet af na een aantal dagen. Na een week kun je de duur van de meditatie verhogen naar 10 tot 15 minuten.

Wanneer zie je het resultaat?

Je kunt meditatie het beste zien als een work-out voor je geest. Niet dat het erg intensief is voor je hersenen. Sterker nog het zorgt juist voor rust en kalmte in je hoofd. Het is echter wel zo dat je de resultaten pas ziet als je het dagelijks toe past. Net als tijdens het trainen van je spieren, zul je meditatie ook meerdere keren per week (het liefst dagelijks) moeten toepassen om de resultaten te merken.

De gevolgen van meditatie zijn over het algemeen ook niet heel extreem. Verwacht dus ook geen wonderen, zeker als je net begint met meditatie. Na één of twee weken mediteren zul je de verschillen merken. Je zult je steeds meer op je gemak voelen, meer in controle en je ervaart minder stress. Mediteren verlaagd namelijk de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam.

Het belangrijkste om te onthouden als je net begint met mediteren is dat je niet direct resultaat wilt zien. Meditatie zelf is ook een vaardigheid die je moet oefenen. Als je net begint met mediteren zullen je gedachten constant afdwalen. Dit is niet erg! Breng je aandacht weer rustig naar je ademhaling zonder te oordelen. Je zult merken dat je na een week al een stuk beter bent in het vasthouden van je focus op je ademhaling.

Recent Content