Keelpijn: wat te doen bij keelpijn, angina en keelpijn tips


keelpijn verzachten

Last van een opgezwollen keel? Heb je Pijn bij het hoesten? En Pijn bij het slikken? Er kunnen verschillende oorzaken zijn van je keelpijn. In dit artikel lees je wat de oorzaken kunnen zijn van je keelpijn en vertellen we wat helpt tegen keelpijn.

Oorzaken van keelpijn

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een verkoudheid. Keelpijn bij verkoudheid is erg gebruikelijk en meestal verdwijnt de keelpijn ook zodra de verkoudheid overgaat. Ook kan keelpijn het gevolg zijn van een overbelasting van de stem of door het inademen van droge lucht. Keelpijn gaat ook vaak gepaard met andere ongemakken zoals een opgezette hals, verstopte neus, oorpijn, niezen en hoesten. Een andere oorzaak van keelpijn is angina.

Angina, ook wel bekend als keelontsteking, kan zeer pijnlijk zijn en bovendien langer duren dan een keelpijn bij verkoudheid. Verschijnselen bij angina zijn:

  • Hevige keelpijn bij slikken
  • Opgezwollen klieren in de hals
  • Rauwe keel
  • Moeilijk kunnen slikken
  • Heesheid
  • Rillingen
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Benauwd gevoel

Angina pectoris

Angina kan voorkomen in de keel, maar ook in borst voorkomen. In dat geval is er sprake van angina pectoris. Dit is een vorm van angina die steeds vaker wordt gelinkt aan het hebben van stress. Doordat je langdurig stress ervaart kan je last krijgen van angina pectoris. Angina pectoris kenmerkt zich ook ernstige pijn in de borst en steken in de borst. Veel mensen die last krijgen van steken in de borst raken ervan in paniek. Je hart doet erg veel pijn en het is een erg oncomfortabel gevoel. De steken in de borst kunnen meestal niet heel veel kwaad, maar het is wel een teken dat je misschien te gestrest bent. Deze steken, ofwel hartkrampen, kunnen een voorbode zijn voor een hartaanval.

Als je last hebt van angina pectoris krijgt je hart tijdelijk niet genoeg zuurstof, waarna er een stekend gevoel in de borstkas ontstaat. De oorzaak van deze pijn is meestal een verkramping van de kransslagaderen. Doordat er minder bloed door de aderen stroomt is de kans groter dat je hart minder zuurstof krijgt. Dit is ook de reden dat stress en angina vaak samen gaan. Angina pectoris en angina in de keel hoeven ook niet per se tegelijk voor te komen en hebben ook niet heel veel met elkaar te maken.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Wat te doen tegen keelpijn?

Het allerbelangrijkste is te vinden wat de oorzaak van de keelpijn is. Meestal is dit dus verkoudheid en in dat geval gaat het vanzelf over. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de keelpijn te verzachten. Hier volgen een aantal keelpijn tips:

  • Drink voldoende (koud) water of neem een waterijsje. Een waterijsje is lekker en kan een verkoelend gevoel geven als je keelpijn hebt bij het slikken.
  • Stop met roken en vermijd het inademen van rook van anderen. Stoppen met roken heeft ontzettend veel voordelen en roken moet je zeker vermijden als je last hebt van je keel.
  • Drink een kop kruidenthee. Kruidenthee kan de keelpijn verzachten en kan bovendien allerlei andere voordelen hebben voor de gezondheid. Zo kan het erg rustgevend werken en kan het immuunsysteem versterkend werken. Goede soorten kruidenthee die je kunt drinken om de keelpijn te verzachten zijn kamillethee of gemberwortel thee.
  • Zuigtabletten kunnen ook de keelpijn verzachten. Als je die niet in huis hebt of je houdt niet van de smaak dan werkt een dropje ook af en toe.

Als je keel heel erg pijnlijk is en slikken erg lastig wordt moet je naar de huisarts gaan. De huisarts kan je helpen door de juiste medicijnen voor te schrijven. In dit geval zou het kunnen zijn dat je een antibioticakuur moet nemen.

Een groot gedeelte van je stress kan verholpen worden door lekker in je vel te zitten. Met een cursus mindfulness leer je hier alles over. Je zult beter in je vel zitten, hebt minder last van stress en zit niet meer de hele dag te piekeren. Een goede online cursus mindfulness vind je hier!

Recent Content