Hartkloppingen zijn erg vervelend en de oorzaak ervan wordt lang niet altijd achterhaald. Soms duur het zelfs jaren voordat bekend is waar deze hartkloppingen uiteindelijk vandaan komen. Vaak heeft het te maken met stress, maar mensen weten de klachten lang niet altijd te herkennen, die bij de hartklachten horen. Het op tijd herkennen van deze klachten is daarom heel belangrijk en vooral ook wat je aan hartkloppingen kunt doen, die door stress worden veroorzaakt. Bij hartklachten schrikken mensen vaak nogal, maar het hoeft lang niet altijd gevaarlijk te zijn. Toch is het goed om hier op tijd bij te zijn.
Wat zijn hartkloppingen?
Hartkloppingen door stress zorgen voor een onregelmatige polsslag of een onrustig gevoel in de borst. Je voelt je eigen hart kloppen en je hartslag is snel of onregelmatig. Door stress krijgt je lichaam een vecht-of-vlucht-reactie. De sympathicus, het zenuwstelsel dat ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, wordt actief. Je hartslag stijgt en de pompkracht van je hart, je bloeddruk en ademhaling neemt toe. Hierdoor voel je je hartslag beter. Deze gevolgen zijn in gevaarlijke en stressvolle situaties functioneel, omdat je lichaam zich aanpast in een veranderende omstandigheid. Toch kunnen hartkloppingen ook zorgen voor veel verschillende problemen.
Hartklachten door stress zorgen voor gezondheidsproblemen
Hartklachten door stress kunnen een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen opleveren. Iedereen reageert namelijk anders op stress en ervaart een andere hoeveelheid stress. Deze factoren hebben uiteindelijk invloed op de gevolgen ervan. Zo kan overmatig stress bijdragen aan een hoge bloeddruk, hypertensie, astma, zweren en het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak, dus wil je deze klachten koste wat kost vermijden.
Hartklachten door stress zorgen voor een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, roken, weinig beweging, teveel eten en daarnaast kun je last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of buikpijn. Ook kan het leiden tot slapeloosheid, vermoeidheid, geheugen en heeft het ook een impact op je humeur.
Dé receptenbijbel
Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.
Yoga Nidra
Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.
Meer zelfvertrouwen
Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.
Symptomen van stress en angst
Stress is iets wat iedereen weleens ervaart, maar als het te lang aanhoudt dan is er wel iets aan de hand. Een symptoom van angst en stress is pijn op de borst. Het voelt alsof je een steek krijgt in je hart. Daarnaast kun je ook lijst krijgen van een aanhoudende pijn op de borst of een ongewone spiertrekking of spasme in de borst. Ook een stekende druk, spanning op de borst of benauwdheid kunnen symptomen zijn van angst en stress. Ten slotte kun je last krijgen van een brandende pijn, een gevoelloze pijn of een doffe pijn. Als je jezelf in een of meerdere symptomen herkent dan is het hoog tijd om hier wat aan te doen.
Oorzaken van stress en angst
Stress kan te maken hebben met veel verschillende oorzaken, zoals fysieke of emotionele verandering. Zo kan een verandering in je omgeving ervoor zorgen dat je je moet aanpassen waardoor je je gestrest kan voelen. Dit kunnen zowel kleine als grote problemen zijn. Het is belangrijk om deze oorzaken te herkennen en op te lossen. Veelvoorkomende oorzaken van stress of angst zijn ziekte, de dood of problemen in een persoonlijke relatie. Maar ook overbelasting op werk of juist werkloosheid kunnen stress en angst veroorzaken. Verder is het zwangerschap of een verhuizing ook een veelvoorkomende stressfactor. Net als dagelijkse beslommeringen en financiële zorgen.
Stress in relatie tot hartkloppingen
Uit onderzoek is nog geen duidelijke conclusie gekomen hoe stress in relatie staat met hartaandoeningen zoals hartkloppingen. Het kan zijn dat de stress zelf een factor is, maar het kan ook zijn dat hoge niveaus van stress andere factoren, zoals hoge cholesterol of een hoge bloeddruk verergeren.
Gestreste mensen hebben vaak een hogere bloeddruk, gaan meer eten, minder sporten en zijn eerder geneigd om te gaan roken. Stress kan een risicofactor zijn voor hartkloppingen, omdat je lichaam wordt blootgesteld aan ongezonde, aanhoudend verhoogde niveaus van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline.
Daarnaast zijn er studies die stress kunnen linken aan veranderingen in de manier waarop bloedstolling plaatsvindt. Die verhoogde bloedstolling verhoogt uiteindelijk weer het risico op een hartaanval.
Raadpleeg je arts
Als je last hebt van je hart dan is het goed om een arts te raadplegen. Als je last hebt van een stekend gevoel dan kan dat een indicatie zijn van een dreigende hartaanval. Als dit in combinatie is met een pijn in het midden van de borstkas, een brandend of knijpend gevoel, volheid of benauwdheid dan is de kans zeer groot dat er echt iets aan de hand is.
Tel daar pijn, prikkeling in een of beide armen en gevoelloosheid bij op en je hebt een serieus probleem. Ook bij kortademigheid, plotselinge misselijkheid, vermoeidheid, koud zweet, duizeligheid en plotseling zwaarte, zwakte of pijn in één of beide armen doe je er goed aan om een dokter te raadplegen.
Bestrijd hartkloppingen bij stress
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bewegen goed werkt tegen stress en bijdraagt aan het tegengaan van hartkloppingen. Door minimaal dertig minuten per dag actief te bewegen in de buitenlucht raak je opgebouwde spanning in je lichaam kwijt. De stresshormonen maken zo plaats voor geluk hormonen. Praat daarnaast de stress van je af en krop je gevoelens niet op.
Door te malen en te piekeren stijgt je bloeddruk en liggen hartkloppingen op de loer. Door te praten krijgen anderen de mogelijkheid om je te helpen. Roep verder positieve gedachten en ervaringen op, want negatieve gedachten zorgen voor stress en hartkloppingen. Denk bijvoorbeeld aan een fijne vakantie, luister rustige muziek of lees een goed boek. Ook kun je bezig met ademhalingsoefeningen om controle te krijgen over je ademhaling. Haal rustig in je via je neus en adem uit via je mond. Herhaal dit en merk dat je hartslag en ademhaling rustiger worden.