Endorfine is net als dopamine, adrenaline en serotonine een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn zogenaamde signaal stofjes, ze zijn actief in de hersenen en ze zorgen ervoor dat er informatie van de ene naar de andere cel worden doorgegeven.
Endorfine is een neurotransmitter die een grote rol speelt in het geluksgevoel en het verminderen van angst. Maar deze neurotransmitter staat vooral bekend om zijn pijnstillende werking. Het wordt dan ook vaak beschreven als het lichaams natuurlijke morfine.
Hoe maakt je lichaam endorfine aan
Endorfine wordt aangemaakt in de hypofyse. De hypofyse is een heel klein deel in de hersenen waar alle neurotransmitters worden aangemaakt. Tijdens zware lichamelijke inspanning, pijn en orgasmes wordt er endorfine aangemaakt.
Met name tijdens duursporten zoals hardlopen maakt je lichaam veel endorfine aan. Veel marathonlopers geven aan dat ze tijdens een marathon zich vaak in een bepaalde flow bevinden waarin ze aan niks denken en niks lijken te voelen. Deze “runners high” wordt voor een groot deel veroorzaakt door endorfines.
Endorfine en stress
Endorfine speelt ook een rol in het ontstaan en in de preventie van stress. De exacte rol van endorfine in dit process is nog steeds niet volledig duidelijk voor de wetenschap. Maar men weet wel dat endorfine er voor zorgt dat er minder cortisol wordt aangemaakt. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en het zorgt er voor dat mensen stress ervaren. Een te hoog cortisol niveau kan depressies en burn-out klachten veroorzaken.
Het is bekend dat mensen met een hoger endorfine niveau minder stress ervaren. Daarnaast is er bij endorfine (en ook dopamine) snel sprake van een gevoel van gewenning. Je lichaam heeft hierdoor steeds meer endorfine nodig om de positieve effecten ervan te ervaren. Het is daarom belangrijk dat je dagelijks genoeg doet om je endorfine niveau op pijl te houden.
Dé receptenbijbel
Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.
Yoga Nidra
Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.
Meer zelfvertrouwen
Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.
Hoe verhoog ik mijn endorfine?
Je denkt natuurlijk nu: Hoe zorg ik ervoor dat ik meer endorfines aanmaak? Er zijn meerdere manieren om de hoeveelheid endorfine in je lichaam te verhogen. Hieronder lees je dat het verhogen van dit hormoon is zeker geen straf hoeft te zijn.
Eten
Tijdens het eten van pure chocolade maakt je lichaam serotonine en endorfine aan. Maar met name pittig eten is een grote katalysator voor de aanmaak van dit hormoon. De pepers zorgen ervoor dat er allerlei pijnprikkels worden aangemaakt in het lichaam. Je lichaam reageert op deze pijn door extra endorfines aan te maken.
Dus eet iets vaker een lekker pittige curry, dit is lekker en zorgt er ook voor dat je hormoonbalans op peil blijft.
Sporten
Dat sporten gezond is weet iedereen. Sporten kan een enorm groot effect hebben op het verlagen van stress en het vergroten van je zelfvertrouwen. Sporten verlaagt de spanning in je lichaam waardoor je je weer fris en energiek voelt. Daarnaast kan sporten ook gewoon erg gezellig zijn wanneer je het samen met een vriend of vriendin doet.
Endorfine wordt met name aangemaakt wanneer je lichaam pijn ervaart. Deze pijn hoeft niet meteen te betekenen dat het ook slecht is. Zo kan je spierpijn hebben doordat je de dag ervoor tien kilometer hebt hardgelopen. Pas natuurlijk wel op! Te veel pijn tijdens het sporten is nooit goed en zal je ook sneller blessures opleveren. Ga dus nooit door met sporten als het gevoel hebt dat je teveel pijn hebt.
Seks
Jawel je hoort het goed! Je kunt je endorfine verhogen door vaker seks te hebben. Tijdens de lichamelijke inspanning en het orgasme komen veel endorfines vrij. Überhaupt werkt seks stress verlagend en geeft het een gelukkig gevoel. Ook verliefd zijn is goed voor de aanmaak van endorfines.
Acupunctuur
De oosterse geneeskunde heeft al eeuwenlang een methode om lichamelijke en mentale klachten te bestrijden door middel van acupunctuur. Door met hele dunne naalden op de juiste zenuwpunten in het lichaam te drukken kan je lichaam allerlei neurotransmitters aanmaken die stress verlagend werken.
Acupunctuur wordt ook steeds vaker door de zorgverzekeraar vergoed en sommige ziekenhuizen bieden het zelfs aan als vorm van pijnbestrijding.
Zeker aan te raden dus! Maar als je acupunctuur toch een beetje eng vindt, kun je ook overwegen om een keer een massage te nemen. Ook tijdens een massage worden er namelijk veel endorfine en serotonine aangemaakt. In dit boek vind je hier meer informatie over.