Wat is serotonine?


Serotonine verhogen

Serotonine is een hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met geluk en een goede nachtrust. Door je hele lichaam is serotonine aanwezig en het heeft meerdere functies. Het reguleert het slaapritme en het is ook verantwoordelijk voor het zorgen voor een vol gevoel na het eten. Ook zorgt serotonine voor een gelukkig gevoel. Het wordt daarom ook wel het gelukshormoon genoemd. In dit artikel lees je alles over hoe je op een gezonde manier je serotonine kan verhogen.

Serotonine werkt als een neurotransmitter dat betekent dat het je stemming reguleert door signalen te sturen naar de hersenen. Bijvoorbeeld na het eten, maar ook wanneer het donker wordt, wordt serotonine omgezet in melatonine waardoor je moe raakt en kan slapen. Andere bekende neurotransmitters zijn dopamine en adrenaline. 

De functie van serotonine is dus meervoudig. Het is een essentieel onderdeel van iedereens welzijn. Veel mensen kampen met een serotonine tekort. Maar hoe werkt het precies? Waar zit serotonine in? En hoe kan je je serotonine verhogen? 

Serotonine en stress

Stress is van grote invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je gestrest raakt maak je meer cortison aan en ontstaat er een hormonale disbalans in het lichaam. De grote hoeveelheid cortison heeft als gevolg dat de werking van bepaalde neurotransmitters niet meer goed werken. Hierdoor kan het voorkomen dat je slechter slaapt en minder lekker in je vel zit. 

Stress is dus zowel de oorzaak als het gevolg van een tekort aan serotonine. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je serotonine niveau in balans is. Dit is niet altijd even makkelijk omdat je dit niet eenvoudig kan meten. 

Mensen die lijden aan een depressie hebben vaak een tekort aan serotonine. Zij krijgen dan vaak antidepressiva voorgeschreven. Deze antidepressiva zorgen ervoor dat je lichaam minder serotonine afbreekt. Hierdoor voelen mensen zich gelukkiger. 

Echter het gebruik van antidepressiva zorgt er vaak voor dat de serotonine balans ernstig wordt verstoord en kan in sommige gevallen juist leiden tot een verergering van de situatie wanneer men stopt met het gebruik van deze medicijnen. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Serotonine tekort

Een tekort aan serotonine kan dus verschillende klachten veroorzaken. Het is daarom ook belangrijk om op tijd de symptomen van een serotonine tekort te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die veel voorkomen bij mensen met een serotonine tekort. 

Zo hebben mensen met een serotonine tekort vaak een opgejaagd gevoel. Dit komt doordat de hormoonbalans in het lichaam verstoord is. Je hebt dan het idee dat je constant ergens mee bezig moet zijn en je komt moeilijk tot rust. Je maakt het in je hoofd drukker dan dat het daadwerkelijk is. 

Hoofdpijn en migraine kunnen ook symptomen zijn van een tekort aan serotonine. Veel mensen die tijdens het dagelijkse leven veel stress ervaren hebben ook vaak last van migraine aanvallen. Dit kan je voorkomen door te mediteren en andere ontspanningsoefeningen te doen.

Andere symptomen die je veel ziet bij mensen met een tekort aan serotonine zijn:
– een laag libido,
– slaaptekort of slecht slapen,
– laag zelfvertrouwen,
– verhoogde eetlust,
– somberheid,
– een verlaagde pijngrens

Hoe verhoog je jouw serotonine?

Een tekort aan serotonine kan dus veel vervelende gevolgen hebben. Veel mensen vragen zich daarom ook af hoe ze hun serotonine kunnen verhogen.  Gelukkig zijn er meerdere manieren om je serotonine niveau op pijl te houden. Zo is het vooral erg belangrijk om op de voeding te letten.  Serotonine verhogen kan echter ook op andere manieren.

Welke voeding bevat serotonine

Het is niet zo dat serotonine een stofje is dat je kunt vinden in bepaalde voeding. Je kunt de aanmaak van serotonine wel bevorderen door bepaalde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Met name vitamine B3 en B6, magnesium en omega 3 zijn erg belangrijk om je serotonine aan te vullen. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, je lichaam breekt deze eiwitten af in aminozuren die tryptofaan bevatten, tryptofaan wordt vervolgens weer omgezet in serotonine.

Andere producten die goed zijn voor het op peil houden van je serotonine niveau zijn: 

  • Kurkuma
  • Bonen
  • Avocado
  • gedroogd fruit en Bananen
  • Sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten

Factoren die belangrijk zijn voor de aanmaak van serotonine

Naast goede voeding is het ook erg belangrijk om voldoende beweging te krijgen. Een paar keer per week sporten zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en met meer vertrouwen in het leven staat. Daarnaast is het ook erg belangrijk om voldoende zonlicht op te vangen. Eventjes na de lunch een blokje om lopen kan dan al een groot verschil maken, zeker als de dagen korter worden in de winter.

Meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen ook bijdragen aan een extra opbouw van serotonine. Door positief te denken zal je je ook beter gaan voelen en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen met het verlagen van stress op ieder moment van de dag.  

Tijdens de meditatie of ademhalingsoefeningen kan je ook gebruik maken van bepaalde muziek die de serotonine zou kunnen verhogen. In dit soort muziek worden zogenaamde alpha waves verwerkt, die de serotonine aanmaak zouden versterken. Hoewel veel mensen claimen dat het erg goed werkt, moet er nog steeds veel onderzoek naar worden gedaan.

Een video die zou kunnen helpen tijdens de ademhalingsoefeningen

Ook kan het een goed idee zijn om te minderen met het drinken van alcohol. Dat alcohol slecht voor je is weet natuurlijk iedereen. Maar dat het ook van grote invloed is op de hormoon stand in je lichaam dat weten mensen minder. Stoppen met alcohol en roken kan ervoor zorgen dat je beter slaapt en minder gestrest bent.

Een andere oplossing is het gebruik van supplementen. Er worden veel supplementen verkocht die je serotonine niveau een boost kunnen geven. Hoewel de natuurlijke methode eigenlijk altijd de voorkeur heeft, kan het soms toch fijn zijn om je serotonine niveau wat omhoog te krikken. Zoek in dit geval naar supplementen met 5-HTP, deze stof speelt een belangrijke rol in het aanmaken van serotonine. Je zult je dan ook gelukkiger voelen na het innemen hiervan. 

Recent Content