De gezondheids voordelen van Kombucha


Kombucha

De kans is groot dat je het de laatste tijd wel eens voorbij hebt horen komen “kombucha”. Dit probiotische drankje is nieuw in Nederland en het is steeds populairder. Maar wat is het eigenlijk? En is het eigenlijk wel goed voor je? In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van deze bijzondere thee en we gaan in op de risico’s.

Maar eerst: wat is kombucha eigenlijk? Kombucha is een probiotisch drankje dat oorspronkelijk veel in Azië werd gedronken. De laatste jaren is het steeds populairder geworden in Australië en recentelijk wint het ook in Nederland aan bekendheid. Het is een drank gemaakt uit vier basisingrediënten.

  1. Theebladeren. Dit kunnen zowel groene als zwarte bladeren zijn.
  2. Suiker. In Kombucha zit behoorlijk wat suiker en dat is ook een van de nadelen van dit drankje
  3. Water
  4. Scoby. Inderdaad, scoby!

Het is deze scoby die deze drank zo bijzonder maakt. Dit is namelijk een organisme dat bestaat uit allerlei gisten en bacteriën. Eigenlijk is het een soort paddenstoel. Tijdens het maken van kombucha produceert de scoby allerlei gezonde probiotica. Om dit te doen heeft de scoby suiker nodig. De suiker in het drankje dient als voeding voor de zwam. Door dit fermentatieprocess krijgt kombucha ook een beetje een zuur smaakje. Je kunt in dit boek meer lezen over het maken van Kombucha.

Is kombucha gezond?

Dit is een goede vraag! Over het algemeen is Kombucha super gezond. Het is namelijk een een goede bron van probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die goed zijn voor je darmen. Veel mensen kennen probiotica van Yakult, dit yoghurtdrankje uit Japan wordt in Nederland ook gedronken om de darmflora te verbeteren.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Ze kunnen de stoelgang verbeteren en de weerstand verhogen. Ook bij diarree kunnen probiotica een oplossing bieden. Daarnaast is er ook onderzoek dat suggereert dat het zou kunnen helpen bij het verliezen van gewicht, maar dit is nooit officieel bewezen.

Daarnaast biedt kombucha alle voordelen die groene thee ook heeft te bieden. Het is namelijk een goede bron van antioxidanten. Dit zorgt er onder andere ook voor dat je lever gezond blijft.

Is kombucha ongezond?

Toch hoor je af en toe het tegendeel. Het klopt namelijk dat kombucha niet goed is voor iedereen. De bacteriën in de kombucha kunnen een probleem vormen voor mensen met een bepaalde aandoeningen. Voor mensen met een zwak immuunsysteem, HIV of een leveraandoening kan het erg schadelijk zijn. 

Als dit het geval is dan kan je overwegen om alternatieven te gebruiken zoals probiotica tabletten of bijvoorbeeld Yakult. Iets anders waar je mee moet oppassen is zelfgemaakte kombucha. Hoewel het goed te doen is om het zelf te maken, kan het ook erg gevaarlijk zijn als het niet goed gemaakt wordt. Ook zit er in Kombucha nog best veel suiker en ook een kleine hoeveelheid alcohol en cafeïne.

Of het gezond is of niet ligt er dus aan hoe gezond je al bent. Over het algemeen kan je, zoals met wel meer dingen, het best in mate te consumeren. Het is uiteindelijk ook gewoon iets wat je moet proberen. Er zijn verschillende merken in Nederland te verkrijgen in de biologische supermarkt. Daarnaast kun je het ook als supplement kopen, dat doe je bijvoorbeeld hier.

Recent Content