Darmklachten door stress


Darmklachten door stress

Niet iedereen wilt het toegeven, maar toch is heeft iedereen wel eens last van darmklachten. Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot darmklachten en obstipatie, waaronder stress. Voeding, rust en voldoende beweging zijn allemaal belangrijke factoren wanneer het aankomt op het voorkomen van darmproblemen. Darmklachten door stress komen ook steeds vaker voor.

Soorten darmklachten door stress

Er zijn veel verschillende soorten darmklachten die kunnen ontstaan door stress. Obstipatie en stress gaan vaak samen, maar ook diarree in combinatie met stress komt veel voor. Sommige mensen hebben ook last van rommelende darmen door stress, en ook kan stress het zogenaamde prikkelbare darm syndroom (PDS) veroorzaken. Dit staat ook wel bekend als een spastische darm.

Obstipatie en stress

Obstipatie ofwel verstopping van de darmen, kan heel vervelende gevolgen hebben. Er wordt van obstipatie gesproken als je minder dan 3 keer per week moet poepen. Doordat je minder vaak moet poepen blijft de ontlasting in de dikke darm hangen. Hierdoor wordt het hard en raakt je darm verstopt. 

Obstipatie kan meerdere klachten veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn buikkrampen, een opblaasbaar gevoel hebben en pijn bij het poepen. Deze klachten kunnen voorkomen bij mensen in verschillende leeftijdsgroepen, het is niet zo dat jongeren of ouderen meer klachten ervaren. 

Er zijn kunnen meerdere oorzaken van obstipatie zijn en stress is daar één van. De meest gebruikelijke oorzaak is te weinig drinken en onvoldoende vezelrijk voedsel eten. Ook voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor gezonde darmen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je er gewoon de aanleg voor heeft. Sommige darmafwijkingen zijn genetisch, dus er is niet altijd iets wat je zelf in de hand hebt.

Stress, obstipatie en andere darmklachten gaan echter ook vaak samen. Stress verspreidt zich namelijk over het hele lichaam en dus ook naar de darmen. Met name de dikke darm is gevoelig voor stress. Dit zorgt er ook voor dat obstipatie en stress redelijk vaak samen voorkomen. 

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om obstipatie te voorkomen. De meest gebruikelijke manier waarom mensen van hun obstipatie afkomen is door het slikken van laxeermiddelen. Deze kunnen zeker helpen op de korte termijn, maar het wordt afgeraden om deze middelen ook voor langere tijd te gebruiken. 

Verstandiger is om je levensstijl aan te passen zodat deze darmklachten vanzelf verdwijnen. Een goed begin is om meer water (of thee) te drinken. Een goede tip is om standaard een karaf water of theepot op je bureau te hebben wanneer je aan het werken bent. 

Daarnaast is vezelrijke voeding ook essentieel voor het behoud van gezonde darmen. Je kunt dan denken aan volkoren brood en pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, peulvruchten en voldoende groenten en onbewerkt fruit. Zuivelproducten bevatten geen vezels. 

Blijf je last houden van obstipatie, dan zou stress ook de oorzaak kunnen zijn. Darmklachten door stress zijn alleen te verhelpen door de oorzaak van de stress aan te pakken en door een mindful leven te lijden. Dagelijkse meditatie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ook yoga is met name een goede manier om van stress gerelateerde darmklachten af te komen. 

Yoga is namelijk een vorm van meditatie waarbij je niet alleen de geest ontspant, maar ook vooral het lichaam. Yoga kun je bijna overal doen in een yoga studio. Overal in Nederland duiken steeds meer goede studio’s op. Vind je een studio te duur? Of ben je meer op je gemak in je eigen woonkamer? Dan kun je ook een online yoga cursus volgen. Deze online cursussen worden steeds beter, en steeds populairder.

Dikke darm stress

De dikke darm is een erg gevoelig orgaan, het bevat veel zenuwen waardoor de balans in de darm snel verstoord raakt. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld verkeerde voeding eet, of wanneer je veel stress ervaart. 

Een ontsteking in de dikke darm kan erg vervelend zijn en je kunt er lang last van hebben. Als gevolg van een ontsteking in de dikke darm kan je last krijgen van rommelende darmen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree of juist harde ontlasting. 

Een ontsteking in de dikke darm en stress zijn sterk gerelateerd. Stress heeft namelijk altijd veel invloed op de meest gevoelige organen. Stress is een reactie van het lichaam op bepaalde prikkels, hierdoor zet het lichaam zich schrap voor bijvoorbeeld gevaarlijke situaties. Dit zorgt er onder meer voor dat wanneer mensen stress ervaren, ze ook vaak last hebben van diarree. 

Een opvallende manier waarop zich dit uit is onder meer onder inbrekers. Het komt regelmatig voor dat inbrekers een drol achterlaten. Dit is een reactie van de dikke darm op stress, het lichaam wilt namelijk lichter worden zodat het makkelijker is om te vluchten.

Een ander gevolg van stress op de dikke darm is de zogenoemde spastische dikke darm. In dit geval is er sprake van langdurige blootstelling aan stress waardoor de diarree klachten aanhouden. Dit wordt ook wel het prikkelbare darm syndroom (PDS) genoemd.

PDS prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom gaat vaak samen met stress en rommelende darmen. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je bijvoorbeeld op je werk bent en vaak naar de WC moet. Ook voor mensen die veel onderweg zijn voor werk, of werken op een locatie waar vaak geen of geen goede toiletvoorzieningen aanwezig zijn. 

In de natuur komt het prikkelbare darm syndroom ook vaak voor onder dieren. Wanneer bijvoorbeeld een vogel of een hert merkt dat er gevaar in de buurt is dan moet het vaak ook snel poepen. Hierdoor bereidt het zich voor om te vluchten voor potentieel gevaar.

Rommelende darmen en stress is ook een veelgenoemde klacht, in dit geval hoef je niet altijd vaak naar de toilet, maar merk je toch dat je darmen onrustig zijn. 

Hoe kom je af van je stress en je darmklachten

Wanneer je last hebt van darmklachten is het allereerst belangrijk dat je goed kijkt naar je eetpatroon. Uiteindelijk poep je alles wat je eet ook weer uit. Wanneer je dus slecht eet, zal dat ook effect hebben op je darmen. 

De beste tip is om veel vezelrijk voedsel te eten, vezels zorgen namelijk voor een gezonde darmflora. Obstipatie is een veel voorkomend probleem bij mensen die niet genoeg vezels binnenkrijgen. Ook voor je maag is het gezond om voldoende vezels te eten. 

Maar wat is dan vezelrijk voedsel? Eigenlijk zitten er in heel veel niet-dierlijke producten veel vezels. Denk dat bijvoorbeeld aan volkoren brood, groenten, peulvruchten, havermout, bonen, kikkererwten en fruit. Producten die weinig vezels bevatten zijn vlees, yoghurt, kaas en eieren. 

Dit betekend niet dat je alleen maar producten moet eten dit veel vezels bevatten en de rest moet vermijden. Uiteindelijk draait een gezond voedingspatroon ook juist om veel variatie in wat je eet. Voor meer informatie over een gezon voedingspatroon is het aan te raden om informatie te winnen bij het voedingscentrum

Naast je voedingspatroon is het voorkomen en verlichten van stress ook belangrijk om problemen als obstipatie of prikkelbare darm syndroom tegen te gaan. Op deze site schrijven we over meerdere manieren om stress tegen te gaan.

Een goed begin is bijvoorbeeld om te beginnen met mediteren. Het klinkt misschien gek, maar een dagelijkse meditatie sessie kan er uiteindelijk voor zorgen dat je minder last krijgt van darmklachten. 

Daarnaast zijn er natuurlijk ook altijd verschillende soorten medicijnen op de markt die op korte termijn verlichting kunnen geven aan heftige darmklachten. Denk bijvoorbeeld aan diarree remmers of laxeermiddelen. Iberolax is bijvoorbeeld een goed voorbeeld van een medicijn dat darmklachten op korte termijn kan verlichten. Probeer echter deze medicijnen niet langdurig te gebruiken, maar pak de oorzaak van de darmklachten aan. 

Recent Content