Maagklachten door stress | hoe kom je ervan af


Maagklachten

Maagklachten zijn natuurlijk erg vervelend en ze kunnen ook veel verschillende oorzaken hebben. Wat veel mensen niet weten is dat maagklachten kunnen ontstaan door stress.

Er zijn veel medicijnen op de markt die je van buikpijn af kunnen helpen. Maar deze werken niet altijd en wanneer stress en maagklachten blijven terugkeren is het niet fijn om maar medicijnen te blijven slikken.

Om maagklachten door stress effectief aan te pakken kun je het beste op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten. Maagklachten hebben in veel gevallen ook een medische oorzaak. Het bij aanhoudende maagklachten daarom ook verstandig om eerst naar de huisarts te gaan.

Verschillende soorten maagklachten door stress

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten maagklachten. En iedereen ervaart het natuurlijk anders. Veel maagklachten kunnen ook ontstaan door stress. Dit komt onder andere door de invloed van het stresshormoon cortisol op de alvleesklier.

De alvleesklier is verantwoordelijk voor de insulinegehalte in het lichaam en de verwerking van vet. Wanneer de alvleesklier niet goed werkt, dan ontstaat er maagpijn en misselijkheid. Ook is het belangrijk om op gezette tijden te eten, zodat de alvleesklier tussen de maaltijden door de giftige stoffen in je lichaam kan verwerken. 

Overtollig maaggassen

Het welbekende opgeblazen gevoel is vaak het gevolg van overtollige maaggassen. Als maaggassen zich ophopen ontstaat er borrelend gevoel. Uiteindelijk zorgt de ophoping van gassen ervoor dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Om van alle opgehoopte gassen af te komen gaat de maag samen krampen. 

Ook stress kan de oorzaak zijn van overtollige maaggassen. Dit komt doordat stress de hormoonhuishouding van het lichaam beïnvloedt, dit heeft vervolgens weer zijn effect op de manier waarop je organen reageren om prikkels. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Brandend maagzuur

Iedereen heeft wel eens last gehad van opkomend brandend maagzuur. De zure smaak die het achterlaat in je mond zorgt bij vele mensen voor een rillende rug als ze er over nadenken. Brandend maagzuur komt vaak als verrassing voor de meeste mensen. 

Vaak is de oorzaak van brandend maagzuur het overmatig eten of drinken van zuivel. De maag reageert daarop door zuren aan te maken. Ook mensen die last hebben van een glutenintolerantie kunnen last krijgen van opkomend brandend maagzuur. De 

Maagklachten door stress

Je maag is een gevoelig orgaan, wanneer je iets eet dat niet goed is voor je lichaam dan reageert je maag daar als eerste op. Dit is bijvoorbeeld de reden dat misselijk wordt wanneer je veel alcohol drinkt. Of als je voedsel eet dat over de houdbaarheidsdatum is. Veel maagklachten zijn dan ook het gevolg van het voedsel dat je consumeert. 

Maar ook stress en maagklachten gaan vaak samen. Bij extreme stress kunnen mensen naast maagkrampen ook heel misselijk worden. Dit komt ook doordat de maag zo’n gevoelig orgaan is. Ook veel darmklachten kunnen hun stressgerelateerd zijn. 

Het is altijd een goed idee om te werken aan het verminderen van stress in je leven. En als je vermoedt dat je maag- of darmklachten stress gerelateerd zijn, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om je stress te verminderen.

Dagelijks mediteren is altijd een goed punt om te starten wanneer je wilt starten met het verminderen van stress. Het is bewezen dat je stress kunt verminderen door elke dag 10 tot 15 minuten te mediteren. Door je aandacht te focussen op je ademhaling leer je om beter met stress om te gaan en om meer in het moment te leven. We schreven al eerder over de voordelen van meditatie hier.

Als je zelf wilt beginnen met meditatie dan zijn er meerdere opties. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer cursussen beschikbaar. Ook zijn er steeds meer apps te vinden die je kunnen helpen om in een dagelijks meditatie ritme te komen. 

Dieet of allergische reacties

Je kunt voor veel dingen allergisch zijn. Toch hoorde je tot voor kort niet vaak mensen over dit onderwerp. Tegenwoordig is het heel gewoon dat mensen spreken over een gluten intolerantie of een zuivelallergie. Dit komt omdat we in de laatste jaren steeds meer te weten zijn gekomen over het effect van voedsel op ons lichaam.

Zo weten we tegenwoordig dat je ook allergisch kan zijn als je niet hele extreme klachten hebt van bijvoorbeeld gluten. Door dit soort nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn er ook nieuwe ideeën over een gezond voedingspatroon ontstaan. Zo was het lang gebruikelijk om een dieet aan te houden waarin je elke dag een ontbijtje at met een gebakken eitje, of een boterham met pindakaas. 

Tegenwoordig eten we veel diverser en gaan we bovendien veel bewuster om met wat we eten. Er is een enorme trend gaande rondom vegan voedsel of koolhydraatarm dieet. Ook zie je steeds meer mensen die gluten proberen te vermijden. Dit komt doordat gluten bij sommige mensen maagklachten kunnen veroorzaken.

Coeliakie ook wel glutenallergie of glutenintolerantie genoemd, wordt bij steeds meer mensen vastgesteld. Gluten zijn eiwitten die zich in bepaalde granen zitten, maar niet in alle granen. Zo bevatten tarwe, gerst, rogge en spelt allemaal gluten, maar zitten er geen gluten in bijvoorbeeld maïs of haver. 

Veel mensen weten eigenlijk niet dat ze coeliakie hebben, de Nederlandse coeliakie vereniging schat dat er zo’n 170.000 coeliakie patiënten in Nederland zijn, waarvan er maar 30.000 bewust zijn van het feit dat ze dat hebben. Gelukkig worden steeds meer mensen zich ervan bewust door de vele aandacht die er recentelijk is voor deze aandoening. 

Veel voorkomende maagklachten bij een glutenintolerantie zijn maagpijn en een moeilijke spijsvertering. Een glutenintolerantie is ook vaak merkbaar in de darmen, zo hebben mensen met een allergie voor gluten ook vaak last van obstipatie of diarree. Ook hoofdpijn en vermoeidheid komen vaak voor bij mensen met een glutenintolerantie. 

Toch hoeven deze symptomen niet meteen te betekenen dat je ook daadwerkelijk een glutenintolerantie hebt. Als je het vermoed dat je een glutenintolerantie hebt dan kun je het beste eerst naar een dokter voordat je stopt met gluten eten, anders kan de diagnose moeilijker worden gesteld. Ook gaat coeliakie vaak samen met een zuivelallergie. In beide gevallen reageert je lichaam niet goed op bepaalde eiwitten. 

Medicijnen tegen maagklachten

Er zijn in Nederland verschillende soorten medicijnen op de markt tegen maagklachten. En bij kortdurende maagklachten kunnen medicijnen een snelle oplossing bieden. Medicijnen tegen maagklachten hoeven ook niet altijd per doktersrecept te verkrijgen zijn. Voor allerlei maagklachten zijn er medicijnen verkrijgbaar.

Medicijnen tegen overtollig maagzuur

Overtollig maagzuur kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er medicijnen om dit tegen te gaan. Sommige van deze medicijnen zijn alleen verkrijgbaar met een doktersrecept, anderen kun je ook heel eenvoudig bij de drogist of online kopen.

Bij ernstige of aanhoudende gevallen van brandend maagzuur, worden er vaak antacida voorgeschreven. Antacida zijn stoffen die zich binden aan maagzuur en het maagzuur neutraliseert. Antacida worden ook vaak voorgeschreven samen met alginezuur, deze stof zorgt ervoor dat je maag en slokdarm beschermt tegen brandend maagzuur.

Bij minder ernstige klachten kun je ook altijd zelf naar de drogist gaan voor medicijnen. Het bekendste medicijn tegen brandend maagzuur is Rennie. Voor de meeste mensen werkt dit goed tegen beginnende maagzuurklachten.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Medicijnen tegen maagkrampen

Maagkrampen ontstaan wanneer je maag zich niet goed aanpast aan de hoeveelheid en het soort eten dat je binnenkrijgt. Hierdoor gaan spieren in de maag zich samentrekken en ontstaan er pijnlijke steken in de maag en darmen. Maagkrampen gaan vaak samen met darmklachten als obstipatie, diarree of gasvorming.

Een bekend en effectief medicijn tegen maagkrampen is Iberogast. Het is te verkrijgen bij de meeste drogisten of apotheken en het kan snel de pijn verlichten. Ook is het mogelijk om alternatieve homeopathische medicijnen te gebruiken voor dit soort klachten. Toch raden we dit af omdat deze niet goed genoeg getest en bewezen zijn.

Conclusie

Maagklachten kunnen vele oorzaken hebben. Vaak komt het door de dingen die we eten of allergische reacties. Ook ontstaan maagklachten vaak door stress. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om stress en maagklachten aan te pakken.

Het is altijd goed om te beginnen met je dieet, wellicht dat je een allergie hebt waar je niet van af wist. Daarnaast zijn er meerdere medicijnen op de markt, die snel verlichting van klachten kunnen geven. Het is daarom ook altijd een goed idee om bij heftige of aanhoudende klachten je huisarts te raadplegen.

Recent Content