Crashdieet | Werkt het? En is het gezond?


Crashdieet

In korte tijd veel afvallen? Er zijn veel redenen waarom mensen in korte tijd veel gewicht willen verliezen. Veel mensen willen bijvoorbeeld nog even snel een paar kilo’s afvallen voordat ze gaan trouwen. Het crashdieet biedt daarvoor een uitkomst. Mensen claimen tot wel 5 kilo per week af te vallen door het crashdieet te volgen.

Maar werkt het crash dieet echt? Het korte antwoord is “ja”. Op de korte termijn kun je inderdaad veel gewicht verliezen door een crashdieet te volgen. Maar of het ook gezond is, is nog maar de vraag. Bovendien kun je op de lange termijn juist aankomen door het crashdieet.

Wat is een crashdieet?

Een crashdieet klinkt misschien heftig, en dat is het eigenlijk ook. Het crash dieet wordt ook wel het ziekenhuisdieet genoemd. Wanneer patiënten met overgewicht een risicovolle operatie moeten ondergaan worden ze soms op een ziekenhuisdieet gezet. Hierdoor vallen ze in korte tijd veel kilo’s af waardoor de operatie meer kans op slagen heeft.

Eigenlijk werken alle diëten volgens hetzelfde principe. Namelijk, je verbrand meer calorieën dan dat je binnenkrijgt. Dit noemt met een calorie deficiëntie. Je krijgt calorieën binnen wanneer je eet en je verbrand calorieën door te bewegen en te sporten. Als je gewicht wilt verliezen moet je dus of minder eten, of meer bewegen, of allebei. 

Een normaal persoon heeft rond de 2000 (voor vrouwen) tot 2500 (voor mannen) nodig per dag. Zoals je misschien al verwachtte, een crashdieet is een extreem caloriearm dieet. Een crashdieet bevat meestal minder dan 1000 calorieën per dag. Dit betekend dat je meer dan de helft van al je calorieën binnen krijgt.

Er zijn verschillende variaties van het crashdieet. Zo heb je een yoghurtdieet, een eieren dieet, een soepdieet of een shake dieet. In deze gevallen eet je bijna niets anders dan deze voeding.  

Buikvet verliezen met een crashdieet 

Er zijn vele mensen die claimen veel kilo’s te verliezen door een crashdieet te volgen. Met name buikvet is voor de meeste mensen een ergernis. Voor mensen die nog even snel wat buikvet willen verliezen voor een fotoshoot, bruiloft of vakantie kan het een uitkomst bieden. 

Soms kun je tot wel 5 kilo per week verliezen, al ligt het wel aan je startgewicht. Wanneer je veel weegt zul je ook meer verliezen wanneer je begint met het dieet.

Is een crashdieet gezond?

Met een crashdieet krijg je natuurlijk extreem weinig calorieën binnen. Dat dit op de lange termijn niet gezond is, is dan ook logisch. Er zijn vele nadelen die kleven aan deze manier van afvallen. 

Aankomen door een crashdieet

Hoewel het crashdieet bedoeld is om op korte termijn veel gewicht te verliezen, kan het op de lange termijn er juist voor zorgen dat je juist aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling in de war raakt wanneer je opeens veel minder gaat eten.

Je zult inderdaad veel gewicht verliezen wanneer je begint met het crashdieet. Maar… het gewicht dat je verliest, verlies je met name in water gewicht en niet in vet. Je valt dus wel af, maar je vetmassa neemt niet zoveel af. 

Je lichaam slaat koolhydraten op als zogenaamd glycogeen, deze glycogeen is een voorraad die kan worden gebruikt wanneer het lichaam snel energie nodig heeft. Bijvoorbeeld als je gaat sporten of minder gaat eten.

Glycogeen bindt zich aan water. Wanneer je minder gaat eten en je lichaam de glycogeen voorraden gaat aanspreken, laat het water waaraan de glycogeen zich aan gebonden heeft ook los. Dit water plas je vervolgens gewoon weer uit, waardoor je lichaamsmassa afneemt.

Afname van spiermassa

De tweede reden dat mensen vaak veel gewicht verliezen tijdens een crashdieet is de afname van spiermassa. Doordat je lichaam tijdelijk te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, neemt de spiermassa af. 

Dit heeft twee gevolgen, aan de ene kant verlies je gewicht doordat de massa spieren afneemt. Op de langere termijn zorgt dit er echter voor dat je minder vet verbrand. Namelijk, hoe groter je spieren zijn, hoe meer vet je er mee verbrandt. Bovendien zorgen spieren bij zowel mannen als vrouwen voor een strakker lichaam, waardoor de hoeveelheid vet ook minder lijkt dan dat het is. 

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 mensen die een crashdieet volgen na een jaar zwaarder wegen dan toen ze aan hun dieet begonnen. Dit komt ook doordat je vetmassa nou eenmaal sneller terug krijgt dan spiermassa.

Voor de opbouw van spieren is het belangrijk dat je lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt. Wanneer je een crashdieet volgt is het dan ook belangrijk om deze voedingsstof niet te missen. Veel crash diëten zijn ook gebaseerd op eiwitrijke voeding, dit komt doordat producten die veel eiwit bevatten, zoals bijvoorbeeld yoghurt, ook vaak heel vullend zijn. 

Vertraagde stofwisseling door crashdieet

Een ander nadeel van het crashdieet is de impact die het heeft op de stofwisseling. Als je voor een langere periode weinig of niet eet, dan zal je lichaam in ‘hongermodus’ raken. Dit betekent dat je lichaam alle calorieën die je binnenkrijgt zal opslaan als vetreserves in plaats van dat je deze direct verbrandt.

Als je lichaam in deze hongermodus zit, vertraagd de stofwisseling, dit betekend dat je lichaam minder calorieën verbruikt en je ook minder energie hebt. Wanneer je stopt met het crashdieet zal je stofwisseling niet meteen weer versnellen. Hierdoor komen mensen vaak veel aan direct nadat ze gestopt zijn met het dieet. 

Verouderde huid

Wanneer je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt is de huid een van de eerste plekken waar je dat merkt. Op de korte termijn zal je huid bleek wegtrekken waardoor het kan lijken alsof je ziek bent. Dit komt meestal doordat je te weinig gezonde vetten en oliën binnenkrijgt. Met name vet uit vis is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid.

Op de langere termijn kun je zelfs ernstige rimpels krijgen doordat je te weinig visolie binnenkrijgt. Als je echt minder wilt eten is het dan ook een goed idee om supplementen als visolie en omega 3 te gebruiken. 

Voordelen van een crashdieet

Het lijkt misschien alsof er alleen maar nadelen kleven aan het volgen van een crashdieet. Toch zijn er redenen waarom een crashdieet een goed idee kan zijn voor bepaalde personen. Zo is het inderdaad mogelijk om veel gewicht te verliezen door het crashdieet te volgen. Ook voor mensen die lijden aan diabetes kan het crashdieet een uitkomst bieden.

Je verliest snel veel gewicht

Eigenlijk is dit ook de reden dat veel mensen dit dieet volgen. Vooral voor mensen met ernstig overgewicht, is het soms een goed idee om snel veel af te vallen. Bijvoorbeeld wanneer zij een operatie moeten ondergaan.

Ook blijkt uit onderzoek dat een dieet van alleen eiwitshakes een goede vorm kan zijn van een crashdieet. De eiwitten zorgen er namelijk voor dat je minder spiermassa verliest en tegelijkertijd ook sneller vol zit. 

Verkleint de kans op diabetes 

Voor diabetes patiënten met ernstig overgewicht kan een crashdieet ervoor zorgen dat de diabetes in remissie gaat. Patiënten van diabetes type 2 voor meer dan twee maanden een crashdieet volgen hebben tot wel 70% kans om van hun diabetes te genezen.

Bij diabetes type 2 is er sprake van een verstoorde reactie op insuline in het lichaam. Het vet dat is opgehoopt in de alvleesklier zorgt ervoor dat je lichaam ongevoelig raakt voor insuline. Een crashdieet kan ervoor zorgen dat dit vet verdwijnt, waardoor je lichaam weer gevoelig is voor insuline. 

Voorbeelden van een crashdieet

Er zijn verschillende variaties van het crashdieet. De meest bekende zijn het yoghurtdieet en het soepdieet. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Wanneer je een crashdieet wilt volgen is het ten eerste belangrijk dat je rekening mee houdt dat het zwaar zal zijn. Zwaarder dan de meeste diëten. Het voordeel is wel dat je het minder lang vol hoeft te houden dan andere diëten.

Crashdieet met yoghurt of (eiwit) shakes

Een yoghurtdieet is bij veel mensen wel bekend. Het is vullend en de eiwitten in de yoghurt zorgen ervoor dat je minder spierkracht verliest en je redelijk gevuld blijft. De meeste mensen die een crashdieet volgen doen dat met een yoghurtdieet. Een andere variatie op het yoghurtdieet is een eiwitshake dieet. Het werkt volgens hetzelfde principe, je vervangt alleen de yoghurt door eiwitshakes. 

Het kan moeilijk zijn om een yoghurtdieet of eiwitshake dieet lang vol te houden, maar gelukkig hoeft dit ook niet. Bovendien is het ook niet gezond om dit dieet voor een langere tijd te volgen. De meeste diëten duren maar 1 of 2 weken. Bovendien zijn er vaste maaltijd pakketten te koop die makkelijker maken dit dieet te voltooien. 

Dit is een goed voorbeeld van een 5-daags crashdieet pakket dat is gebaseerd op 800 calorieën per dag.

Crashdieet met soep 

Naast een yoghurtdieet, neemt ook de populariteit van het soepdieet toe. Je vervangt in dit geval de yoghurt door soep of bouillon. Het voordeel van het soepdieet is dat het nog minder calorieën bevat, waardoor je nog meer afvalt. Het nadeel is echter dat dit dieet een stuk lastiger is vol te houden. 

Toch is het ook met dit dieet mogelijk om goede resultaten te behalen. Je kan overigens er ook voor kiezen om soep mee te nemen in je normale dieet of gewoonte zonder dat je gelijk volledig overschakelt op enkel soep. Soep is namelijk een enorm gezonde manier om je vitamines binnen te krijgen.

Andere diëten

Zoals we al schreven is het crashdieet niet het meest gezonde dieet om te volgen op de lange termijn. Als je op een gezonde manier wilt afvallen is het nodig om dit ook op de lange termijn aan te pakken door gezonde levenskeuzes te maken. 

Er zijn vele alternatieven die je op de lange termijn betere resultaten op zullen leveren en waarbij je geen last zult krijgen van een terugslag wanneer je er mee stopt. Eerder schreven wij al over de voordelen van intermittent fasting, een dieet waarin je alleen eet in bepaalde periodes.

Ook het Keto dieet is de laatste tijd in populariteit toegenomen. Bij dit dieet eet je met name eiwitten en probeer je koolhydraten te vermijden. Dit dieet is vooral populair omdat het makkelijk is vol te houden. Een eiwitrijk dieet is namelijk over het algemeen meer vullend dan andere diëten.

Welk dieet je ook volgt, uiteindelijk werken ze allemaal volgens hetzelfde principe. Zorg dat je meer calorieën verbruikt dan dat je binnenkrijgt en je zult gewicht verliezen. Dus misschien is het beste dieet een dieet dat je makkelijk kan volhouden en waarbij je voldoende beweging krijgt. 

Recent Content