Bore out: Stress door verveling op het werk?


bore out

De meeste mensen kennen de term burn out wel. Dit wordt vaak gebruikt wanneer mensen veel stress ervaren door bijvoorbeeld drukte op het werk. Een bore out is eigenlijk precies het tegenovergesteld. In dit artikel vertellen we je alles over een bore out, verveling op werk en wat te doen bij verveling.

Wat is een bore out?

Een bore out is redelijk vergelijkbaar met een burn out. De symptomen zijn hetzelfde, alleen de oorzaak is anders. Bij een burn out heb je vaak te veel hooi op je vork en heb je moeite om het dagelijkse leven bij te houden. 

Hierdoor ervaar je stress en kun je lichamelijke klachten ondervinden zoals een laag zelfbeeld, constant piekeren, een onrustig gevoel en ga zo maar door. 

Bij een bore out heb je vergelijkbare symptomen, maar komt dit doordat je eigenlijk te weinig doet of kunt doen. Verveel je je vaak op je werk? Dan loop je risico om last te krijgen van een bore out. Het is niet duidelijk hoe vaak dit precies voorkomt en het is natuurlijk niet iets waar je mee te koop gaat lopen op het werk, maar de symptomen zijn niet mis. 

Oorzaken bore out

Zoals aangegeven kun je last krijgen van een bore out wanneer je eigenlijk te weinig werk kunt doen. Je doet je werk als vaste routine en je wordt niet meer uitgedaagd. Verveling op je werk is dagelijkse kost en je werkt voortdurend onder je niveau. 

Voor sommige mensen klinkt dit misschien als het walhalla, maar er zijn ook veel mensen die hier doodongelukkig van worden. De uitdaging is volledig weg en je kunt niet meer trots of met een voldaan gevoel terugkijken op je werkdag. Net zoals overmatig werken zorgt het werken ‘onder je stand’ voor lichamelijke klachten zoals stress. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Symptomen bore out

Herken je jezelf in bovenstaande beeld? Dan is het verstandig te letten op de onderstaande symptomen van een bore out. Doordat je leven wellicht in een sleur terecht is gekomen heb je het misschien niet zo door, het kan erin sluipen net zoals een burn out dat doet. De symptomen van een bore out zijn:

Geen voldaan gevoel

Iedereen heeft wel eens een rotdag op het werk en dit is heel normaal. Er zijn alleen ook mensen die dit iedere dag ervaren voor lange periodes. Je werkt voortdurend onder je niveau en er is ook geen uitzicht op meer uitdaging.

Verveling op het werk

Je verveelt je constant. Het lijkt erop alsof het niet uitmaakt wat je doet op een dag, het maakt geen verschil. Je hebt daarnaast de hele dag tijd om rond te kijken op social media en je leest alle nieuwswebsites meerdere keren per dag door.

De hoeveelheid werk die je krijgt is niet voldoende. Dit kan zijn doordat er voortdurend te weinig te doen is, maar ook omdat je misschien niet het vertrouwen krijgt dat je wel verdient. 

Je ziet dit vaak in niet-commerciële banen waarbij eigen initiatief niet gewaardeerd wordt. Een veelgehoorde uitspraak in dit soort organisaties is: “We hebben het altijd zo gedaan, dus blijven het ook zo doen”.

Moe op het werk

Zelfs wanneer je eigenlijk niet zoveel doet ben je constant moe. Je vraagt je iedere dag weer af hoe je de dag door moet komen en bent niet vooruit te branden. Door deze bore out klachten krijg je een negatief zelfbeeld en gaat er daarom steeds minder op uit.

Onenigheid op het werk

Je begint je steeds vaker te ergeren aan je werkgever, het bedrijf en de interne cultuur. Hoewel je er iedere dag keurig op tijd bent lijk je steeds verder van je collega’s en werkgever verwijdert te zijn. Het werk dat je dagelijks doet is al lang niet meer waarvoor je opgeleid bent, maar je doet alles op de automatische piloot.

Klachten bij een bore out

Al deze symptomen kunnen erop wijzen dat je last hebt of gaat krijgen van een bore out. Zoals een burn out erin sluipt doet een bore out precies hetzelfde. Hoewel het misschien vreemd klinkt, klachten door te weinig doen, is dit zeker niet het geval. Niet alleen jij, maar ook je omgeving kan hier het effect van merken. Klachten bij een bore out:

 • Je bent niet meer vooruit te branden
 • Je bent licht ontvlambaar, ook privé
 • Je hebt nergens meer zin in
 • Je hebt een gevoel van stress zonder daadwerkelijk veel te doen te hebben
 • Je hebt geen zelfvertrouwen meer
 • Je gaat je tijd verspillen door te surfen op het internet of uit het raam te staren
 • Je kunt je privé leven gaan verwaarlozen
 • Je hebt moeite om op te komen draven voor, normaal leuke, activiteiten

Wat te doen tegen een bore out?

Een bore out is iets waarvan je je misschien niet zo bewust bent. Stap 1 is daarom begrijpen wat er met je gebeurt. Drastische maatregelen zoals het stoppen met je baan zijn niet direct nodig, maar zouden natuurlijk wel kunnen helpen. Hieronder volgen een aantal tips tegen een bore out:

 • Vraag jezelf af waarom je je zo verveelt op je werk en wat je zou willen doen
 • Vraag actief om nieuwe uitdagingen
 • Leer nieuwe mensen kennen, wellicht kunnen ze je nieuwe inzichten bieden en motiveren
 • Heb je echt te veel tijd over? Ga andere activiteiten oppakken zoals vrijwilligerswerk of werk in de personeelsvereniging
 • Loop een dagje mee met iemand van een andere afdeling en kijk hoe een dag er daar aan toe gaat

Het grote gevaar van een bore out is de vicieuze cirkel waarin je terecht komt. Je verveelt je dus gaat je tijd verspillen door het surfen op het internet. Hierdoor krijg je geen voldaan gevoel waardoor je zelfvertrouwen omlaag gaat en ga zo maar door.

Om de cirkel te doorbreken en je bore out te verhelpen zul je nieuwe dingen moeten doen. Het opzeggen van je baan en het zoeken van een nieuwe uitdaging is niet altijd nodig. Wel zou het een oplossing kunnen zijn zodra je merkt dat je echt klem zit in je huidige positie. 

Eén ding is zeker. Een Bore out is geen pretje en kan grote gevolgen hebben. Verveling op werk is niks, daar wordt niemand gelukkig van. Probeer je eigen situatie in kaart te brengen en doorbreek de cirkel. Je gaat je dan vanzelf beter voelen!

Recent Content