Wat zijn de meest extreme gevolgen van slaaptekort


Extreme gevolgen slaaptekort

We schreven al eens eerder over slaaptekort en slapeloosheid. Maar wat zijn nou de meest extreme gevolgen van slaaptekort? In dit artikel leer je meer over de meest extreme gevolgen van slaaptekort en hoe je hier iets aan kunt doen. 

De meest extreme gevolgen van slaaptekort 

  • Depressie
  • Hartziekten 
  • Incontinentie 
  • Diabetes
  • Verlies van spraakvermogen
  • Heftige migraine aanvallen

Extreme honger

Je herkent het misschien wel, je hebt wat minder energie nadat je een nachtje slecht hebt geslapen. Voor mensen met een chronisch slaaptekort is dit echter aan de orde van de dag. De meeste mensen die last hebben van een extreem tekort aan slaap hebben vaak ook last van overgewicht, wat er weer toe leidt dat ze extra slecht slapen. 

Tijdens je slaap rust je lichaam uit en je krijg je weer energie voor de volgende dag. Wanneer je minder slaap krijgt tijdens de nacht heb je dus ook minder energie overdag. Je lichaam probeert dit te compenseren door extra suikers en koolhydraten te eten. Hierdoor krijgt je lichaam op de korte termijn wel energie maar wanneer je dit niet verbrand wordt dit opgeslagen als vet. 

Depressie door slaaptekort

Eén van de meest extreme gevolgen van slaaptekort is waarschijnlijk wel het belanden in een depressie. Wanneer je in een depressie zit dan ben je totaal lusteloos en zie je het leven totaal niet meer zitten. Eerder schreven we al over dit fenomeen in dit artikel.

Slaap, stress en mentale gezondheid zijn allemaal onderdeel van dezelfde cirkel. Heb je minder slaap dan neemt de stress toe en gaat je mentale gezondheid achteruit. Heb je meer slaap dan slaap je slechter en dan heb je overdag weer meer stress. Oftewel, je kunt niet alleen je slaap verbeteren als je overdag constant gestrest bent.

Voor de meeste mensen is het ontzettend lastig om uit een depressie te komen. Een depressie is voor velen ook een vicieuze cirkel van ellende. Als je echt uit een depressie wilt komen is het belangrijk om alle facetten van stress aan te pakken. Echter een klein begin kan soms grote gevolgen hebben. 

Veel psychologen raden bijvoorbeeld aan om te gaan sporten wanneer je depressief bent. Door te sporten krijgt je lichaam weer energie en zit je een stuk beter in je vel. Hierdoor zal ook je slaapkwaliteit toenemen en wordt de stress verminderd. 

Hartkloppingen door slaaptekort

Ook hart en vaatziekten zijn in toenemende mate een overlijdensoorzaak. Elke dag overlijden er in Nederland zo’n 103 mensen aan hart- of vaatziekte. Met name onder vrouwen is dit een groeiend probleem, van de 103 mensen die er dagelijks overlijden is 53 vrouw en 50 man. Met name hartkloppingen door chronisch slaaptekort komen regelmatig voor.

Veel van deze overlijdensgevallen zou veroorzaakt maar ook slaaptekort en stress. Cardiologen luiden sinds een aantal jaren de noodklok als het aankomt op hartziekten en hartkloppingen als de meest extreme gevolgen van slaaptekort.  

Ook de hartstichting is erg bezorgd over het toenemend aantal vrouwen met een hartziekte of hartkloppingen door slaaptekort. Een veel genoemde reden dat juist vrouwen vatbaar lijken voor hartproblemen is ook de relatie tussen stress en hartproblemen. Het is namelijk bewezen dat vrouwen meer vatbaar zijn voor stress dan mannen. 

Incontinentie en afname van de sperma kwaliteit door slaaptekort

Voor mannen die lijden aan chronisch slaaptekort is de afname van sperma kwaliteit een groot probleem. Sterker nog, één van de meest extreme gevolgen van slaaptekort is misschien wel volledige incontinentie van mannen. In dit geval moet je wel erg slecht slapen. Uit onderzoek blijkt dat mannen die gemiddeld tussen de 3 en 5 uur slapen een verhoogd risico lopen op incontinentie.

Onder vrouwen is dit een minder groot probleem dan onder mannen. Maar ook voor vrouwen is een veelvoorkomend probleem dat het libido afneemt naarmate de slaap per nacht korter wordt. Dit is een probleem dat we niet moeten onderschatten want ook seks is belangrijk voor de geestelijke gezondheid van mensen

Is chronisch slaaptekort levensgevaarlijk?

Veel mensen vragen zich ook af of chronisch slaaptekort ook levensgevaarlijk is. Chronisch slaaptekort kan inderdaad levensgevaarlijk zijn in sommige gevallen. Vaak is de oorzaak van overlijden indirect gerelateerd aan slaaptekort. Denk bijvoorbeeld aan verkeersongevallen door slaaptekort of overlijdensgevallen gerelateerd aan hart-en vaatziekten.

Er zijn ook gevallen bedenk waarin slaaptekort direct levensgevaarlijk is. Zo hoor je wel eens verhalen van mensen die overlijden nadat ze meer dan 11 dagen achter elkaar wakker zijn gebleven. Voor de meeste mensen is chronisch slaaptekort echter alleen levensgevaarlijk op de lange termijn. 

Herstellen van chronisch slaaptekort

Wanneer je voor langere tijd slecht slaapt heb je ook tijd nodig om te herstellen. Herstellen van chronisch slaaptekort kan echter lang duren, soms zelf enkele maanden. Je zult merken dat na lange periodes van slaaptekort je langzaamaan meer energie krijgt, minder stress ervaart en je over het algemeen beter voelt. 

Herstellen van chronisch slaaptekort kan soms lang duren en gaat vaak gepaard met andere factoren die gerelateerd zijn aan stress. Wanneer je door de week slecht slaapt helpt het relatief weinig als je dat probeert te compenseren door in het weekend langer uit te slapen. Zo werkt het ook wanneer mensen herstellen van chronisch slaaptekort. Je kunt niet maanden van chronisch slaaptekort wegwerken door een weekje goed door te slapen. 

Tips om beter te slapen

Conclusie 

Slaaptekort is een steeds groter wordend probleem in de moderne maatschappij. Steeds meer mensen slapen s’nachts slecht en ondervinden daar overdag de gevolgen van. De voornaamste oorzaak dat mensen tegenwoordig slechter slapen is de toenemende rol van technologie in het dagelijks leven. 

Slaaptekort kan levensgevaarlijk zijn in sommige gevallen en dan vaak op de lange termijn. Ook kan het herstellen van chronisch slaaptekort veel tijd in beslag nemen. Wil je meer lezen over het oplossen van slaaptekort en slapeloosheid, lees het dan hier.

Enkele boeken tegen slapeloosheid:
Van A tot ggZ – Omgaan met slapeloosheid
Thyroid Healing
Slaap!

Recent Content