Stress door het coronavirus zo ga je om met coronastress


Coronavirus

Het Coronavirus is misschien wel de grootste crisis van de 21ste eeuw. Het virus verspreid zich sneller dan gedacht, grote evenementen worden afgelast en mensen moeten de komende tijd thuiswerken. 

Ondertussen staan de beurzen dik in de rode cijfers en maken veel mensen zich zorgen over hun baan. Deze en andere ontwikkelingen omtrent het virus kunnen veel stress veroorzaken. In dit artikel lees je hoe je het beste kunt omgaan met deze stress.  

Heb ik het coronavirus?

Veel mensen vragen zich af, heb ik het coronavirus opgelopen. Dit kan zijn doordat je de symptomen in meer of mindere mate ervaart. Toch betekent dit niet meteen dat je ook meteen besmet bent met het coronavirus.

De symptomen van coronavirus lijken immers erg op die van andere kwaaltjes die zich rond deze tijd van het jaar voordoen. Zo ervaren veel mensen een loopneus of een pijnlijke keel, maar zijn deze verschijnselen net zo goed aan te schrijven aan andere virussen of allergieën.

Veel van de symptomen komen bijvoorbeeld sterk overeen met die van hooikoorts. Klachten zoals neusverkoudheid en hoofdpijn komen veel voor bij coronapatienten, maar zijn ook veelvoorkomende klachten voor mensen die last hebben van hooikoorts. Het is daarom ook belangrijk om niet in paniek te raken wanneer je een van deze klachten hebt.

Lichte symptomen van het coronavirus:

  • Verkoudheid
  • Hoofdpijn
  • Droge hoest
  • Lichte koorst
  • Spier en gewrichtspijn

Zwaardere symptomen van coronavirus:

  • Hoge koorts
  • Misselijkheid en braken
  • Longontsteking
  • Diarree

Wanneer je 1 of meerdere van deze klachten ervaart is het goed om thuis te blijven en (sociaal) contact te vermijden. Als de klachten verergeren en/of je hebt last van een verminderde gezondheid dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

Voor ongeveer 80% van de mensen die besmet raken met het virus zijn de verschijnselen zo licht dat ze er nauwelijks iets van merken. Dit klinkt misschien als goed nieuws, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Je hebt namelijk niet altijd door dat je besmet bent en je kunt het virus daarom overdragen op anderen zonder dat je het doorhebt. Het is daarom in deze tijd handig om mensen uit kwetsbare groepen zoveel mogelijk te vermijden.

Bij ongeveer 5% van de mensen die besmet raakt zijn de verschijnselen zeer ernstig. In sommige van deze gevallen worden mensen ook opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat hier dan vaak om ouderen en andere groepen die tijdens een normale griep ook een verhoogd risico lopen.

Het is daarom in de meeste gevallen niet nodig om je zorgen te maken over je gezondheid wanneer je lichte klachten ervaart.

Hoe voorkom je dat je besmet raakt?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk om er alles aan te doen ter voorkoming van verdere verspreiding. Zo moet je dagelijks meerdere malen je handen wassen, zeker als je in contact kunt komen met mensen uit de kwetsbare groepen.

Ook is het belangrijk om thuis te blijven wanneer je klachten ervaart. Mocht je echt bang zijn om besmet te raken, of ben je bang dat je misschien andere mensen besmet, dan kun je altijd een mondkapje kopen. Bedenk wel dat de prijs van mondkapjes op dit moment enorm is gestegen vanwege de coronacrisis. Bovendien zijn mondkapjes momenteel op veel plekken uitverkocht.

Coronastress

Er zijn veel manieren waarop het coronavirus stress veroorzaakt onder mensen. In eerste instantie waren mensen vooral bezorgd om hun gezondheid. Maar nu er meer duidelijk wordt over de economische impact van het virus zijn mensen ook vooral bezorgd over de gevolgen die het heeft voor hun financiële situatie. 

Je ziet overal in Nederland dat mensen angstig zijn. Mensen slaan massaal wc papier en ingeblikt voedsel in en hierdoor ontstaan soms voedseltekorten in supermarkten. Veel mensen durven ook de straat niet meer op. 

Uiteindelijk komt ook veel van de stress en angst voor uit het gevoel van onwetendheid en onzekerheid. Er wordt de komende tijd steeds meer duidelijk over de gevolgen van het virus op het dagelijkse leven.

Er is nog wel veel onduidelijkheid over de effecten die het gaat hebben op de volksgezondheid. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe lang het duurt voordat de restaurants dicht blijven of wanneer er weer evenementen mogen doorgaan.

Veel mensen weten ook niet of ze nog zeker zijn van hun baan wanneer het wat minder gaat met de economie. Het is vooral de onzekerheid die mensen veel stress bezorgd. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen zich een stuk geruster voelen na de toespraak van Mark Rutte. 

Dit komt niet omdat Mark Rutte een erg rooskleurig beeld gaf in zijn toespraak. Integendeel, de vooruitzichten zijn niet al te best en we moeten verwachten dat een groot deel van de Nederlandse bevolking uiteindelijk besmet zal raken. Toch voelen mensen zich gerustgesteld omdat de toespraak meer duidelijkheid gaf. 

Stress over je gezondheid

Met name de ouderen en de mensen met een zwakkere gezondheid maken zich veel zorgen over hun gezondheid. Je hoort immers veel verhalen over sterfgevallen in andere landen. Het is natuurlijk erg logisch dat je hier gestrest van raakt. Ook al loop je zelf geen risico, dan is de kans wel groot dat je dierbaren hebt die wel in deze groep vallen.

Het is goed om te weten dat er uiteindelijk veel meer mensen genezen van het coronavirus dan dat er mensen komen te overlijden. Als je niet in de risicogroep zit hoef je je dan ook geen zorgen te maken dat je het niet overleeft. Wel is het natuurlijk belangrijk dat wanneer je het virus hebt opgelopen je vooral binnen blijft en geen contact zoekt met anderen.

Financiële stress

Veruit de meeste mensen met stressklachten hebben deze vanwege de onzekerheid rond hun baan. Deze vorm van stress kwam ook veel voor tijdens de financiële crisis van 2008. Het is natuurlijk ook erg begrijpelijk. 

Veel mensen zijn immers afhankelijk van hun baan om hun hypotheek te kunnen betalen. Wanneer hun baan wegvalt ontstaat er grote bestaansonzekerheid. Dit kan leiden tot burn-outs en ernstige depressies. Hoewel er nog niet veel gevallen bekend zijn is er in sommige gevallen al sprake van een coronadepressie.

Tot nu toe lijken er geen grote ontslagrondes te komen. Wel wordt er al in veel sectoren werktijdverkorting aangevraagd. Op dit moment vallen de hardste klappen in de horeca en in de reisbranche. Veel van dit personeel werkt op een nul-urencontract dus als er geen werk is kunnen zij ook niet betaald worden.

Omgaan met coronastress

Omgaan met stress is natuurlijk van alle tijden. Maar in deze coronacrisis is het misschien wel extra belangrijk. Doordat de situatie zo erg is veranderd komen er veel nieuwe prikkels op je af. Zo kan het erg stressvol zijn als je thuis moet werken terwijl de kinderen en partner ook aanwezig zijn. 

In nieuwe situaties ervaren mensen altijd stress en ergernissen. Het is daarom belangrijk om je goed tegen deze stress te wapenen. Hier lees je verschillende tips die juist in deze situatie ervoor kunnen zorgen dat je minder stress ervaart.

Lees niet te veel nieuws

Het coronavirus beheerst al weken het nieuws in kranten en op televisie. Ook halen veel mensen informatie over het virus op het internet. Door de angst die er heerst laten mensen zich hier soms verkeerd informeren. Er gaat veel informatie op het internet rond waarvan niet alles ook waar is. 

Door constant de laatste nieuwtjes over het virus te lezen is het makkelijk om in een neerwaartse emotionele spiraal te raken. Je wordt namelijk constant belast met naar nieuws. Zo wordt het erg makkelijk om gestrest te raken van de situatie

Probeer vaste tijden aan te houden waarop je het nieuws checkt. Je zult merken dat hoe minder je leest over het virus, hoe minder zorgen je er over maakt. Het is bewezen dat het veelvuldig lezen van slecht nieuws een slechte invloed heeft op gemoedstoestand van mensen.

Informeer jezelf met de juiste informatie

Dit kan soms veel angst en stress veroorzaken. Het is daarom ook belangrijk om je goed te informeren met de juiste informatie. Voor de meeste vragen over het coronavirus kan je terecht bij het RIVM. Via de site van het RIVM vindt je altijd de juiste informatie.

Onwaarheden over het coronavirus

Op het internet is veel informatie te vinden rondom het coronavirus. Waarvan veel informatie niet klopt. Zo is het bijvoorbeeld al bekend dat Rusland bewust misinformatie rond het virus verspreid in Europa om op die manier de samenleving te ontwrichten.

Ibuprofen verergert de klachten van het coronavirus

Er gaat op het internet een fabel de ronde dat het gebruik van ibuprofen de klachten van het coronavirus kunnen verergeren. Dit bericht is de wereld ingekomen doordat er in een wetenschappelijk tijdschrift werd bericht over het mogelijke versterkende effect van diabetes medicijnen en ibuprofen op de coronaklachten. 

In het betreffende wetenschappelijke onderzoek is echter maar bij een zeer kleine groep onderzoek gedaan. Ook binnen deze kleine groep is het veronderstelde effect niet bewezen. Toch wordt het door veel gezondheidsexperts wel aangeraden om in eerste instantie paracetamol te slikken in plaats van ibuprofen. Dit komt doordat ibuprofen allerlei andere nare bijwerkingen kan hebben die zich niet voordoen bij paracetamol.

Vitamine C zou de kans om het COVID-19 virus op te lopen verkleinen

Dat vitamine C goed voor je is, dat weet iedereen. Maar op het internet gaat ook het verhaal dat vitamine C je zou beschermen tegen het coronavirus. Dit gerucht wordt internationaal veel gedeeld op social media.

Vitamine C is wel een goed middel om verkoudheid tegen te gaan. Het bevorderd bovendien de weerstand. Toch helpt vitamine C je niet beschermen tegen het coronavirus. Ook gaan er geruchten de ronde dat vitamine C je kan genezen van COVID-19.

Bekijk het van de positieve kant 

Het klinkt misschien gek in een crisis van deze omvang. Maar er zijn wel degelijk positieve kanten van het coronavirus. Overal in het land worden sociale initiatieven opgezet om mensen te steunen die het moeilijk hebben in deze tijd. 

Ook na de toespraak van Mark Rutte is de sociale cohesie enorm toegenomen. Veel bedrijven proberen hun steentje bij te dragen waar dat kan. Zo bezorgd thuisbezorgd gratis maaltijden aan verplegers en ambulancepersoneel. Ook zijn er psychologen die een gratis hulplijn hebben opgezet om mensen te helpen die last hebben van coronastress. 

Winston Churchill zei ooit “Never waste a good crisis”. Ook in deze crisis zie je dat het beste in de mensen naar boven komt. De kans is groot dat er nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen voortkomen uit de ontstane situatie. 

Zo wordt er nu al hard gewerkt aan een vaccin voor het coronavirus. De eerste persoon is inmiddels al behandeld met een experimenteel vaccin. Als dit vaccin blijkt te werken dan kan er worden begonnen met het opschalen van de productie. Dit kan redelijk lang duren, maar het is wel hoopgevend.

Meditatie

Juist in deze stressvolle situatie is het belangrijk dat je je dagelijkse meditatie ritme goed volhoudt. Als je moeite hebt met het volhouden van je meditatie ritme, dan is deze coronacrisis wellicht een goed moment om het weer op te pakken. 

Meditatie is een ontzettend goede manier om te ontstressen. Meditatie heeft vele voordelen, zo helpt het mensen met slapeloosheid in slaap vallen, het zorgt ervoor dat je meer liefde hebt voor je medemens en bovendien helpt het je productiever te zijn in de tijd dat je thuis moet werken.

Veel mensen vinden het lastig om 10 minuten te mediteren voordat ze naar het werk gaan. De ochtend kan erg hectisch zijn en voor je het weet moet je naar je werk. De coronacrisis kan daarom voor sommige mensen een uitkomst bieden. 

Bedenk dat je de situatie niet altijd kan beïnvloeden

Stressklachten en gevoelens van angst rond de coronacrisis komen bijna altijd voort uit onzekerheid over de situatie. Doordat we niet weten hoe deze crisis zich gaat ontwikkelen raken we sneller in paniek. 

Wat ook een rol speelt is het gevoel van machteloosheid. We zijn gewend om alles in ons leven onder controle te hebben. Dus wanneer we in een situatie belanden waar we deze controle kwijt zijn, dan kunnen we gestresst raken. 

Realiseren dat veel ontwikkelingen rond het coronavirus buiten je eigen cirkel van invloed liggen is essentieel om je hoofd koel te houden in zo’n situatie. Er zijn veel dingen waar je gestresst van kan raken, maar als dit dingen zijn die je zelf niet kan beïnvloeden, dan is dat helemaal niet nodig.

Zo ben je niet in staat om te voorkomen dat Nederland in een recessie beland zoals ook in 2008. Waar je wel invloed op hebt is de voorbereiding in het geval het wel gebeurt en je je baan misschien kwijtraakt. 

Ook ben je persoonlijk misschien machteloos tegen de verdere verspreiding van het virus onder kwetsbare groepen. Maar waar je wel controle over hebt is hoe vaak je je handen wast of hoeveel mensen je mee in contact komt. 

Uiteindelijk heeft het alleen zin om je te focussen op de dingen je wel kan beïnvloeden. Als je die dingen zoveel mogelijk op orde hebt dan zul je het gevoel ervaren dat je weer de touwtjes in handen hebt.

Zoek afleiding

Zorg voor voldoende afleiding. Misschien is één van de grootste gevaren wel de verveling. Doordat veel sociale activiteiten niet meer door kunnen gaan is het makkelijk om snel verveeld te raken. Probeer dit tegen te gaan door voldoende vertier te vinden binnenshuis.

Maak bijvoorbeeld een lijstje met Netflix series die je wilt zien of begin eindelijk eens aan dat boek dat je voor je verjaardag hebt gekregen. Je zult zien dat er veel dingen zijn die je kunt doen terwijl je binnen zit.

Probeer het ook gewoon wat rustiger aan te doen. Nu iedereen binnen moet blijven heb je ook meer tijd om met je familie door te brengen. Een goede tip is bijvoorbeeld om samen een legpuzzel te maken. Dit is een rustgevende bezigheid en het is goed vermaak voor zowel jong als oud.

Conclusie

De coronacrisis treft ons allemaal. En coronastress ervaren we ook allemaal. Om het hoofd koel te houden is het belangrijk om goed op onze mentale gezondheid te letten in deze tijd.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo helpt 10-15 minuutjes mediteren per dag al een heleboel. Daarnaast is het goed om jezelf te blijven vermaken en om je goed te realiseren dat veel van deze crisis buiten je eigen invloedssfeer ligt.

Toch biedt deze crisis ook mogelijkheden om ons zelf te verbeteren. Veel sociale initiatieven worden opgezet en de Nederlanders voelen zich buitengewoon solidair met elkaar.

Deze crisis herinnerd ons er weer aan om in het hier en nu te leven. Kleine dingen waar we ons een paar weken geleden nog zorgen over maakten doen er nu niet meer toe.

Hoewel de situatie soms misschien erg somber lijkt is het goed om te realiseren dat dit uiteindelijk ook weer over gaat. Het gaat er om dat je positief blijft zodat je uiteindelijk sterken uit deze crisis komt.

Recent Content