Een herkenbaar gevoel voor mensen die proberen te stoppen met roken: Stress. Het roken van een sigaretje kan op dat moment de stress wegnemen. Maar helpt nicotine echt tegen stress?
Helpt nicotine tegen stress?
Het antwoord op deze vraag is zowel “ja” als “nee”. Aan de ene kant zorgt de sigaret voor een korte opleving in de gemoedstoestand. De nicotine geeft je ook een korte boost in je energie en je lichaam maakt endorfines aan wat een rustgevend gevoel geeft. Bovendien is het roken van een sigaret voor veel mensen een pauze in een anders drukke dag.
Toch zorgt roken en nicotine op de lange termijn voor een stuk meer stress dan dat het rust oplevert. 30 minuten na het roken van je sigaret heeft je lichaam alweer behoefte aan de volgende. Dit zorgt vervolgens weer voor onrust en stress.
Bovendien zorgt roken voor een algemeen verminderde conditie waardoor andere klachten ook opspelen. Zo zorgt de nicotine in de sigaret niet alleen voor meer stress, maar ook voor een sterk verminderde nachtrust. Slaap is een belangrijke factor als het op stress aankomt, toch zie je veel mensen die voor het slapen gaan nog een laatste sigaret roken.
Zo zijn er nog meer factoren die er uiteindelijk aan bijdrage dat roken stress oplevert. De kosten van roken stijgen bijvoorbeeld ook ieder jaar. Voor mensen die elke dag een pakje sigaretten roken lopen deze kosten behoorlijk op. In 2023 gaat in Nederland een pakje sigaretten 10 euro kosten. Van het geld dat je dan bespaard door te stoppen kun je meerdere keren per jaar op vakantie!
Onderzoek laat ook zien dat nicotine niet helpt tegen stress. Zo geven rokers aan dat ze meer stress ervaren vergeleken met mensen die niet roken. Ook geven gestopte rokers aan gelukkiger te zijn dan mensen bij wie het stoppen niet lukt.
Stoppen met roken en stress
Dat stoppen met roken lastig is dat is alom bekend, van alle rokers ouder dan 15 jaar, heeft 65% al eens geprobeerd te stoppen met roken. Toch lukt het bijna niemand om volledig te stoppen. Er is dan ondertussen ook een hele business ontstaan die claimt mensen te helpen te stoppen. Er zijn talloze cursussen en producten die zweren dat zij je helpen te stoppen, toch ben je zelf uiteindelijk de enige die echt kan stoppen.
Een goed voorbeeld van zo’n product zijn de nicotinepleisters. Deze pleisters geven via de huid geleidelijk nicotine af waardoor mensen minder behoefte hebben aan een sigaret en je minder stress ervaart. Hierdoor denken veel mensen ook dat nicotine helpt tegen stress.
Wanneer mensen stoppen met roken merken ze al snel dat ze last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Zo ervaren mensen vaak gespannenheid, onrust, concentratieproblemen en slapeloosheid. Al deze klachten kennen we ook onder een ander woord, namelijk “stress”.
Juist hierdoor is het voor veel mensen lastig om te stoppen. De hoeveelheid stress die mensen ervaren is enorm en de oplossing om van die stress af te komen is zo simpel. Je hoeft alleen maar een sigaret op te steken en je voelt je gelijk weer relaxed. Bovendien zijn er gedurende de dag constant momenten waarop je er aan wordt herinnerd hoe lekker het was om te roken.
Doordat roken zo’n ontzettend vaste gewoonte is, is het lastig om er uit het niets mee op te houden. Probeer daarom van te voren te bedenken op welke momenten je het meeste zin hebt in een sigaret, zodat je weet wanneer je op je zwakst bent.
Hoe stop je met roken
Om een slechte gewoonte als roken te veranderen is het belangrijk om je belangrijk om bewust te worden van de momenten waarop je meestal een sigaret opsteekt. Probeer dan ook te bedenken wat je op dat moment doet in plaats van het roken van een sigaret. Heb je een vriend of vriendin die je kan steunen, stuur die dan een bericht op het moment dat je normaal gesproken een sigaret zou opsteken.
Zorg er ook voor dat je omgeving weet dat je wilt stoppen, dat vergroot de druk, maar het helpt je ook om scherp te blijven. Bovendien zullen ze je ook geen sigaret aanbieden wanneer je er om vraagt.
Probeer ook je alcoholgebruik ook te minderen. Alcohol en roken gaan namelijk vaak samen. Bovendien is het moeilijker de sigaret te weerstaan wanneer je onder invloed bent van alcohol.
Roken als slechte gewoonte
We schreven al eerder over de beste manier om je slechte gewoonten te veranderen. Roken is misschien wel het beste voorbeeld van een gewoonte die mensen willen veranderen. En misschien is het ook wel de moeilijkste van allemaal.
Dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken komt niet alleen doordat de nicotine in de sigaret zo verslavend is, maar ook vooral omdat roken een enorm deel uitmaakt van je dagelijkse leven. Zo zijn er door de dag heen heel veel momenten waarop je aan je vroegere gewoonte wordt herinnerd.
Dit kan een bepaalde locatie zijn, zoals je auto die nog naar sigaretten ruikt. Of een bepaald moment, zoals tijdens een bakje koffie in de ochtend. Of wanneer je met vrienden bent die ook roken. Elke keer als je in zo’n situatie bent, krijgen je hersenen een signaal waardoor ze weer naar een sigaret verlangen.
Misschien wel de beste voor mensen die willen stoppen met roken is het starten van andere goede gewoontes. Sporten is bijvoorbeeld een goede gewoonte die er uiteindelijk aan kan bijdragen dat je minder gaat roken. Ten eerste zul je je snel beter voelen doordat je lichamelijk fitter wordt. Sporten zorgt er ook voor dat je hersenen dopamine en endorfines aanmaken.
Daarnaast zorgt roken er ook voor dat je prestaties tijdens het sporten verminderen. Hierdoor zul je ook sneller gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Begin daarom met kleine stapjes. Wanneer je zin krijgt in een sigaret, doe dan 10 push-ups. Hierdoor vervang je de dopamine die je normaal van het roken krijgt, door dopamine die je krijgt door fysieke activiteit.
Dé receptenbijbel
Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.
Yoga Nidra
Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.
Meer zelfvertrouwen
Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.
Overspannen door stoppen met roken
Dat stoppen met roken stressvol kan zijn dat is bij veel mensen wel bekend. Voor sommige mensen is het zo stressvol dat ze overspannen raken door dat ze stoppen met roken. Dit geeft wel aan hoe erg het effect van nicotine verslaving is op de hersenen.
Vooral onder mensen die al veel stress ervaren in het dagelijks leven komt het vaak voor. Door een drukke baan of een slechte relatie hebben deze mensen constant stress. De enige manier waarop ze gewend zijn om te gaan met deze stress is door te roken. Niet alleen zorgt de nicotine voor een korte boost in gemoedstoestand. Ook het feit dat mensen even een momentje voor zichzelf hebben kan helpen de stress te verminderen.
Nicotine depressie
Een andere vorm van overspannen raken door te stoppen met roken is een zogenaamde nicotine depressie. Hierbij raken mensen dusdanig uit balans door dat ze stoppen met roken, dat ze in een depressie belanden.
Meestal gebeurt dit omdat er geen alternatief wordt gevonden voor de dopamine en rust die het roken met zich mee brengt. Als je gaat stoppen met roken is het daarom belangrijk dat je andere aspecten van je gezondheid ook probeert te verbeteren.
Voordelen nicotine
Zijn er dan ook voordelen van nicotine? Over het algemeen lijkt het wel duidelijk dat nicotine niet veel voordelen heeft. Toch zijn er een aantal situaties waarin nicotine wel wordt aangeraden. Zo zijn sommige psychiaters van mening dat het in bepaalde gevallen beter is om mensen niet te laten stoppen met roken. Met name voor mensen die ernstige psychische klachten hebben zou de schok van het stoppen te groot zijn.
Een ander voordeel van nicotine zit misschien wel in het moment dat veel rokers hebben wanneer ze een sigaret opsteken. Mensen die roken nemen namelijk veel vaker pauze dan mensen die niet roken. Dit zorgt er vervolgens voor dat ze elke keer 5 minuten voor zichzelf pakken waarbij ze hun aandacht richten op het inademen. Eigenlijk zijn rokers hebben rokers dus vaker een moment van mindfulness dan mensen die niet roken.
Conclusie
Dat nicotine helpt tegen stress op de korte termijn is duidelijk. Toch zullen zowel rokers als niet rokers het eens zijn dat roken op de lange termijn meer leed en stress oplevert dan dat je er voor terugkrijgt. Wil je stoppen met roken probeer dan vooral om ook andere goede gewoontes als sporten en mediteren op te pakken, hierdoor krijg je alsnog je endorfines binnen en is het makkelijker vol te houden dan wanneer je dat niet doet.
Nicotine helpt dan misschien niet tegen stress, maar toch hebben rokers vaak meer momenten van mindfulness tijdens hun dag. Het beste idee is daarom ook om te stoppen met roken, maar niet met je (rook) pauzes.