De positieve effecten van Geluidstherapie en EMDR


sound healing

Geluidstherapie wordt steeds populairder. Zo zijn er zijn in Nederland veel mensen met psychische klachten, bijna de helft van de bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Voor veel van deze klachten kunnen mensen tegenwoordig worden behandeld met geluidstherapie of EMDR.

Met name klachten als posttraumatische stressstoornis (PTSS) of andere trauma’s worden steeds vaker behandeld met deze methode. Steeds vaker blijkt deze therapie te werken voor mensen die moeite hebben met slapen, angststoornissen hebben of paniekaanvallen veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen in het verleden.

Wat is EMDR

Eye movement desensitization and reprocessing, oftewel EMDR, is een therapie waarbij traumatische herinneringen worden gevisualiseerd terwijl je een lichtje volgt met je ogen. Deze herinnering wordt dan opgeroepen in het werkgeheugen van je brein. Vervolgens is het de bedoeling dat je allerlei andere taken moet doen waar je ook je werkgeheugen voor moet gebruiken.

Door je brein te belasten met deze extra taken wordt de traumatische herinnering na de therapie met minder emotionele lading opgeslagen in het langetermijngeheugen. Deze traumatische herinneringen kunnen bestaan uit een bepaald geluid, maar dat hoeft niet. Het kan ook zo zijn dat een bepaalde geur of gevoel een PTSS reactie oproept.

Het klinkt misschien als een raar idee dat je op deze manier van dit soort klachten kan afkomen, maar het blijkt erg goed te werken. Inmiddels wordt de effectiviteit van deze behandeling door de meeste experts erkent als behandeling voor PTSS en andere vormen van mentale trauma’s. In Nederland zijn er ook veel zorginstellingen die dit soort therapie aanbieden.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Wanneer kan een EMDR behandeling helpen

Veel mensen die kampen met trauma’s die zijn opgelopen in de jeugd weten vaak niet dat ze de gevolgen hiervan nog dagelijks meedragen. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die ernstig zijn gepest als kind, of mensen waarvan de ouders tekort zijn geschoten in de opvoeding. Ook mensen die later in hun leven een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt zoals oorlogservaringen, overvallen worden of seksueel misbruik kunnen last krijgen van dit soort klachten.

Veel voorkomende klachten die mensen ervaren zijn:

  • Herbeleving van de gebeurtenis
  • Vermijden van onderwerpen die te maken hebben met de gebeurtenis
  • Slaapproblemen
  • Somberheid
  • Stress
  • Paniekaanvallen
  • Snel geïrriteerd zijn / Kort lontje hebben

Het zou dus kunnen zijn dat de oorzaak van jouw klachten terug te leiden naar gebeurtenissen uit het verleden. In eerste instantie is het natuurlijk een goed idee om dan een keertje een gesprek te hebben met een psycholoog. Een psycholoog zal altijd zijn of haar best doen om je zo goed mogelijk te helpen, je kan dan ook aangeven dat je interesse hebt in deze therapie.

Meer informatie over EMDR kan je hier vinden.

Andere vormen van geluidstherapie

Er bestaan ook andere vormen van geluidstherapie die steeds populairder worden. Zo zijn er bijvoorbeeld op Youtube veel filmpjes te vinden waarbij met behulp van bepaalde specifieke noten en tonen kunnen helpen met ontspanning en meditatie. Er zijn verschillende soorten geluidstherapie te vinden op het internet.

Sound healing

Deze vorm van therapie en meditatie is veel te vinden in Engeland, waar het steeds populairder wordt. Door middel van speciale kristallen bollen worden bepaalde tonen bereikt die ervoor moeten zorgen dat je in een diepere vorm van kalmte raakt tijdens het mediteren.

Muziek therapie

Deze vorm van geluidstherapie richt zich meer op het verbeteren van de psychische gesteldheid door middel van het maken van muziek. Het idee is dat het uiten van je creativiteit in muziek je kan helpen om bepaalde gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.

Zo kan je bepaalde emoties beter verwerken doordat je ze van je af kunt spelen. Je hoeft ook geen muziekinstrument te spelen voor deze therapie, juist voor mensen die als kind geen muziekinstrument hebben gespeeld kan dit erg helpen. Tegenwoordig is muziektherapie ook een erkende behandelmethode en wordt het vergoed door veel zorgverzekeraars.

Binaural beats

Misschien wel de grootste trend op het gebied van geluidstherapie. Deze technologie genereert twee verschillende tonen, één voor je linkeroor en één voor je rechteroor. Deze twee tonen hebben een klein verschil in frequentie waardoor je hersenen een derde “neutrale” toon genereert waarvan de frequentie tussen deze tonen in zit. Je beluisterd deze twee tonen met een hoofdtelefoon en je kan er naar luisteren tijdens het mediteren, werken of studeren.

Binaural beats kunnen helpen bij het houden van focus en het verminderen van stress. Veel mensen luisteren naar binaural beats tijdens het werken of studeren omdat het dan makkelijker is om in de flow te raken.

Een voorbeeld van binaural beats

Er zijn dus veel vormen van geluidstherapie te vinden die je zouden kunnen helpen om je lichaam en geest meer in balans te brengen. Het mooie van veel van deze vormen is dat je ze gewoon op internet kunt vinden en beluisteren. Hierdoor is het makkelijk om zelf toe te passen tijdens de meditatie. In dit boek vind je meer informatie over hoe EMDR ook kan helpen bij de behandeling van kinderen.

Recent Content