5 Oosterse wijsheden tegen stress


Monnik

De oosterse cultuur en filosofie is eeuwen oud. Duizenden jaren geleden ontstonden daar de religieuze en culturele stromingen die je er tegenwoordig nog steeds vind. Het boeddhisme, hindoeïsme, taoïsme en confucianisme hebben nog steeds een grote invloed op de dagelijkse gebruiken van de Aziatische mensen. Vele oosterse wijsheden zijn ontstaan vanuit deze religieuze stromingen.

Deze eeuwenoude stromingen bevatten echter ook vele oosterse wijsheden die ook in de huidige westerse samenleving voor rust en kalmte kunnen zorgen.

Liefde en mededogen zijn noodzakelijkheden geen luxe, zonder liefde kan de mensheid niet overleven. – Dalai Lama –

De Dalai Lama inspireert al jaren vele gelovigen en ongelovigen overal ter wereld. Hij leeft al jaren in ballingschap vanwege de Chinese bezetting van Tibet. De Dalai Lama, staat bekend om zijn grote wijsheid en spreekt hij zich regelmatig uit voor meer liefde en vrede op aarde. Voor de veel boeddhisten is de Dalai Lama zoals de paus is voor de christenen. 

Met deze quote wilt de Dalai Lama ook vooral zeggen dat er niks belangrijker is dan liefde. Je kunt veel geld verdienen, of een belangrijke baan hebben, maar zonder liefde kan niemand overleven. Liefde is gratis te geven en het zal altijd goed ontvangen worden. 

Of je nu je partner verteld dat je van hem/haar houdt, of je zegt de buschauffeur vriendelijk gedag, uiteindelijk zorgt dit voor dat mensen een betere dag hebben. Door dit elke dag te doen zal de wereld uiteindelijk er een fijnere wereld worden voor iedereen.

Als een probleem opgelost kan worden, is het niet de moeite waard om je druk om te maken. Als het niet opgelost kan worden, heeft het geen zin om je er druk om te maken. – Oosterse wijsheid –

Dit is een goede wijsheid om te onthouden wanneer je gestrest bent. Uiteindelijk vinden alle problemen hun oplossing, en je hebt die niet altijd zelf in de hand. Probeer onnodige stress los te laten door je alleen te focussen op de dingen die je wel kunt controleren.

Als het probleem niet op te lossen is, of je hebt deze oplossing niet zelf in de hand, dan heeft het ook geen zin om je er druk over te maken.

Deze filosofie is diep geworteld in de oosterse cultuur, bij veel dingen wordt er vanuit gegaan dat ze buiten de eigen invloedssfeer liggen. Men neemt het leven daarom vaak zoals het komt. Dit kan een rustgevende gedachten zijn en het kan je helpen om geluk te vinden in de kleine dingen.

Je kunt dit in het dagelijkse leven toepassen door je wat minder te focussen op de details. Bepaal welke dingen voor jou het belangrijkste zijn, en welke dingen je het makkelijkst kan beïnvloeden. Focus je aandacht vervolgens op deze dingen, en laat de rest voor wat het is. 

Er zijn vele paden naar de top van de berg, maar het uitzicht is altijd hetzelfde – Chinees gezegde – 

Iedereen heeft wel zijn eigen berg die beklommen moet worden. De weg naar de top is vaak niet altijd duidelijk en de plannen die je maakt kunnen telkens weer veranderen door dingen die je zelf niet onder controle hebt.

Het is goed om te bedenken dat dit volledig natuurlijk is. Plannen gaan zelden zoals je het van te voren had bedacht, het is daarom goed om te bedenken dat er altijd andere paden te bewandelen zijn. 

Wanneer de wind van verandering waait bouwen sommige mensen muren, anderen bouwen windmolens – Japanse wijsheid –

Stress is vaak vervelend, maar het kan soms ook goed voor ons zijn. Zo zijn de meest stressvolle periodes uit ons leven ook vaak de meest leerzame. Het gaat er om dat je leert van deze situaties zodat je er uiteindelijk sterker uitkomt. 

Zo kan een stukgelopen relatie veel stress en verdriet opleveren, maar het kan ook leiden tot meer inzicht in wie je bent en waar je voor staat. Ook kan bijvoorbeeld het overlijden van een familielid je doen beseffen hoeveel familie voor je betekent waardoor de band met je naasten verbeterd.

Iedereen heeft het wel eens zwaar in het leven, en je kunt er niet altijd iets aan doen. Waar je wel iets aan kunt doen is de manier waarop je ermee omgaat. Ervaar je stress? Bouw dan geen muren, maar windmolens! Zo kom je sterker uit je meest stressvolle periodes. 

Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet, als je luistert kun je ook iets nieuws leren – Dalai Lama – 

De Dalai Lama kent vele oosterse wijsheden, maar deze is misschien wel de meest bekende. Het klinkt ook heel erg logisch, maar veel mensen vergeten toch vaak om goed te luisteren. Zeker wanneer het aankomt op dingen waar we zelf emotioneel mee begaan zijn. In dat geval is het vaak lastig om goed te luisteren naar wat de andere persoon zegt.

Van alle oosterse wijsheden is deze dan ook een van onze favorieten. Ga er van uit dat er altijd wel iets is dat de persoon tegenover je iets weet wat jij niet weet, dan valt er altijd wat te leren.

Zelfs als je het niet eens bent met die persoon, of je zal het nooit eens worden, dan is er altijd de mogelijkheid om de ander beter te begrijpen waardoor het ook makkelijker is om je eigen argument op tafel te brengen. 

Recent Content