Testosteron en de effecten op je lichaam


testosteron

In ons dagelijkse leven zijn we gedurende de jaren steeds minder actief geworden.  We zitten vaker stil achter de computer en hoeven er al lang niet meer op uit om ons eten bij elkaar te zoeken. In principe zijn dit natuurlijk goede ontwikkelingen, maar de effecten op ons lichaam zijn niet altijd positief. Overgewicht is een steeds groter probleem, maar ook het testosteronniveau gaat omlaag. 

In dit artikel gaan we het hebben over testosteron en de effecten op je lichaam. Ook gaan we je vertellen hoe je zelf je testosteron kunt verhogen.

Wat is testosteron?

Testosteron is een belangrijk hormoon in je lichaam en een van de bekendste ter wereld. Het wordt vaak het mannelijk hormoon genoemd maar is ook zeker aanwezig bij vrouwen. Bij mannen bepaald het onder andere de spier- en baardgroei. Bij zowel mannen als vrouwen speelt testosteron een rol bij bijvoorbeeld het libido. 

Testosteron tekort

In principe ben je je niet bewust van het testosteron niveau in je lichaam, ik in ieder geval niet. Ondervind je echter lichamelijke klachten, dan zou dit een rol kunnen spelen. Zoals we al aangaven neemt de hoeveelheid testosteron in ons lichaam af en dit kan zijn effecten hebben.

Enkele van de negatieve lichamelijke gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld botontkalking,  problemen met hart- en vaatziekten, een lager zelfvertrouwen en overgewicht. Met namen die laatste twee gevolgen hebben we op ontsnapaanstress.nl al vaak besproken. Dit zijn namelijk veelvoorkomende oorzaken stress.

Een tekort aan testosteron kan ervoor zorgen dat een man (maar ook een vrouw) zich minder goed voelt. Het afnemen van het libido bijvoorbeeld is een teken dat er iets mis kan zijn met je testosteron. Bovendien kan het voor problemen zorgen in de relatiesfeer en dit brengt op zichzelf weer veel stress met zich mee.

Het is daarom ook zeer verstandig om eens te onderzoeken hoe het ervoor staat met jouw testosteron levels. Herken je jezelf in meerdere van onderstaande symptomen van een testosteron tekort? Dan is het verstandig om verder te lezen.

Testosteron tekort symptomen

  • Een laag libido
  • Vermoeidheid
  • Een afname van je spieren
  • Erectieproblemen
  • Depressieve gevoelens
  • Erg prikkelbaar
  • Ineens minder baardgroei
  • Ineens minder lichaamshaar
  • Plotseling overgewicht

Er zijn natuurlijk tal van andere oorzaken van bovenstaande symptomen, maar testosteron kan hier in ieder geval een van zijn. Ondervind je meerdere van deze problemen? Dan is het in ieder geval de moeite waard om er dieper op in te gaan.

Helemaal voor jonge mannen en vrouwen zijn bovenstaande symptomen reden tot verder onderzoek. Hou ouder je wordt, hoe minder testosteron je aanmaakt, dat is normaal. Tussen je 18 en 30e moet dit echter in zijn volle glorie zijn en mag testosteron onder normale omstandigheden geen problemen vormen. Na je 30e neemt de hoeveelheid testosteron in je lichaam langzaam af. 

Testosteron verhogen 

Er zijn veel manieren om testosteron te verhogen in je lichaam zonder onnatuurlijke injecties of pillen al bestaan deze ook. Supplementen die je kunnen helpen met het verhogen van je testosteron vind je hier.

Het TestoPlan

Doe je het liever op de natuurlijke manier? Dan kun je in dit ebook alles lezen wat je maar nodig hebt. Er wordt in 63 pagina’s ingegaan op testosteron, de effecten op je lichaam en de manier waarop je testosteron kunt verhogen. 

Het TestoPlan is gemaakt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en staat vol met weetjes, tips en achtergrond informatie zodat je goed kunt achterhalen waar het mis gaat en hoe je dit op kunt lossen. 

Recent Content