Nieuwe dingen leren tegen stress


nieuwe dingen leren

Iedereen heeft wel eens last van stress. Je hebt het even druk op het werk of er komt plotseling ineens iets nieuws in je leven waar je nog aan moet wennen. Helemaal geen probleem, zolang je er maar goed mee omgaat. Helaas gaat het hier vaak mis. In dit artikel vertellen we je over het omgaan met stress door iets anders te doen dan anders, namelijk nieuwe dingen leren.

Omgaan met stress

Vaak zijn er twee manieren waarop mensen omgaan met stress. De ene is ‘gewoon maar doorgaan’, ‘de schouders eronder zetten’ en maar gewoon doorgaan zoals je dat altijd doet. Als werknemer wordt het ‘stoer’ gevonden om te kunnen presteren met stress en zware werkzaamheden. Goed is dit alleen niet voor je op de lange termijn.

Een andere manier waarop mensen omgaan met stress is door alles naast zich neer te leggen. Mensen trekken zich helemaal terug uit een stressvolle omgeving en sluiten zich helemaal af van de buitenwereld. Dit zie je ook steeds vaker terug in de kantoor omgeving, hiervan zijn ‘office gyms’ of ‘relax rooms’ een goed voorbeeld.

Deze ruimtes bieden je de mogelijkheid om je even helemaal terug te trekken, maar puntje bij paaltje ben je nog gewoon in de stressvolle omgeving. 

Beide manieren om te dealen met stress zijn kortetermijnoplossingen en hebben veel valkuilen. Deze manieren van ‘maar doorgaan’ ondanks de stress zorgt ervoor dat je op de lange termijn namelijk volledig opgebrand raakt. Een burn-out ligt op de loer. 

Mensen hebben nou eenmaal een limiet aan hoeveel stress ze kunnen verdragen. Hoe langer je dit negeert, hoe groter de gevolgen kunnen zijn. 

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Focus op leren

Stress komt vaak voort uit een gevoel van druk of een gevoel van ‘in de sleur’ vastzitten. Je hebt niet meer dat voldane gevoel dat je eerder uit je werk haalde en doet nu veel op de automatische piloot. Hierdoor krijg je geen zelfvertrouwen en ook niet het gevoel dat je écht iets bijdraagt en gedaan hebt.

Een goede manier om deze stressgevoelens tegen te gaan is door nieuwe dingen te leren, nieuwe skills. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, omdat je hiermee eigenlijk meer hooi op je vork neemt, maar het werkt erg goed kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Nieuwe dingen leren zorgt er namelijk voor dat je ten eerste uit de sleur komt, je gaat iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Daarnaast geeft het je een goed gevoel, omdat je daadwerkelijk iets nieuws geleerd hebt. Dit gevoel is heel erg sterk, je doet iets wat je nooit eerder gedaan hebt. 

Dit is vaak ook het gevoel dat je hebt als je net bij een nieuwe baan aan het werk bent welke goed bevalt. Je bent in een nieuwe omgeving en dit motiveert je. Helaas gaat dit gevoel soms weg en je kunt dit dus herbeleven door nieuwe dingen te leren.

Welke nieuwe dingen leren dan?

Nieuwe dingen leren betekent niet dat je biologie moet gaan studeren of een computercursus moet doen. Het gaat in dit geval om kleine dingen die je tussendoor kunt doen om jezelf af te leiden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld jongleren hoe stom het misschien ook klinkt.

Je kunt drie balletjes overal mee naartoe nemen en snel even een paar minuten van je tijd eraan besteden. Na verloop van tijd zul je merken dat je een paar keer kunt jongleren. Hoe vaker je dit doet, hoe beter dit zal gaan.

Binnen no-time kun je jongleren. Je doet iets wat je nooit eerder gedaan hebt. Dat nieuwe euforische gevoel neem je vervolgens weer mee naar je ‘normale’ werkzaamheden. Je zit nu niet meer in de sleur en hebt weer het gevoel dat je iets bereikt hebt. 

Jongleren is een voorbeeld van iets wat je kunt gaan leren en in mijn geval werkt het goed. Bovendien is het een leuke party trick. Er zijn natuurlijk veel meer dingen die je zou kunnen leren, dit hangt helemaal af van wat jij leuk vindt. 

Nieuwe dingen leren: 7 suggesties

Probeer iets te bedenken wat je altijd al had willen doen maar om een bepaalde reden nooit hebt gedaan. Enkele voorbeelden van dingen die je zou kunnen oppakken zijn:

  • Jongleren

Jongleren is een van de ‘simpelste’ dingen die je jezelf kunt gaan aanleren. Hiermee bedoel ik niet dat je het zomaar onder de knie hebt, maar je kunt het wel overal oefenen. Achter je bureau, tijdens het koken of waar dan ook. 

Zit je er even doorheen? Pak de jongleerballen erbij en ga gewoon los. Op het moment dat je het door hebt wil je niet meer ophouden. Met deze jongleerballen kun je direct beginnen.

  • Tekenen

Lijkt het je leuk om te tekenen? Ook deze skill kun je jezelf altijd en overal aanleren. Het is een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken en ook hierin wordt je ongetwijfeld beter na verloop van tijd. Met deze tekenset kun je gelijk los. Deze cursus kan je verder helpen.

  • Fotoshop

Heb je altijd al willen leren hoe je die dikke Amerikanen uit je mooie vakantiefoto’s kunt halen of kleuren kunt veranderen? Begin met het oefenen van fotoshop. In het begin zal dit vast intimiderend overkomen maar zolang je er lol aan beleeft zit je helemaal goed!

  • Fotograferen

Ben je een natuurliefhebber of bewaar je graag al je foto’s in boeken? Investeer dan je tijd in het leren van fotograferen. Niet zomaar een plaatje schieten maar echt de fijne kneepjes van het vak leren. Je kunt dit gemakkelijk oppakken in de pauze of tijdens een wandeling. De foto’s die je maakt zijn de herinnering dat je goed bezig bent. Na iedere vakantie zul je jezelf dankbaar zijn en weer dat zelfvoldane gevoel terugkrijgen.

  • Starten van een ‘side project’

Zit je vastgeroest in een baan, maar wil je stiekem ook wel wat anders? Dan kun je overwegen om in je vrije tijd een eigen project te starten om iets bij te verdienen. Je kunt het zo gek niet bedenken; van een webshop tot een personal fitness groepje. Zolang het maar iets is waar jij voldoening uit haalt. 

Het kost je misschien meer tijd die je nu niet op de bank kan doorbrengen, maar zodra het van de grond komt voel je je trots en heb je iets bereikt. Dit kan ook doorwerken in de werkzaamheden waar je in eerste instantie je stress gevoelens van kreeg.

  • Koken

Dit is misschien niet de uitgelezen nieuwe skill om te leren voor op kantoor, maar het kan je wel helpen ontspannen zodra je thuis bent. Persoonlijk heb ik hier nooit zin in en ik val snel terug op mijn ‘standaard’ maaltijden.

Wel vind ik het heel erg leuk (en lekker!) als ik iets nieuws op tafel zet. Probeer jezelf daarom te motiveren om iedere week enkele nieuwe gerechten te proberen. Ook dit zorgt ervoor dat je weer nieuwe dingen probeert en bovendien geniet je van al dat eten (samen met je gezin).

  • Nieuwe taal leren

Het leren van een nieuwe taal is ook een zeer geschikte manier om jezelf bezig te houden. Tegenwoordig heb je heel veel applicaties op je telefoon die je hiermee kunnen helpen zoals duolingo. In het begin kan het best lastig zijn, maar je voldoening komt zodra je mee kunt luisteren met gesprekken in de taal die je jezelf aanleert. Handig voor op vakantie of om iemand op straat of de kroeg mee te verrassen.

Recent Content