Misselijk zijn in combinatie met stress


Misselijk en stress

Het misselijk zijn is meestal een bijkomende oorzaak van een ziekte of kwaal, die je op dat moment onder de leden hebt. Ochtendmisselijkheid kan duiden op zwangerschap, maar kan ook een vervelende griep aankondigen. Voedselvergiftiging geeft altijd een misselijk gevoel. Onpasselijk zijn kan echter ook het gevolg zijn van chemotherapie of bepaalde medicijnen. Kortom, misselijkheid kent heel veel oorzaken.

Misselijk door stress

Eén van de signalen waar je stress aan kunt herkennen, is het hebben van een misselijk gevoel. Niet zo maar eventjes, maar de hele dag door, heb je het gevoel dat je moet overgeven. Angst kan hier ook aan ten grondslag liggen. Fysieke reacties kunnen door allerlei emoties worden veroorzaakt. Boosheid geeft bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en een snellere hartslag. Gevoelens als boosheid zorgt voor meer adrenaline en kan een bepaalde werking veroorzaken op het maag-darmkanaal. Je wordt wordt misselijk door stress en kan wel zo gaan overgeven. Ook zie je wel mensen die last krijgen van een misselijk gevoel als ze hevig worden teleurgesteld in een geliefd persoon. Bijvoorbeeld, je vindt je partner in bed met een ander. Er volgt dan een zeer heftige emotie die buikpijn en braken tot gevolg kan hebben.

Een periode met veel stress kan een grote mate van hoofdpijn veroorzaken. Migraine geeft je lichaam een misselijk en moe gevoel. Zorg voor een rustige omgeving en vermijd in ieder geval flikkerende lichten.
Lusteloosheid is een bekend symptoom van stress. Ook kan een stressgerelateerd probleem een aanslag voor het spijsverteringsorgaan zijn. Wanneer dit het geval is, heb je totaal geen zin in eten en drinken. Je hebt doorgaans last van misselijkheid, alleen al wanneer je aan eten denkt. Meestal, wanneer de moeilijkheden zijn opgelost, verdwijnen ook de misselijkheidsproblemen.

Misselijk wakker worden

Wanneer je zwanger bent heb je ongeveer 50% kans op ochtendmisselijkheid. Het is vrij onschuldig en na een maand of 3 is deze ochtendmisselijkheid doorgaans verdwenen. Er zijn echter ook vrouwen, die een zeer ernstige vorm van misselijk wakker worden in de ochtend hebben. Dit heet hyperemesis gravidarum. Een ernstige vorm van misselijk zijn waarbij de vrouw een aantal keren per dag moet braken. Afvallen in plaats van aankomen, niet meer goed kunnen functioneren en symptomen van uitdroging.

Er is nog steeds geen duidelijkheid over het misselijk wakker worden van een zwangere vrouw. De oorzaak kan een hoge concentratie zijn van het zwangerschapshormoon of bepaalde genetische factoren. Moeder had het, dus dochter ook. Maar ook psychologische en misselijkheid door stress kunnen oorzaken zijn. Toch moet ook bij een zwangere vrouw worden gekeken of het niet kan liggen aan een maagontsteking.

Dé receptenbijbel

Afvallen is enorm belangrijk voor je lichaam. Het helpt je tegen stress en zorgt dat je je beter gaat voelen. Met de receptenbijbel heb je alles wat je nodig hebt voor je gezondheid.

Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je met fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het staat voor ‘samenbrengen’ en ‘verbinden’ en helpt je volledig te ontspanning, ook in moeilijke situaties.

Meer zelfvertrouwen

Stress heeft vaak met zelfvertrouwen te maken. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe beter je in je vel zit. ‘Blijvend zelfvertrouwen’ helpt je dit in korte tijd terug te vinden.

Onpasselijk na het eten

Misselijk na eten is een vervelende situatie. Heb je net lekker genoten van de maaltijd, wordt je plotseling onpasselijkheid. Het kan allerlei oorzaken hebben. Van zwangerschap tot voedselvergiftiging. Het is belangrijk, wanneer je al langer last heb van deze klacht, bij de huisarts langs te gaan.

Voedselvergiftiging

Besmet voedsel is over het algemeen, de oorzaak van een voedselvergiftiging. Kip is een berucht stukje vlees waar je voedselvergiftiging van kunt oplopen. Vooral misselijk na eten van besmet, niet goed doorbakken vlees kunnen klachten geven als braken en ernstige vormen van diarree.

Reflux

Het zuurbranden wat een stekend gevoel achter het borstbeen geeft, kan na het eten van de avondmaaltijd plaatsvinden. Je wordt misselijk na eten van te veel en te vet eten. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.
Het kan namelijk ook, dat je een voedselallergie hebt voor koemelkproducten en/of gluten. Er vindt een sterke reactie plaats in het afweersysteem. Je kunt naast het steeds onpasselijk zijn, ook last hebben van huidklachten en klachten aan het darmstelsel. Heb je bij herhaling last van deze klachten, bezoek dan de huisarts.

Galstenen

Galstenen kunnen een bron van ellende zijn. Je kunt je daardoor de hele dag misselijk en moe voelen en een scherpe pijn rechtsboven in de buik ervaren. Er is drang tot overgeven, winderigheid en boeren. Gal helpt om vet te verteren, dus wanneer je te vet eet kunnen de klachten toenemen. Wanneer er een vermoeden is van galstenen, dan is het verstandig zo gezond mogelijk met zo min mogelijk vet te eten.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Misselijkheid verhelpen doe je door gezond te eten. Te veel vetten zijn ongezond. Vetten kunnen worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten.

Het eten van onverzadigde vetten is gezond. Hier krijg je geen brandend maagzuur van maar juist de goede stoffen binnen die het lichaam nodig heeft. De onverzadigde vetten zijn aanwezig in vette vis (makreel en zalm) en ongezouten noten. Olijfolie, ei en avocado zijn ook goede voorbeelden van onverzadigd vet. Deze voedingsmiddelen moeten eigenlijk elke dag op het lijstje staan.

Verzadigde vetten zitten nou juist in de producten die we lekker vinden. Patat, koekjes, margarine en ijs zitten boordevol van deze verkeerde vetten. Eet je hier te veel van, dan kun je rekenen op een stevige zuurproductie in je maag, die dan weer misselijk en moe gevoel veroorzaken. Verzadigde vetten kun je ook als een verslaving zien. Je wordt er niet alleen dik van, maar je wilt steeds meer. Ook voor je bloedglucose is het ronduit slecht.

Oorzaken

Misselijk door stress is één van de situaties waarbij je niet goed in je vel zit. Er zijn echter nog veel meer oorzaken die deze kwaal kunnen veroorzaken. Hieronder een aantal redenen waarbij je ook last hebt van onpasselijkheid.

Maagzweer

Er kunnen misselijkheidsproblemen optreden wanneer er sprake is van een maagzweer. De pijn die een maagzweer veroorzaakt wordt nog wel eens verward met de “gewone” brandend maagzuur. Een aantal andere symptomen zijn gewichtsverlies en overgeven, constant een gevoel van opgeblazen maag hebben, boeren en indigestie.

Andere oorzaken van misselijkheidsproblemen

  • Coeliakie
  • Ziekte van Crohn
  • Bepaalde medicijnen
  • Reisziekte
  • Blindedarm-ontsteking
  • Hersenschudding
  • Hartaanval

Misselijkheid verhelpen

Niet iedere oorzaak kun je zelf verhelpen. Ga voor ernstige zaken naar de huisarts en volg zijn raadgevingen op. Echter wanneer je de hele dag onpasselijk bent van de stress zijn er een paar tips waar je misschien wat aan hebt.

Stress en maagklachten

Stress kan mede verantwoordelijk zijn voor een aantal vervelende kwalen als overgewicht en te hoge chloresterol. Maagklachten kunnen echter ook stress gerelateerde klachten zijn.

Door stress, staat je lichaam aldoor in de vechtstand. Een hoog adrenaline-gehalte veroorzaakt het gevoel, dat je constant op de volle toeren stand staat. Je leeft op de toppen van je kunnen. Je maag komt hier tegen in opstand en zal als het ware op slot gaan en niets meer kunnen velen. Eten is te veel en alleen de gedachte er aan geeft nog meer stressgevoelens. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Probeer in ieder geval, als je zin hebt in eten, dat je gezond en lekker eet. Veel groente en fruit. Magnesium is een prima mineraal wanneer je maagklachten hebt door stress. Magnesium is stress verminderend.

Eet liever geen koolhydraten die snel verteren. Langzaam verterende koolhydraten zijn beter om je bloedsuiker op hetzelfde niveau te houden. Probeer niet de hele dag op social media te zitten. Zet af en toe je telefoon is uit.

Laptop en televisie triggeren je hersenen en geven je geen rust. Vooral in de avonden is het beter om niet meer achter een beeldscherm te kruipen.

Bewegen

Endorfine is een stofje wat vrij komt wanneer je meer gaat bewegen. Het verdringt het zogenaamde stresshormoon en je wordt er gelukkig van. Ga wel op een manier bewegen die je leuk vind. Je hoeft echt niet aan de apparaten te gaan hangen in de sportschool. Misselijkheid verhelpen door elke dag een flinke wandeling te maken is ook prima!

Recent Content